香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purejoey

無傷無痛,馬不停蹄~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

好耐無認真寫blog, 點解? 冇野寫lor. 成個月冇跑過,氣管敏感成日咳點跑呀?

尋日係黃金海岸賽,起身重係有幾聲咳,不過無跑成個月la, 之前清水灣賽已放棄左,唔想再放棄多一個,頂硬上la,最多輕輕鬆鬆跑...

去到現場,儘量忘記自己氣管敏感,在場見到各位熱血健兒都令我更易投入於比賽中...

上屆黃金海岸賽係我人生第一個長跑賽,當時自己剛練到跑10k,急於跑比賽,就報左呢個,真係不自量力,上落斜都要行,跑1h 4x m,不知所謂。所以今屆病緊都跑都係想抺走舊年的劣績。

今次強行跑15k賽除左病住跑外重擔心今個賽季都未跑過多過10k,總之又係頂硬上la.

ok,比賽開始,起步上斜,舊年係度已經投降,今次跑下跑下覺得不外如是,直到跑完斜後不禁自問:「跑完上斜la?」老實講泰基盃的起步上斜好似都甘過佢,天星上山頂賽的寶雲徑更難過佢幾倍! 多參賽真係會進步。

全程都好輕鬆跑,任俾人過,同迎面的Thomas打招呼,唔睇表跑,剩係諗住完成比賽,跑到見到10k 牌後,自問:「從未在比賽中咁輕鬆跑左10k。」

當跑到剩番1.5k,雖然仲大把氣但腳部肌肉已經不聽駛,速度減慢,相信都係之前冇操過長課的惡果。界我的健兒幾何級數增加,最後落斜係最辛苦的一段,因為腳部不聽駛,要用盡力減速,連腳指甲都好痛,最後一百上斜,垂下頭拚命跑過終點。

賽後看表,竟然跑到自己好耐以前的目標一個鐘頭廿幾分,快過上屆廿分鐘,興奮到咳左幾聲,不過兩隻腳肌肉非常酸,腳趾甲劇痛,到依家寫blog 都重痛。

依家感覺氣管敏感似乎好番,但雙腳重係好酸,想試跑由新居樓下經墳場跑去深井都未能成事。

希望來緊ASICS 10k賽前可以好番。

升級   0%

開心

係度要提醒自己以後逢比賽前一定要剪腳甲!!!

跑完黃金海岸,都知領野,兩隻腳趾公趾甲變晒紫色,瘀痛,到今晚檢視傷勢,趾甲有好多血水流出,好恐怖!!!
    之前血尿,依家血腳趾麥玲玲話我今年有血光之災,應晒!!!

升級   0%

開心

尋晚(12/11)終於無懼氣管敏感和仍慘血的腳趾公,首次嘗試由新居樓下葵青劇院,經行人天橋->葵喜街->永順街(殮房+墳場+屠房)->海濱花園->荃灣公園->青山公路->汀九橋底過小小->原路返葵芳。

iphone app 計出 14.7km,用左個半鐘(慢)。

因為後日要跑ASICS 10K,又驚加重腳趾甲傷勢,就住跑。

經墳場都不太恐怖,自己無做虧心事。

因為要減少腳趾公發力,全程雙腳呈緊張狀態,跑得唔暢快。

跑完,右腳鞋頭見紅,都知腳趾公又標血,不過唔覺痛,問題不大。

除鞋,左腳趾甲外側瘀晒,右腳趾甲慘血...

