香港長跑網  - 長跑長友

樓主: purejoey

無傷無痛,馬不停蹄~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

如果你唔介意時間,用5-6個鐘跑一次渣全馬得番黎的寶貴經驗係自己練習無法得到的。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 purejoey 於 2011-2-27 15:55 發表

如果你唔介意時間,用5-6個鐘跑一次渣全馬得番黎的寶貴經驗係自己練習無法得到的。

最好唔好超過5個鐘啦
    這樣的時間跑全馬,一來沒有意思,二來跑既時間咁長,身體負荷不了。

因此目前只有跑半馬儲里數先,如果可以兩小時完成半馬,這樣跑全馬便更有把握了。

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 purejoey 於 2011-2-20 21:32 發表
    Runkeeper Activity

2011處女渣半馬成績 1:53 比目標 1:4x 差好遠。

要賴的地方:
    1. 賽前訓唔著
    2. 剛病好
    3. < 15度影響發揮
    4. 首個渣半馬+驚抽筋 -> 步步為營
    5. CityU alumni 前五無望後放軟手腳
    6. 播歌中途無左聲
    7. 中途落大雨
    8. 欣賞風景
    9. 顧住令CityU 啦啦隊起哄
    10. 西隧內太侷

放完屁了,要思考挑戰2012渣全馬的可行性。

遲d要試跑30k先。

1:53好好架啦, 至少快過我(1:56)
    我出西隧都有賣老抽呀.

西隧.....唔算焗架啦, 半馬挑戰組係第一批過西隧.
    你下年如果跑全馬, 要有心理準備會有四組人(兩組半馬, 兩組全馬)一齊過西隧, 到時可能仲焗.

升級   0%

開心

原帖由 chisuet 於 2011-2-27 17:07 發表

1:53好好架啦, 至少快過我(1:56)
    我出西隧都有賣老抽呀.

西隧.....唔算焗架啦, 半馬挑戰組係第一批過西隧.
    你下年如果跑全馬, 要有心理準備會有四組人(兩組半馬, 兩組全馬)一齊過西隧, 到時可能仲焗.

自己知自己事,無盡全力,所以提醒自己可以好d。

第一次跑入西隧侷促的感覺好特別,下次有心理準備又好啲。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 purejoey 於 2011-2-27 14:42 發表
    得兄點解咁易放棄渣全馬呀?!
    我覺得長力係可以練出黎的。
    因為開左支票,想早d知自己和全馬差距,所以想儘快試跑21k以上路程。

我不是放棄全馬.
    我喜愛全馬給我的感覺和意義.
    這全馬真的很神聖 !
    也許這樣, 我更想要預留多一點時間, 期待下一次全馬, 會有更深感受和意義 !
    (時間上, 實際上, 又或者有點不許可, 看看年尾會否 [姣婆守唔到寡] ?! )   

實際上, 我 10km 與我半馬全馬成績, 真的不成正比.
    我比較想 10km 再做好些成績, (想攞獎).   
    耐力會看情況都會練, 年尾想再試石岡 30km, 或試沿岸半馬.

好好等待和努力, 到真的在全馬上作賽及完成, 你一定會有更深感受 !       努力 !   

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2011-2-27 17:14 發表

自己知自己事,無盡全力,所以提醒自己可以好d。

第一次跑入西隧侷促的感覺好特別,下次有心理準備又好啲。

你所指既"特別",就是入面的車的廢氣所吹來的熱風?!

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2011-2-27 21:01 發表

你所指既"特別",就是入面的車的廢氣所吹來的熱風?!

