香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purejoey
打印 上一主題 下一主題

無傷無痛,馬不停蹄~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

唔識ar,總之就係梅道跑到過左某纜車站之後一條不斷向上跑的之字路,到盡頭過左網球場上樓梯見到car park 及白加道~

升級   0%

開心

今日中午跑葵芳至屯門半馬跑線,全程都淋住雨跑,但竟然跑出今年同跑線最佳時間,兼且游刃有餘。(難道我係游水馬?)
    不過有得揀我都唔想淋住雨跑~
    要諗下幾時試30K了~
    http://runkeeper.com/user/purejoey/activity/138353136

升級   25.67%

該用戶從未簽到

多謝purejoey兄。

升級   0%

開心

2013年第一跑,葵芳至天后宮來回半馬途程,跑出今跑季最快時間,但最後3K舉步維艱跌至7分/KM~如果果3k可以保持番均速可以快多4分鐘。
    雖然有太陽,但寒風刺骨,跑完要飲羌茶驅寒~
    http://runkeeper.com/user/purejoey/activity/139713808

升級   0%

開心

今日跑左一個近期較差的成績,陽光很猛,中途跟了前面較快師兄的 pacing,跟散左,還要在三聖村商場因為難抵饑餓放棄了入大快活食野~

http://runkeeper.com/user/purejoey/activity/141705489

升級   0%

開心

今日終於膽粗粗試跑30k葵芳-大欖來回。將pacing降至6分半/1km。
    跑到一半時不辛苦諗住實完成到,跑完青公大落斜入荃灣海濱長廓後左腳膝頭無晒力,捱到西鐵站口放棄了。
    用左近3小時跑左26km,已經是人生中跑步最長時間及最長距離,應該歡喜,但卻很失望,從未試過係荃灣棄權、見到自己極限、達唔到30k目標、以及差成16k先達到全馬距離~(雖然只報渣半馬)
    檢討地方:
    1.左腳耐力一直都差過右腳好多。(深信右腳有全馬耐力)
    2.落斜技巧差令膝頭疲勞。
    http://runkeeper.com/user/purejoey/activity/143024803

升級   0%

開心

尋晚有輕微腸胃炎徵狀,今日照試跑30k,開頭個runkeeper short 左1km 當 3km,唯有關左佢,頭15k用自己21k的pacing,用左力,加上肚空空,回程已經drop得好快,跑到深井還要去seven補給食power bar,結果未到荃灣海濱已經雙腳無力,要行番西鐵站散水~

渣半馬迫近,之後都係練番21k算了~

升級   0%

開心

中午跑葵芳至屯門半馬跑線。

跑出今季最快,水準已和兩年前好接近~
    陰天,加上已有超半馬經驗,豁出去跑,葵芳到青龍頭約5'30"/km,青龍頭到小欖約5'45"/km,小欖到屯門大跌到6'30"/km~
    和兩年前不同的是更注重穩定的pacing,今次除左懂得用大腿帶動外,更發現腦中想著要用髖關節對落一吋位發力提腿可以提升耐力保持pacing~
    到時渣半馬落場pacing一定比練習快15min以上,以今次的水準到時要PB唔係唔得,真係要睇臨場表現,團火有冇兩年前咁爆,同埋西隧上橋後重有幾多貨~
    runkeeper record

升級   0%

開心

今日下午跑葵芳->青龍頭->葵芳半馬途程~
    終於超越了兩年前練習的成績,全程都能保持約5'30"/km,最後1km更造出4'15"/km ^^
    今次多左2樣幫手 - 運動黑超及半程食GEL~
    副運動黑超超舒服,眼及頭部完全relax,真後悔唔早d買黎用~
    半程後食左包gel,味道還可以,後半段力量可以保持,不過好似跑完都未消耗晒(自己水準低),下次可再早d食~