開始覺得係對鞋 (NB RC1225) 對腳趾公保護不足。

要買番以前著開的 wave rider 先得。

升級   0%

開心

本來想買 wave rider 14,未出。

結果買左ASICS GT-2150,對鞋成個 Ironman 咁。

第一次著ASICS鞋,好似重正過以前對rider 12,舒服到聽日比賽一定要著黎跑。

狀態不好,少許咳,左腳趾公趾甲瘀痛、右腳趾公趾甲滲血,都冇計la 。

升級   0%

開心

跑左asics 10k, 新鞋重唔慣,日前跑15k回唔到氣,最大問題係右腳趾公腳甲不斷流血水,就住就住跑跑出近期劣績 53-54min。

跑完己知腳甲內積存好多血水,如果唔係貼左膠布,新鞋頭已見紅。

行路都要就住,返到屋企放血水。

下周日機場賽前一定要忍唔跑。

希望下次比賽前腳甲內傷口可癒合,否則機場賽後要搵醫生搞搞...

唯一慶幸係氣管敏感已差唔多好清。

升級   0%

開心

我已決定,要徹底解決趾甲滲血問題才會再跑步,有可能要幾個月時間!!!

分分鐘渣馬都跑唔到。

樂觀的話只放棄機場賽,就會有連續三星期休養到好番。

聽晚睇醫生睇下幫唔幫到我。

自己放血好多次放極都有,好慘

一場黃金海岸15k,冇剪短腳甲,係最後長命落斜出事,攪到我繼之前氣管敏感休一月後再度無限期停跑,好無癮

升級   0%

開心

原帖由 purejoey 於 2010-7-26 21:33 發表
    係度寫低自己報左咩比賽當提下自己:

1. 5/9 泰基盃 10K (北潭涌) (Finished) (55 min 58 sec 稍失望)
    2. 12/9 可樂 7K (沙田) (Finished) (36 min 40 sec 不過不失)
    3. 26/9 荃灣區青少年暑期活動閉幕禮暨長跑迎 ...

asics 10k 出左 Result 52"54'
    如果唔係負傷跑,深信可以快多3分鐘起碼。

好多之前俾我擊敗的假想敵都快我幾分鐘,所以成績不能作準。

升級   0%

開心

原帖由 purejoey 於 2010-7-26 21:33 發表

1. 5/9 泰基盃 10K (北潭涌) (Finished) (55 min 58 sec 稍失望)
    2. 12/9 可樂 7K (沙田) (Finished) (36 min 40 sec 不過不失)

今朝檢視趾甲傷勢,左公甲大有進展冇血水出,右公甲重有小小。

如果兩甲都再無血水出,就可以參加周日的機場賽。
    同埋要記得26/11 前報海華賽。

不過任何情況下,機場賽前都要忍住唔好跑

升級   0%

開心

放工後回家再檢視傷勢,似乎冇咩血水出,最重要係腳趾繃緊的感覺都輕左好多,應該快好了。

幾乎想落街跑,但都係要忍,因為趾甲應該重很脆弱。
    等佢生番實D先。

升級   0%

開心

今日再檢視傷勢,腳甲內已凝固,中間少少隆起。

周日可以參賽了

但比賽事要用膠布貼住保護脆弱的趾甲。

我唔想成塊甲甩出

升級   0%

開心

到了今日,趾甲傷已完全穩定,如冇意外聽朝可參賽。

經歷過個半月的空白期,沒有操練,只直接跑三次比賽,都不能全力以赴,但其中兩個都 pb 到。

今次機場賽我要將個半月的鬱悶完全發洩出來!!!

將會用更進取的策略,鎖定目標,挑戰某位比我高一班的Ching(如在場),我會試下跟佢尾唔俾佢放甩,跟佢pacing,最後介佢衝線

如果失敗,相信會散晒做出劣績。

係人工報名名單都見到幾個上次ASICS 快我幾分鐘的手下敗將參賽,我今次一定要狠狠的痛擊他們!!!