應該講係好似"冇風",一個又長又密封的環境,當然係唔好受啦。

聽講以前入面有埋啦啦隊大叫,聲音係管內不斷反射,應該重難頂。

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2011-2-27 21:48 發表

應該講係好似"冇風",一個又長又密封的環境,當然係唔好受啦。

聽講以前入面有埋啦啦隊大叫,聲音係管內不斷反射,應該重難頂。

我記得渣打10K 仲可以係西隧跑時,我都聽過有啦啦隊大叫,
    仲要跑到臨近西隧出口,有位"姨姨"用佢把"豆泥聲"大聲叫"加油,加油"咁添

不過今次就見唔到呢種情況了。

升級   0%

開心

渣馬兩周後,d咳好清後,天氣回暖後,今晚作為周末30k體驗的熱身跑。

只跑葵青劇院->青衣海濱長廓->回程,14.75k。

在18度的天氣後,好快就全身大汗,初段都好似身重重跑唔起咁。大約6k後在長廊開始上力,可以少過 5min/k 進行。

尾段的工廠區左小腿有麻痺感,可能係就跑完心理影響肌肉詐型,也令到右腳負荷增加。跑完後右髖關節輕微拉扯痛。

同往績比較重覆路段,快左4分鐘,因為一路聽住激情歌以及每k runkeeper pro 都有audio cue 報告 pacing,儘量唔俾佢drop 得多。

周末的30k一定辛苦好多,要有心理準備。

荃灣公園<->三聖應該夠30k 掛。

------------------------------------------------------------------------------------
    22. 20/3 K-Swiss 城市之王挑戰賽 (enrolled)
    21. 27/2 飛達新春跑10k (因病退出)
    20. 20/2 渣打半馬 (Finished) (1:53劣績要挑戰2012渣全馬要加倍努力)
    19. 13/2 馬鞍山盃8K長跑賽 (Finished)(38'26"最不高興的PB)
    18. 5/2 第30屆美津濃發財跑 (Finished)(38')
    17. 23/1 清水灣10k (Finished) (53'1x")
    16. 16/1 龐蓓好心情慈善跑 (8:00 start) (因病退出)
    15. 9/1 美津濃香港半馬拉松錦標賽2011 (Finished) (1:56 最後7k抽住返終點)
    14. 2/1 大埔10k (Finished) (48'11" 表面上只慢PB 4秒,但實際上如鬥志好D應可PB 1分鐘)
    13. 26/12 石崗10K (Finished) (51"09' 連續PB氣勢終止,分組第6同第3差分半)
    12. 19/12 沙田節半馬拉松暨聖誕繽紛跑 (Finished) (人生第一個半馬 1:48:28 sub 1:50 yeah!)
    11. 12/12 海華盃10K (Finished)(48"07' PB 10K again)
    10. 5/12 石門10公里賽 (Finished) (49"21' 終於 sub 50 yeah!)
    9. 21/11 香港國際機場翱翔活力十公里 (Finished) (50"06' >50 可惜 都係10k PB 已算係全程有鬥志,都有好多進步空間)
    8. 14/11 香港十公里錦標賽 (Finished) (52"54' 負傷跑不能作準,下屆要大PB)
    7. 7/11 黃金海岸15公里賽 (Finished) (未好番焗跑, 1'26" 大PB廿分鐘,但整傷腳甲)
    6. 30/10 健康快車慈善跑步為光明 (因病退出)
    5. 10/10 New Balance 大美督10公里賽 (Finished) (51"14 病後跑 PB10K 差少少 sub 50 最後1k散晒)
    4. 1/10 Victoria to Peak Challenge (Finished) (66 min 52 sec 不過不失大把改善空間)
    3. 26/9 荃灣區青少年暑期活動閉幕禮暨長跑迎亞運 8K (Finished) (39 min 05 sec 達標但仍有很多進步空間)
    2. 12/9 可樂 7K (沙田) (Finished) (36 min 40 sec 不過不失)
    1. 5/9 泰基盃 10K (北潭涌) (Finished) (55 min 58 sec 稍失望)

升級   100%

開心

原帖由 purejoey 於 2011-3-3 23:13 發表

渣馬兩周後,d咳好清後,天氣回暖後,今晚作為周末30k體驗的熱身跑。

只跑葵青劇院->青衣海濱長廓->回程,14.75k。

在18度的天氣後,好快就全身大汗,初段都好似身重重跑唔起咁。大約6k ...

咁快就30K,你都幾好預備喎?!

升級   0%

開心

原帖由 阿聰 於 2011-3-13 10:27 發表

咁快就30K,你都幾好預備喎?!

到依家都未試跑30k

升級   0%

開心

相隔3個禮拜,今日先再跑番10k。 (葵芳<->荃灣海濱)

跑步團火已經熄滅了,因為已放在一個iphone project development 上。這也是到今日先跑的原因。

已經冇賽事跑。

到個 app 上架前相信跑步團火都返唔到黎,但都希望一周跑到2次la。

我不會忘記2012渣全馬 sub 4 的野望。

升級   100%

開心

跑步團火,恐怕我已經熄滅了。

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我團火, 都係熄咗.
    估唔到哩兩年團火, 真係熄咗......   

由於膝腿傷要休息, 現正好返七七八八.
    雖然哩兩星期, 都有參賽 (畢拿山/大棠), 其實係因為之前報咗名.

雖然而家完全冇練習, 但係, 我都希望年尾下一賽季......   I'll be back !   

blog 主 同 樓上位師兄, 休息一下, 下個賽季要再嚟呀 !!   

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 得得地 於 2011-3-29 12:23 發表
    我團火, 都係熄咗.

雖然哩兩星期, 都有參賽 (畢拿山/大棠), 其實係因為之前報咗名.

雖然而家完全冇練習, 但 ...

得得地, 2012渣馬加油~

升級   0%

開心

原帖由 得得地 於 2011-3-29 12:23 發表
    我團火, 都係熄咗.

雖然而家完全冇練習, 但 ...

依家回下氣未嘗係壞事。

升級   0%

開心

為承諾一周跑兩次,今晚就跑了。

葵青劇院<->荃灣海濱長廊 (約10k)

同一路程,雖然已比上次好,但距離「寓賽於操」期間的狀態還差一截。

今晚跑完拿拿臨在家做下公司野,但iphone app 就冇時間寫了。

升級   0%

開心

今日下午6點左右跑葵芳<->荃灣長廊約10k。

應該係入春後最熱的一次跑。

本是平平無奇,但返到屋企排尿帶血...

應該係流汗太多,勝胱空排所致。

好在只跑10k,否則就像上次馬鞍山->坑口跑完血尿如泉湧。

下次日間跑就算10k都要帶水飲了。

升級   0%

開心

今晚8點左右跑葵芳<->荃灣長廊約10k。

夜晚跑但已經汗流浹背。

下次要著背心跑了。

跑得慢但跑得好開心

升級   0%

開心

今晚7點左右跑葵芳<->荃灣長廊約10k。

感覺上個身冇咁重,狀態冒起,已適應稍熱天氣。