香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

炒車經驗分享

升級   76.67%

該用戶從未簽到

琴日清早晨操,開始咗唔到五分鐘,係落斜時(車速約42KM), 車輪look過1舊10cm x20cm 高4cm的水泥塊,跟住發覺對手已無法hold住個手把,瞬間身體左側已在地上滑行、並清晰聽到頭盔碰擊地面"卜"的一声,時間好似停頓左1, 2秒,聽到路人甲在講 "好彩冇車咋",坐系地上回了一吓神,腦仍是一片空白,定神過後檢視全身,發現只是左手、左肩、左髖有小面積及淺層的刮傷 (今天已全部結焦了),而 Helmet則有一個凹陷,而單車左手把之胶皮亦磨至斷開及手把內部亦有磨蝕。坐回車上,慢慢踩回家,心情低落。
對於車齡一年的我,呢次係第二次(因唔適應Lock 踏落車跌倒唔計),每次都印象深刻,之前都睇過一些書教如何避免炒車,但未炒過,自己唔夠深刻,所以係度順便總結一下今次的失誤,同大家分享,希望各位可以借鏡,不用以抄車呢累積經驗。
總結:
1.  5:30am 起身,個人未醒晒,精神集中未夠,熱身未夠己加速;
2.  落斜看碼表,比對以前速度,心裏已由碼表主導了本身速度,影响了自我判斷。
3. 到了路口,速度過快,只顧及路况已無法留意路面沙石。
4. 路面沙石往往是炒車的罪魁禍首,在路面一般的公路落斜,唔應該去咁盡。
5. 忘記了三鐵是耐力賽,主要講耐力,單車慢咗,跑步再追,安全第一。
6. '要炒避不了",要連車順勢側身落地,頭是身體最重的部份,在有速度墜地時頭碰撞地面是幾乎必言的,所以踩車戴頭盔"一次都不能小"。
7. 其它的就等上天安排。琴日炒車輕微皮外傷----- Really thank god !!
8. 炒車後的心靈恢復,"邊度跌低,就係边度爬番起身",所以下周計划再踩該段路,恢復信心。
9. 最頭痛的是沒法恢復"大大"的"安心",已沒收了"駕照",禁止上公路,只能踩單車徑及Trainner。
各位Ching,如有炒車經歴,互相分享,引以為鑑,功德無量。
+1 0
上一篇︰2010.11.7 第33屆香港綠色半馬拉松下一篇︰請問香港可以去邊買大碼鞋和跑鞋?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

師兄,

多謝分享.

我暫時開始學玩三項,
    最怕就係游水大浪浸親或踩dup頭車炒車.

最近打籃球, 扭親手指尾,
    我都係最怕係[大大]封殺我任何運動, 咁就麻煩.

雖然我話, 今次係小意外, 但係就可以提醒我第時小心啲.
    但係,, 我最近都係要[守行為]當中...... 阿門.   

升級   100%

該用戶從未簽到

靜水兄, 新手同你分享:

1.  5:30am 起身,個人未醒晒,精神集中未夠,熱身未夠己加速;(可以食個早餐先, 集中精神)
    2.  落斜看碼表,比對以前速度,心裏已由碼表主導了本身速度,影响了自我判斷。(我都係, 不過會一眼關七)
    3. 到了路口,速度過快,只顧及路况已無法留意路面沙石。(路口應該慢車, 除非操圈, 清楚路面)
    4. 路面沙石往往是炒車的罪魁禍首,在路面一般的公路落斜,唔應該去咁盡。(同意, 尤其是灣彎位)
    5. 忘記了三鐵是耐力賽,主要講耐力,單車慢咗,跑步再追,安全第一。(40K 真係講速度, 唔係耐力! 半鐵、全鐵至係!)
    6. '要炒避不了",要連車順勢側身落地,頭是身體最重的部份,在有速度墜地時頭碰撞地面是幾乎必言的,所以踩車戴頭盔"一次都不能小"。
       (絕對同意!)
    7. 其它的就等上天安排。琴日炒車輕微皮外傷----- Really thank god !!
       (有時望天打掛, 不如多啲操練, 速度感覺是可以操練! 第一次50K落斜好驚, 依家60K落斜已經唔係好驚!)
    8. 炒車後的心靈恢復,"邊度跌低,就係边度爬番起身",所以下周計划再踩該段路,恢復信心。
       (受傷好小事, 亦無可避免, 只要仲跑得、踩得, 幾時爬番起身就得... 最煩係第9!)
    9. 最頭痛的是沒法恢復"大大"的"安心",已沒收了"駕照",禁止上公路,只能踩單車徑及Trainner。
       (好彩仲有得踩!, 以前後生果陣, 因為炒車, 阿媽以後禁止踩車... 依家阿媽去咗, 可以繼續踩啦!)