升級   0%

開心

機場賽跑完,自計50"08

再PB 10k, 但重未 sub 50

今次已全力以赴,重差d鬥志。

總算平反左上次ASICS 10K 因傷而跑出的劣績,今次殺敗了上次ASICS 10K sub 50 的幾位 Ching。

升級   0%

開心

Runkeeper activity
    今晚(23/11)首次無穿無爛無病下盡情由新居樓下葵青劇院,經行人天橋->葵喜街->永順街(殮房+墳場+屠房)->海濱花園->荃灣公園->青山公路->汀九橋底過小小->原路返葵芳。

全程輕鬆跑,重著埋新的ASICS 2150,對鞋連腳掌位都有GEL,好舒服,全無後顧之憂,跑跑下腦裡重諗起安室奈美惠「you are my sunshine」,好relax,iphone app 計出 15.1km,用左個半鐘。

只係回程係屠房附近踢到木塊痛左下。

青公路練跑真正,練短練長都唔會悶。大部份路程沿著海邊跑,我覺得重好過城門河。

永順街(殮房+墳場+屠房)果段又會迫你跑快D。呢條路唔陰森,有公車行,重有好多人踩單車。只係屠房有豬味同間中有慘叫聲。

星期四會再跑,如果七點九由葵芳出發,相信八點幾會迎面同跑網網友相遇,不過大家互不相識。

星期日無賽事,星期六可再跑,想試由屯門跑返屋企。

升級   0%

開心

今晚(25/11)再跑葵青劇院->行人天橋->葵喜街->永順街(殮房+墳場+屠房)->海濱花園->荃灣公園->青山公路->汀九橋底過小小->原路返葵芳。

今次其中一個目的係特登同新界西長跑網友係路上相遇。

佢地應該7點係荃灣公園起步跑到小欖回程。

我七點八係葵青劇院出發。

結果我都重未跑到汀九橋底就迎面同佢地相遇...

有d著網衫,有d冇著衫,我只認得一個,戴粗框眼鏡,高高瘦瘦黑黑實實,好似叫"Clerkb".

我冇打招呼,始終互不相識。

跑到荃灣公園,見到"Clerkb"跑完望表後流露很滿意的樣子。

另外又見到果對跑網情侶,試過同果個女仔同場比賽佢重快過我,同埋佢成日企櫈仔的...

今次跑得放過上次,結果只用左1h24m,快左6分鐘。天氣涼左真好跑。

後日早上會試下由屯門三聖跑番屋企,度過有半馬咁長,作為人生第一個半馬比賽-沙田節的長課。

亦將會是血尿事件後第一次跑超過15k,要沖破心理陰影 " />" />" />

升級   0%

開心

幾個鐘頭後就可以試跑由葵芳到屯門啦!

諗起都興奮!

本來諗住搭車去屯門再跑番屋企,但考慮到要著jacket搭車去屯門跟著除下綁係身好麻煩,不如由葵芳出發,一開始就跑就唔駛帶jacket。跑到屯門後興洽洽搭車返屋企重好。

上次跑半馬里數係幾個月前由烏溪沙跑去坑口。當時發生了血尿事件,起因不明,唔知會唔會同中途無飲水有關。

所以從今開始跑超過15k就一定要帶水飲。

今次先係日間跑,熟左路就放工跑,作為將來一個接一個半馬賽的長課練習。

升級   0%

開心

今朝終於可試跑由葵芳到屯門的約半馬的途程。

朝早約8點起跑,因為未跑過條路同埋好少跑超過15k,全程用較慢而平均的步速,好輕鬆咁跑。

全程大部份都有海景睇,太正!

因為之前努力係google 睇熟條路,所以冇咩跑錯路。

今次跑完又無血尿事件,証實同跑太長無關。上次可能係尿道炎。

今次亦學識點樣邊跑邊飲水,好有用。帶左支500ml,上完斜先飲,啱啱夠飲。

頭15k完全無問題,可能最近每次練跑都有15k。

最後跑到望到三聖邨開始較吃力,腿部好緊,不過問題不大。

最後跑到新都中心前的行人隧道口完成。

因為跑得太relax,突然諗番起電影「飛俠哥頓」主題曲"Flash Ar Ar",諗起男主角企係飛船慢慢飛近大魔頭撞埋去,一down down 地就哼下,鬥志即刻激發出黎。

