香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: leefs
打印 上一主題 下一主題

軍用糧食

升級   100%

該用戶從未簽到

C啦, 芝麻我麻麻地天

登錄/註冊後可看大圖

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-26 15:24 發表
90壓縮乾糧都已經淘汰著噶啦,哩只係“芝麻壓縮餅乾”仲加著防腐劑“Butylated Hydroxyanisole(即BHA)”
詳情可google下 - 90壓縮乾糧
同 - Butylated Hydroxyanisole

始終呢d 都係救命同打仗時食ga 野,
當時無得揀要求生就唔理得三七二十一啫,
依家有得揀都係少食為妙, 睇黎唔多健康

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 22# 的帖子

當然,我細個係大陸時,每戶每月只配給半斤菜油,見到一块有1兩油的餅干,直頭係寶啦!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-26 15:24 發表
    90壓縮乾糧都已經淘汰著噶啦,哩只係“芝麻壓縮餅乾”仲加著防腐劑“Butylated Hydroxyanisole(即BHA)”
    詳情可google下 - 90壓縮乾糧
    同 - Butylated Hydroxyanisole

你所提及嘅成份資料我找唔到有注明,
    同時你提供嘅Butylated Hydroxyanisole字眼,
    網上及維基係搜尋唔到的,
    而搜尋90壓縮乾糧就有大量食品制造商廣告,
    看來未有淘汰!

升級   100%

奮鬥

原帖由 大圍新跑手 於 2010-7-26 14:04 發表

皇上琴晚比咗兩包我(一包係for Kenneth佢地果隊), 下次操山可以帶埋來一齊試~
    皇上都俾左包蝸牛隊, 下次操山會試吓

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   79.33%

該用戶從未簽到

係啦,因為本身水份好低(5%以下),我的細個時將它加水開成糊仔來吃,都唔錯的,

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2010-7-26 15:54 發表

你所提及嘅成份資料我找唔到有注明,
    同時你提供嘅Butylated Hydroxyanisole字眼,
    網上及維基係搜尋唔到的,
    而搜尋90壓縮乾糧就有大量食品制造商廣告,
    看來未有淘汰!

皇上, 你第二幅相果D成份有提到呢隻野, 果隻"丁基乜乜醚"就係Butylated Hydroxyanisole (BHA). 呢樣係抗氧化劑, 用來穩定油份內的自由基. 其作用及化學反應跟維他命E一樣, 但就平N倍, 但好似會致癌. 所以而家好多野都改為加VITAMIN E, 其實佢只是用來穩定產品的質素, 並非為我們健康著想為前提. WIKIPEDIA有提這東西.

Antioxidant Properties
    Since 1947, BHA has been added to edible fats and fat-containing foods for its antioxidant properties as it prevents food from becoming rancid and developing objectionable odors.[4] Like butylated hydroxytoluene (BHT), the conjugated aromatic ring of BHA is able to stabilize free radicals, sequestering them. By acting as free radical scavengers, further free radical reactions are prevented.
    [edit] CarcinogenicitySome controversy surrounds the use of BHA in foods. The US National Institutes of Health report that BHA is reasonably anticipated to be a human carcinogen based on evidence of carcinogenicity in experimental animals. In particular, when administered as part of their diet, BHA causes papillomas and squamous cell carcinomas of the forestomach in rats and Syrian Golden hamsters.[5] That said, when examining human population statistics, the usual low intake levels of BHA shows no significant association with an increased risk of cancer.[6] Furthermore, the acceptable daily intake (ADI) of BHA and a similar preservative, butylated hydroxytoluene BHT, is exceeded by only a small fraction of the population.[7]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-26 19:59 發表

皇上, 你第二幅相果D成份有提到呢隻野, 果隻"丁基乜乜醚"就係Butylated Hydroxyanisole (BHA). 呢樣係抗氧化劑, 用來穩定油份內的自由基. 其作用及化學反應跟維他命E一樣, 但就平N倍, 但好似會致癌. 所以而家好多 ...

唔怪得見到有d加工食品九唔搭八會有VITAMIN E,原來係咁!Thanks Kopo兄!

大圍兄,你試埋我果份,唔洗預我!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 上水馬王 於 2010-7-26 21:10 發表

唔怪得見到有d加工食品九唔搭八會有VITAMIN E,原來係咁!Thanks Kopo兄!

大圍兄,你試埋我果份,唔洗預我!

X2

升級   95.6%

該用戶從未簽到

日日食就話會出事, 間中食一兩次唔使驚wo

怕死不是中國人!!  中國人是不怕死的!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-27 14:49 發表

kito hing, 有得簡, 無謂博呀 !
    呢 d 係俾軍人食架, 平民最好咪亂試,。

升級   100%

奮鬥

原帖由 kito807 於 2010-7-27 14:49 發表

x2

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2010-7-27 14:49 發表 日日食就話會出事, 間中食一兩次唔使驚wo怕死不是中國人!!  中國人是不怕死的!

我都係食麵包算~~~

升級   100%

擦汗

以我今天看過的所有預先包裝食品,
    包括餅食,面包,即食麵,沖劑,奶制品,糖果,食油,麵粉的資料表,
    大部份都存在各式各樣食物添加劑,
    而無包裝的食品因為沒有成分資料,
    但看來,來自原料的添加劑係無可避免(包括自來水有"氟"),
    如想完全避免可考慮用"山水"煮飯,
    點解唔用蒸餾水?
    因為水樽容器有"雙芬A"!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

唔好唔記得大陸仲有好多大頭bb