香港長跑網  - 長跑長友

新人想買跑鞋及心跳錶..望各師兄指點迷津

升級   20%

該用戶從未簽到

本人年齡26歲  身高175cm  體重76kg  因教練要求我要加強體重管理  
所以想請教各位師兄:

1.跑鞋應該選擇什麼牌子及型號?
(註:本人已走遍荃灣及屯門的運動鞋舖,有越行越混亂的清況出現)

2.心跳錶的選擇
(註:本人在荃灣南豐一間有Casio 100賣$650 超出了預算 本預算$400左右)

請各師兄不吝賜教  本人感激萬分

升級   90%

該用戶從未簽到

可以選擇Mizuno,相對比較平,型號Rider應該OK。但係你個教練有咩推介呢?

心跳表我也有一隻Casio什麼100的,在旺角買$550左右。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Calvin8877 於 2010-7-24 20:52 發表 本人年齡26歲  身高175cm  體重76kg  因教練要求我要加強體重管理  所以想請教各位師兄:1.跑鞋應該選擇什麼牌子及型號?(註:本人已走遍荃灣及屯門的運動鞋舖,有越行越混亂的清況出現)2.心跳錶的選擇 ...

你可問問你的教練意見的

1) 其實各牌子的跑鞋都覺得好處的. 但你可從 mizuno 跑鞋的入手, 一般分三類(你可爬爬舊文便知), 你大可用 rider 走慢長課 作參考的

2) 一般都用polar 錶, 首先心跳錶是要量度的. casio 的 chr-100 我是有的, 自己覺得不太準確的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-7-27 12:50 發表

你可問問你的教練意見的

1) 其實各牌子的跑鞋都覺得好處的. 但你可從 mizuno 跑鞋的入手, 一般分三類(你可爬爬舊文便知), 你大可用 rider 走慢長課 作參考的

2) 一般都用polar 錶, 首先心跳錶是要量度的. ca ...

小弟都有Casio CHR-100, 點解覺得唔準既. thanks

升級   24.21%

該用戶從未簽到

心率錶通常用strap係最準,而用strap都有分易唔易有interference,易有interference在計算上相對冇咁準確。所以睇落隻隻心率錶功能都差唔多,但個價錢可以相差遠(當然仲有配套軟件,gps等等因素影響價錢)。你可以考慮Micoach。Micoach嚴格嚟講唔係一隻錶,係聲音提示器,佢會話你知heart rate, pacing, distance等等資料。我覺得micoach對新跑手嚟講係一個不錯嘅選擇,因為價錢相宜 $1200左右(如果polar rs300x都要$1600 Garmin都係) 而且佢本身有啲training course可以download落Micoach到(所以叫my coach)。跑嘅時候Micoach會根據個course嘅information提你跑快啲或者跑慢啲,我見好多人都話training course幾有效。

升級   11.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

我見有隻牌子叫 SIGMA 既心跳錶唔算好貴
    幾舊水有交易
    唔知好唔好用

升級   58.67%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

Micoach 我近日都有留意到,
    不過吾太明原理,  
    請問是否依路時的心跳去叫你快d / 慢d ?!
    我睇個個video, 不過都吾太明,
    希望ching指點下

從網上只見有電話( samung f110 ), clip就好像找不到買了

升級   31.67%

該用戶從未簽到

Calvin,

If you choose Mizuno, go to its website and get into "Precision Fit Online" to find out your foot type, it will give you a shoe recommentation based on your input.

升級   24.21%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2010-7-28 18:00 發表 Micoach 我近日都有留意到,不過吾太明原理,  請問是否依路時的心跳去叫你快d / 慢d ?!我睇個個video, 不過都吾太明,希望ching指點下從網上只見有電話( samung f110 ), clip就好像找不到買了
    ]
    最新出嘅係Micoach Pacer。你上youtube search micoach pacer會有review睇。其實個運作唔係好複離。Micoach一開始有一個test run,完成之後micoach就會根據你跑步時嘅心跳,設定你嘅heart rate zone,例如紅色代表高,黃色代表中,藍色代表輕鬆等等。然後網上面會有一啲course download,呢啲course通常都係一個至者兩個月,會根據你選擇嘅訓練強度編排跑步日數。可以想像,呢啲training就係用不同嘅跑步日子同心跳率組合控制你嘅訓練強度,訓練度較強嘅日子,micoach可能會要求你跑嘅時候喺yellow zone維持一段比較長嘅時間,然後一小段喺blue zone休息之後又上返yellow zone,之如此類。假如要求你維持喺yellow zone,但你慢左心跳跌左落blue zone,佢就會有voice signal提你跑快啲。

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 imofean 於 2010-7-28 19:40 發表
    ]
    最新出嘅係Micoach Pacer。你上youtube search micoach pacer會有review睇。其實個運作唔係好複離。Micoach一開始有一個test run,完成之後micoach就會根據你跑步時嘅心跳,設定你嘅heart rate ...

Training programe 又駛唔駛比錢DOWNLOAD呢? THX

升級   58.67%

該用戶從未簽到

原帖由 imofean 於 2010-7-28 19:40 發表 ]最新出嘅係Micoach Pacer。你上youtube search micoach pacer會有review睇。其實個運作唔係好複離。Micoach一開始有一個test run,完成之後micoach就會根據你跑步時嘅心跳,設定你嘅heart rate ...