Runkeeper 計到全程 21.05km,只差少少足半馬。時間 2h04m,輕鬆跑同第一次跑都收貨啦。

睇黎人生1st半馬賽沙田節半馬要sub2 問題不大。

最高興就係咁輕鬆跑呢次pacing 重快過幾日前跑 15k 的pacing,看來狀態已從個半月休戰期後提升左唔少,以及覺得參加2012 渣全馬不只是夢想了。

升級   0%

開心

Runkeeper Activity

尋晚(29/11)由葵芳跑到豪景前的天后宮附近折返,21.29km (超半馬),2h03m,最高興係仲時間快過上次 21.05km。不過路程不同。

今次又試新野,就係半程食power gel.

冇帶水,半程後乾鯁包GEL,怪怪的,之後因為想消秏晒,盡力咁跑,又真係有用不完的氣力,上斜步步有力,腦海中重浮現好多激昂場面,真係有飛的感覺。

不過過左海濱花園進入屠房/墳場/殮房路段(約18k),開始謝,最後捱返終點。

跑完後氣管好唔舒服,係俾包GEL族親,飲好多水先好d。

呢次貪得意試下,之後相信好少機會會再試了。

升級   0%

開心

今晚(2/12)照舊由葵芳跑到豪景前的天后宮附近折返,21.27km (超半馬),2h01m,快過上次 2分半。因為尾3k又係爆爆地,即係代表重有進步空間。

今次係首次著網衫跑,感覺係很光榮,同埋唔想映衰個會,所以全程好認真、專心咁跑。

呢次的步頻係比較急,而且盡量全程保持相若的步頻,而以步幅調整速度。

全程快步頻等於全程都處於作戰狀態。

周日的石門賽試下用呢招。

如果跑半馬保持到今次的水準,sub 2 絕無問題。
    只係比賽係日間,會打折扣。

p.s. 今晚海濱長廊對開海面好臭

升級   0%

開心

還有幾個鐘就跑石門賽了...

回想上屆2009年石門賽,之前在廸士尼賽衝線時弄傷腳腕,第一次跑步嚴重傷腳,重以為幾日就好,結果一星期後的石門賽前還是一拐一拐的,還試圖以這狀態參賽,結果拐到地鐵站才不甘心地放棄了...一個月後才好番,再加 兩個幾月衝破心理障礙及矯正跑姿,在渣打10k才可正常地跑。

2010年石門賽,雖然賽道有變,差6秒 sub 50 10k 的我,已擁有處女半馬 sub 2:00 的執念,要在這賽事發洩上屆棄權的鬱結,挾著10k sub 50 的決心,著上網衣在這賽道怒跑吧!!!!!

------------------------------------------------------------------------------------
    *19. 27/2 飛達新春跑10k (大尾篤 未報 31/1 deadline)
    18. 20/2 渣打半馬 (5:45 start) (Enrolled) 跑左1次10k今次即升呢
    *17. 23/1 糖尿10k (未報 31/12 deadline)
    16. 16/1 龐蓓好心情慈善跑 (8:00 start) (10/1 拎野) (Enrolled)
    15. 9/1 美津濃香港半馬拉松錦標賽2011 (Enrolled)
    14. 2/1 大埔10k (sent mail)
    13. 26/12 石崗10K (sent mail)
    12. 19/12 沙田節半馬拉松暨聖誕繽紛跑 (8:00 start) (Enrolled) (11/12 拎野) 人生第一個半馬
    11. 12/12 海華盃10K (8:30 start)(Enrolled)
    10. 5/12 石門10公里賽 (Enrolled 8:30 start) (應該係首次著網衫出戰) (上屆因傷退出)
    9. 21/11 香港國際機場翱翔活力十公里 (Finished) (50"06' >50 可惜 都係10k PB 已算係全程有鬥志,都有好多進步空間)
    8. 14/11 香港十公里錦標賽 (Finished) (52"54' 負傷跑不能作準,下屆要大PB)
    7. 7/11 黃金海岸15公里賽 (Finished) (未好番焗跑, 1'26" 大PB廿分鐘,但整傷腳甲)
    6. 30/10 健康快車慈善跑步為光明 (因病退出)
    5. 10/10 New Balance 大美督10公里賽 (Finished) (51"14 病後跑 PB10K 差少少 sub 50 最後1k散晒)
    4. 1/10 Victoria to Peak Challenge (Finished) (66 min 52 sec 不過不失大把改善空間)
    3. 26/9 荃灣區青少年暑期活動閉幕禮暨長跑迎亞運 8K (Finished) (39 min 05 sec 達標但仍有很多進步空間)