渣半馬已決定以PB為目標,舊紀錄1'53",pacing約5'23"/km,加把勁應該有機會,尤其依家可以造到全程均速最後段可爆,力量控制較兩年前更佳~
    至於半馬最快紀錄係沙田跑到1'50",PB呢個有d難度,始終渣半馬比沙田難跑~

runkeeper link

升級   0%

開心

今日去完將軍澳拜年後,一時腳痕由坑口南豐旁跑去清水灣半島對開的新建海濱長廓到日出康城前,回程跑往調景嶺共5.75km~
    將軍澳的跑步氣氛一如以往非常濃厚,沿途跑友絡繹不絕~
    自己因為即興,脫下外衣纏在腰間就咁跑,非但肢體未能自由伸展,前日高強度練習腳部酸痛也未散,只能慢跑,俾人刪親好想反先但無能為力~
    之後幾日一定要停跑讓筋骨休息~

升級   0%

開心

渣半馬前最後一課,又熱又曬,開頭又開得太快,runkeeper 讀 5'14"/km 我聽錯左 5'40"/km,再加速,最後散散地,食gel都無用,回程到海濱隻左腳四頭肌又無晒力,到西鐵站附近棄權搭車走~跑左19k~

都好,挫下銳氣到比賽時唔好亂黎~

升級   0%

開心

「跑」癮起,距離渣馬仲有段時間,落樓下運動場暴走十圈至氣喘了事~

升級   0%

開心

24號跑渣半馬,編好左playlist,係AKB48 2012 best 100入面揀左廿幾首出黎,加埋overture,永遠プレッシャー同埋So long!~
    希望可以聽住「走れ!ペンギン」衝線PB~^^
    playlist:
    overture
    ごめんね、SUMMER
    片思いの対角線
    君と僕の関係
    少女たちよ
    オーマイガー!
    炎上路線
    Beginner
    彼女になれますか?
    お待たせSet list
    Only today
    Show fight!
    大声ダイヤモンド
    So long !
    RESET
    愛しさのアクセル
    片思いFinally
    ぐぐタスの空
    青春のラップタイム
    抱きしめちゃいけない
    初日
    北川謙二
    ハート型ウイルス
    君のことが好きだから
    ギンガムチェック
    チームB推し
    上からマリコ
    走れ!ペンギン
    永遠プレッシャー

升級   28.1%

該用戶從未簽到

我 playlist 都有 ギンガムチェック,集 PV好好睇,其他就未聽過勒  ^_^  ,明天加油啊!

加油,出年一齊過東京走~  詳情 回覆 發表於 2013-2-23 21:14

升級   0%

開心

run4ever 發表於 2013-2-23 15:12
    我 playlist 都有 ギンガムチェック,集 PV好好睇,其他就未聽過勒  ^_^  ,明天加油啊! ...

ギンガムチェック係舊年最喜歡的single曲,So long!係最新single曲,其它都係妹團主打、經典神曲或single第2主打,最尾兩首都係最近極速迷上的ぱるる(島崎遙香)做センター的歌曲,幫我打氣衝線~

加油,出年一齊過東京走~

升級   0%

開心

東京馬拉松聽日日本時間9點起跑,陽光普照,都係得5度~
    下屆如果抽中真係要買定tight到時著~
    今晚會早d訓準備渣馬,希望訓好d~

希望齊齊出年抽中東馬  詳情 回覆 發表於 2013-2-24 14:54

升級   0%

開心

渣半馬失望戰果2:05(´・_・`)
    衰在港澳碼頭段開始賣老抽就住跑(´・_・`)
    真係無奇蹟,前年成日比賽,渣半馬1:53就係回報~
    舊年完全無練2:45係攞黎衰~
    點都好,跟往向全馬進發~

升級   28.1%

該用戶從未簽到

purejoey 發表於 2013-2-23 21:17
    東京馬拉松聽日日本時間9點起跑,陽光普照,都係得5度~
    下屆如果抽中真係要買定tight到時著~
    今晚會早d訓準 ...

希望齊齊出年抽中東馬

升級   0%

開心

預計周末天氣麻麻,今日跑葵芳->青龍頭->葵芳~
    後半程好累,不過都捱到全程~
    今日下午青公都唔少人跑wow~
    http://runkeeper.com/user/purejoey/activity/152896250

升級   0%

開心

太耐無跑了,今晚左手還有少少痛都照跑,跑住10k先~
    今年第一次夜晚跑街,10k咁少,就試新路線,不經墳場,改由葵福路轉楊屋道入荃灣海濱長廊~除左多左上落斜外,比想像中好跑~今後唔駛成日跑墳場咁灰~