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我落斜永吾望錶, 只望遠, 坐後, 硬手撐住, 重心低.
    感覺是最比我安全, 感覺吾好我會收車.
    因為有gps log, 所以番屋企先睇時速同時間.
    之前東涌炒左一獲後(炒前冇先兆), 之後到而家連回旋處都收到勁慢.
    10年前炒私家車(訓著覺), 炒過之後就吾再渣車.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

當我踏上單車時有兩種情況
    1. 出車途中
    - 路況不明, 全盤注意力習中係操控及路況, 慢慢踩, 呢個情況亦包括係單車徑
    2. 操車
    - 條路走熟左, 可以操體能, 注意力亦同樣習中
    - 入灣及不明朗位置態度非常保守, 以求做到一次都不能炒

升級   78%

該用戶從未簽到

如果高速落斜又沒有太多車的話,我會選擇行中間一點通常揀行私家車輪碌過的路,因沙石往往已被碌走,不會行大近左邊,因為很多時有沙石及什物。而雙手就會揸handle bar 的下方,俗稱揸下手,收車食力好多同頂住身體不要標前。
    如多車就靠左行慢啲,無謂咁博.
    另外剛開始落雨也是比較危險,因之前積在路面上的油污,浮了出來,容易跣軚,反而落了很久的雨,便沒有這樣的情況.
    有機會一齊操車交流下,始終文字很難完全表達出來。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-7-23 13:08 發表
    當我踏上單車時有兩種情況
    1. 出車途中
    - 路況不明, 全盤注意力習中係操控及路況, 慢慢踩, 呢個情況亦包括係單車徑
    2. 操車
    - 條路走熟左, 可以操體能, 注意力亦同樣習中
    - 入灣及不明朗位置態度非常保守, 以求 ...

我覺得假日的單車徑比起馬路重危險,D租車黨手車,我真係估佢唔到

升級   0%

該用戶從未簽到

ching, 多謝分享你的经驗, 最緊要人無事,
    意外無可避免, 唯有做足措施.
    我胆比較細, 新琅潭呢類連續下坡, 我一般 keep 41-45 度落斜, 唔敢太博,一快便收油,
    科學園, 東涌便會放胆 dd.
    最重要係每次操車前之熱身圈, 我會當 warm up + 睇睇留意路面情況, 第 2 圈先
    發力,咁會穩镇 d , 雖然未必百份百安全。
    至於家人担心, 我反而覺得呢個你要同佢地講解下, 每樣運動都有危險性, 响屋企坐都有危險,
    或者可以帶佢地睇下你比賽, 等佢地了解下實際情況, 好過佢地自已去幻想。
    祝早日康復, 有時间一齊操下車, 一大班安全又有氣氛。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-7-23 13:40 發表

我覺得假日的單車徑比起馬路重危險,D租車黨手車,我真係估佢唔到

有一次俾個送貨阿叔累..........分义口突然冲出黎, 好在得 20km 度,
    其它有幾危險不用多提了

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2010-7-23 13:40 發表

x2!!!

你真係估佢地唔到. 試過响我前面無啦啦炒車, 停車, 轉線, 左穿右插. 馬路絕對比較安全!!!!

升級   79.33%

該用戶從未簽到

hehe.....所以我係單車徑會踩MTB。
    做足安全措施好重要-頭盔,手套...
    踩車除了練體能、速度外,也應該相應的練下控車技術

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-7-23 12:33 發表
    我落斜永吾望錶, 只望遠, 坐後, 硬手撐住, 重心低.
    感覺是最比我安全, 感覺吾好我會收車.
    因為有gps log, 所以番屋企先睇時速同時間.
    之前東涌炒左一獲後(炒前冇先兆), 之後到而家連回旋處都收到勁慢.
    10年前炒私 ...

絕對同意 : "落斜永吾望錶, 只望遠, 坐後, 硬手撐住, 重心低"

其實玩3鐡以來, 炒過唔少次 . . . . . . 但記得嘅就得以下幾次 :
    a. 第一次踩就撞埋神主牌 (手碗傷左)
    b. 2009年1月1日, 喺科學園練車踩入地盤區(以前比賽路線), 炒左埋鐡錬度, 右臂勁傷
    c. 高速在單車徑練習時比對面炒過黎, 即刻爆缸兼入院
    d. 8號風球落波後即去科學園練車,自己衰,回旋處轉彎時唔收油,兼雙手放aero bar,結果跣軚, 成個人喺地上滑行數米,皮外傷only,所以繼續踩
    e.https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=9477&extra=page%3D3

經過以上種種慘痛經歷, 結果當然係引起全家公憤,決定以後唔比我再踏足單車,所以宜家只有偷偷踩   

升級   100%

該用戶從未簽到

嘩!聽到都有d驚驚地

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 23-7-2010 15:38 發表
    嘩!聽到都有d驚驚地

x2 .... 驚驚

升級   76.67%

該用戶從未簽到

所有運動都多少帶有風險,只耍大家重視風險的存在,才會減少危險發生。帶有風險的運動亦有較大的挑戰性。所以越來越喜歡三鐵。

升級   79.33%

該用戶從未簽到

今朝南生圍,條盲毛靠右踩ing,我就keep左邊行,快到時他突然抽返左邊,好彩當時我先由休息把轉著握上把才過佢,急煞時車轆lock死,架車就擺尾.......大叫,放brake,抽起架車,再落brake,噶M就避過一劫

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

落林錦最勁踩成11X
    幾驚炒車會點

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-7-30 15:30 發表
    落林錦最勁踩成11X
    幾驚炒車會點

11X 唔係咁快嘛

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 bmc 於 2010-7-31 11:59 發表

11X 唔係咁快嘛

只要53拖11,追餅已經好易9x
    破下風就11x

升級   79.33%

該用戶從未簽到

師兄神腳,可以將cadence追到110公里