升級   0%

開心

10k 終於可以 sub 50 la !!!

是石門容易pb的特性呢,還是著上網衫的威力呢?

很遲到石門賽現場,排得好後,到起步點後好快就開始了。

開頭下意識地用左點勁去爭取番較前位置。(頭1k pacing 係 3.1 min,太快了,跑開 5 min 的)

今次全程貫切地用新策略,保持快步頻,用步幅控制速度。

這樣令我集中好多,要回氣或吃力時收窄步幅,但仍有戰鬥力。

sub 50 的速度很回味,沿途慢慢地不斷界前方的健兒,被界的次數也比以前少。

某幾位以往總是在我前面過終點的也俾我介掉。

中段迎面見到我中期目標要超越的某位跑開46min 的Ching,很快,短時間還未能挑戰到佢。

另外還見到應該叫"街坊鄭"的Ching,年紀大但很快,越過我後絕塵而去。他也會變成我將來挑戰的目標。

尾段,見到3km left 牌,意志鬆懈左,慢左,好多人介左我,這點日後我要克服。

最後 50m 度,有個Ctse 過左我,激發了我近排冇用的魔鬼變速,當短跑咁一放就彈甩佢衝終點。

下次要早d用魔鬼變速呀,好過癮的。

下周海華盃再拚過!!!

------------------------------------------------------------------------------------
    *19. 27/2 飛達新春跑10k (大尾篤 未報 31/1 deadline)
    18. 20/2 渣打半馬 (5:45 start) (Enrolled) 跑左1次10k今次即升呢
    *17. 23/1 糖尿10k (未報 31/12 deadline)
    16. 16/1 龐蓓好心情慈善跑 (8:00 start) (10/1 拎野) (Enrolled)
    15. 9/1 美津濃香港半馬拉松錦標賽2011 (Enrolled)
    14. 2/1 大埔10k (sent mail)
    13. 26/12 石崗10K (sent mail)
    12. 19/12 沙田節半馬拉松暨聖誕繽紛跑 (8:00 start) (Enrolled) (11/12 拎野) 人生第一個半馬
    11. 12/12 海華盃10K (8:30 start)(Enrolled)
    10. 5/12 石門10公里賽 (Finished) (49"21' 終於 sub 50 yeah!)
    9. 21/11 香港國際機場翱翔活力十公里 (Finished) (50"06' >50 可惜 都係10k PB 已算係全程有鬥志,都有好多進步空間)
    8. 14/11 香港十公里錦標賽 (Finished) (52"54' 負傷跑不能作準,下屆要大PB)
    7. 7/11 黃金海岸15公里賽 (Finished) (未好番焗跑, 1'26" 大PB廿分鐘,但整傷腳甲)
    6. 30/10 健康快車慈善跑步為光明 (因病退出)
    5. 10/10 New Balance 大美督10公里賽 (Finished) (51"14 病後跑 PB10K 差少少 sub 50 最後1k散晒)
    4. 1/10 Victoria to Peak Challenge (Finished) (66 min 52 sec 不過不失大把改善空間)
    3. 26/9 荃灣區青少年暑期活動閉幕禮暨長跑迎亞運 8K (Finished) (39 min 05 sec 達標但仍有很多進步空間)