多謝ching解釋先, 不過我比較春, 不太明白:- based on heart 負苛, 咁直係train心負荷力, 好像果D叫跑心臟max 60-80%果類?!
    咁個工用在那邊 (對速度黎講) (耐力應該+到d) ?!
    吾好意思,人春要問多2句

升級   24.21%

該用戶從未簽到

原帖由 slack 於 2010-7-28 22:03 發表 多謝ching解釋先, 不過我比較春, 不太明白:- based on heart 負苛, 咁直係train心負荷力, 好像果D叫跑心臟max 60-80%果類?!咁個工用在那邊 (對速度黎講) (耐力應該+到d) ?!吾好意思,人春要問多2句
    其實唔係train心負荷力,而係以此作為一個訓練指標。現時以心臟負荷作為訓練強度嘅指標係運動訓練嘅大趨勢,因為呢個係最科學化、最有效同最有系統嘅方法,所以你見心率錶越出越多,好多GYM room's facilities都有HRM。因為heart rate可以即時反映你整個身體機能嘅狀態,避免你訓練強度不足或者過度訓練。而且唔係話跑得快或者跑得多就叫做好嘅訓練,訓練主要係講質素,所以好多人會跑tempo同interval,其實意義就係在一定嘅心跳強度底下跑一段距離,咁可以逐步強化心肺功能同肌肉負荷 。呢個就係HRM嘅功用。

升級   24.21%

該用戶從未簽到

原帖由 redtiger 於 2010-7-28 20:08 發表 Training programe 又駛唔駛比錢DOWNLOAD呢? THX

唔駛∼

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jysc 於 2010-7-28 17:30 發表
    我見有隻牌子叫 SIGMA 既心跳錶唔算好貴
    幾舊水有交易
    唔知好唔好用

我都有見過這個牌子, 不知好不好的?

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 imofean 於 2010-7-28 23:14 發表

唔駛∼

想問1200 係包D咩呢?
    我見佢不概分開3舊野, 買晒唔知幾多錢呢?
    同埋係咪全部都好有用呢?
    THX

升級   58.67%

該用戶從未簽到

原帖由 imofean 於 2010-7-28 23:12 發表 其實唔係train心負荷力,而係以此作為一個訓練指標。現時以心臟負荷作為訓練強度嘅指標係運動訓練嘅大趨勢,因為呢個係最科學化、最有效同最有系統嘅方法,所以你見心率錶越出越多,好多GYM room' ...
    thks ching,真係袋$入袋

升級   24.21%

該用戶從未簽到

原帖由 redtiger 於 2010-7-29 00:14 發表 想問1200 係包D咩呢?我見佢不概分開3舊野, 買晒唔知幾多錢呢?同埋係咪全部都好有用呢?THX
    $1200包晒三舊,一個係receiver即係出voice signal個果配件,可以駁埋mp3一邊聽歌一邊聽signal。另一個係strap,測心跳。最後一個係Pacer,扣喺鞋嘅,量度distance同pacing。一買就要三個買晒。除非你買$699, $699就剩係得隻腕錶,上面有顏色燈,提示你跑緊時嘅heart rate zone,冇距離同pacing。

升級   87.89%

該用戶從未簽到

原帖由 imofean 於 2010-7-29 01:09 發表
    $1200包晒三舊,一個係receiver即係出voice signal個果配件,可以駁埋mp3一邊聽歌一邊聽signal。另一個係strap,測心跳。最後一個係Pacer,扣喺鞋嘅,量度distance同pacing。一買就要三個買晒。除非你買 ...

好有興趣, 咁我想知道我從呢個MICOACH 會得到D咩DATA 呢?THX

升級   0%

該用戶從未簽到

我都有了解過, 首先找不到 佢D  training programmes 詳細資料. 而有D 硬件資料未找到, 如 transmittion frequency (我估係2.4Ghz) , 但吾知有冇做 data encapsulation

另外nike 是否亦有類似產品的 ? 謝

升級   24.21%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-7-29 23:14 發表 我都有了解過, 首先找不到 佢D  training programmes 詳細資料. 而有D 硬件資料未找到, 如 transmittion frequency (我估係2.4Ghz) , 但吾知有冇做 data encapsulation另外nike 是否亦有類似產品的 ? 謝
    係2.4G,可以同garmin錶一齊用。Nike果個我有用,叫Nike+﹐最近Polar幫nike+出左HRM Strap。你要有iPod Nano 5或者nike sportband果隻錶,先對應到。好多人都轉左去micoach,因為micoach有training plan,同埋個application較完善,不過nike+個application有較好嘅community service,因為佢有challenge,你參加左就可以同世界各地嘅朋友比賽,例如有啲係1年內跑1000miles等等。Micoach個application同nike+一樣,係save喺網上面。會顯示pacing HRM 距離等等呢個圖係轉載嘅:

登錄/註冊後可看大圖
    plan可以睇呢度: http://www.adidas.com/hk/micoach/#Plan/Pick/modpl