香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 三水豆腐
打印 上一主題 下一主題

備戰半程鐵人賽

升級   100%

該用戶從未簽到

佐治兄、loud兄, 游完3K, 再踩100K, 期間佷2、3包gel 應該頂到,
但肝醣應該扯盡, 剩低果21K可能要行或者慢jog...

反而考慮下著唔著鐵人衫?? 扯住踩100K, 再扯住跑21K,
網上見到淨係著三鐵衭, T1著單車衫, T2著跑衫...

去七仔補給係唔得噃!
"絕對不可以停下來在路邊購買飲料或者隨意拿路人或家人的補給,這都是犯規的行為!"

所以進食只能夠在單車上進行, 如圖

升級   79.33%

該用戶從未簽到

係啊我都打算著兩件頭,游水就可以唔著衫游。
嗷,原來唔被落車去買野吃啊!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

唔著衫游 ?
    好似話 [唔俾露點] 架喎 !
    其實, 係咪即係換衫嗰陣露點都唔得 ?

想問師兄, 係咪會唔著襪跑步 ?
    我有次自己練跑步試吓, 跑咗 5km 已經攪到隻腳損咗......      (都照跑埋返轉頭另外 5km 返屋企).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2010-7-27 13:20 發表
    佐治兄、loud兄, 游完3K, 再踩100K, 期間佷2、3包gel 應該頂到,
    但肝醣應該扯盡, 剩低果21K可能要行或者慢jog...

反而考慮下著唔著鐵人衫?? 扯住踩100K, 再扯住跑21K,
    網上見到淨係著三鐵衭, T1著單車衫, T2著 ...

收到 ! rockiec hing,
    我都打算買過 d tight + singlet 去架啦,
    9 月初先買, 試一, 二次, 比賽先着第 3 次,
    又或者, 上身着單車 3 , 都應該 Ok, 但我18.7 o個日
    試着過來跑, d bar and key 由于衫袋太大, 浪下浪下好 5 舒服,
    要緊 d 先o岩, 3 最好前面拉鏈。
    咁食野都幾型, 下次練下先

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-27 13:38 發表
    係啊我都打算著兩件頭,游水就可以唔著衫游。
    嗷,原來唔被落車去買野吃啊!

如果著跑步背心都OK,但係如果係三鐵衫游完水咪好難著。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-7-27 13:53 發表
    唔著衫游 ?
    好似話 [唔俾露點] 架喎 !
    其實, 係咪即係換衫嗰陣露點都唔得 ?

想問師兄, 係咪會唔著襪跑步 ?
    我有次自己練跑步試吓, 跑咗 5km 已經攪到隻腳損咗......      (都照跑埋返轉頭另外 5km 返屋企).

得得地ching, 游水可以露點, 但踩車同跑步一定要著上衣,
    不過都見過有人拉開衫鍊露點, 唔知咁係唔係犯規!

若果對鞋包住隻腳無虛位, 無咁易起水泡/擦損,
    東方人一般腳掌較闊, 好多歐洲鞋款未必啱,
    所以日系出品比較多人著... 不過依家都多咗歐洲闊掌系列產品,
    可以留意下!

亦不妨試多幾款跑鞋試試, 始終會有一對啱你ge!
    若果試勻晒都唔得, 就真係要花時間著袜!

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 23# 的帖子

只係踩車同跑步時要著。著唔著襪子就睇距離啦,玩半鐵噶M長我就一定抹干只腳著對襪先跑啦 但玩短距離就唔會抹腳著襪啦,唉,次次都跑到踏血狂奔。

三鐵的singlet應該唔難著呱?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-7-27 14:44 發表
    只係踩車同跑步時要著。著唔著襪子就睇距離啦,玩半鐵噶M長我就一定抹干只腳著對襪先跑啦 但玩短距離就唔會抹腳著襪啦,唉,次次都跑到踏血狂奔。

三鐵的singlet應該唔難著呱?

咁長時间, 我都會着番對襪先踩車, 唔爭在幾 1,2分鐘,。

升級   79.33%

該用戶從未簽到

原來個三項比賽,除了要有足夠的訓練,能量補給的計劃是第二重要的

另外原來自己在訓練和比賽時一直缺鈉,後果就是胃抽筋、暈、乏力......

升級   92.85%

該用戶從未簽到

My friend just finished the full Iroman in Lake Placid on Sunday, he came in under 14 hours again.  He told me he drank lots chicken broth, water, ate lots of cookies, bananas, gels, orange slices, part of a submarine sandwich , a couple king size Snickers bars!  Oh, he also took a dump x1.  

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 29# 的帖子

吾會wor, sodium 係gel入面已有一定分量.
    Sodum and Potassium一盤都有.
    http://guenergy.com/products/gu- ... e-berry-pomegranate

升級   79.33%

該用戶從未簽到

以香港夏天的流汗量,每小時約需要1克鈉,1包GU gel只有50mg,而寶礦力就沒標籤到,睇來要啪鹽餅!

原帖由 franklcf 於 2010-7-28 14:31 發表 吾會wor, sodium 係gel入面已有一定分量. Sodum and Potassium一盤都有.http://guenergy.com/products/gu- ... e-berry-pomegranate

升級   79.33%

該用戶從未簽到

原來鐵人賽是個大食賽 -當你覺得狀況好時就吃!先讓身體吸收更多的能量,再考慮全力加速。
    -當你感覺沮喪,在逆風中生氣時,吃!

唔知要不要在單車上裝個菜籃呢

升級   100%

該用戶從未簽到

係呢,咁多食物,又唔可以補給,可以擺係邊?
    都放單車上嗎?
    仲有係,游水時有辦法補充能量嗎?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 33# 的帖子

我有個friend 因為飲水多左係單車上面嘔, 之後散哂 佢係前港隊.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-28 15:43 發表
    係呢,咁多食物,又唔可以補給,可以擺係邊?
    都放單車上嗎?
    仲有係,游水時有辦法補充能量嗎?

游2.8k,應該唔洗補充,反而擔心180k單車點樣補充     

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2010-7-28 14:23 發表
    My friend just finished the full Iroman in Lake Placid on Sunday, he came in under 14 hours again.  He told me he drank lots chicken broth, water, ate lots of cookies, bananas, gels, orange slices, pa ...

佢點樣放咁多野係加單車度?? 定原路有人補給俾佢?

升級   14.33%

該用戶從未簽到

其實會唔會應該係游到一半時食包GEL 呢?
    其實游水用嘅能量都好大。
    游完3K應該無問題,但係D能量可能已經用咗好多了。
    就算慢游,係水到都會走好多能量。
    係水到食包GEL 唔會好困難。

升級   79.33%

該用戶從未簽到

有話帶支細樽自製能量水係游水時享用!
    但半鐵只游2-2.2KM,我就唔補給啦。喔,我的游湖水,渴到頂唔順時可直接飲用

升級   79.33%

該用戶從未簽到

有問的前輩,係帶粉-奶粉、葡萄糖粉......沿路取水開來享用

原帖由 kito807 於 2010-7-28 17:14 發表 佢點樣放咁多野係加單車度?? 定原路有人補給俾佢?