香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 三水豆腐

備戰半程鐵人賽

升級   100%

該用戶從未簽到

得得地CHing,

我地半馬時間好似差唔多喎
大家努力

東馬聽講氣氛好好,到時好好enjoy
係哩,你唔係報左新加坡個比賽咩?
跑左未?

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-8-3 13:07 發表

siufu ching,

我今年預跑半馬 sub-120, 但係跑咗 130.
我下年都渣全馬, 不過又報咗東京全馬, (唔知報唔報到成功 ?!).

如果有東馬, 就慢跑半放棄渣馬,
如果冇東馬, 渣全馬, 我都希望...... ...

得得兄, 唔好等下年先玩3鐡, 今年仲有兩個(科學園挑戰賽 & 迪士尼ITU), 可以由fun distance玩起, 包你一試難忘   

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-8-3 14:54 發表
得得兄, 唔好等下年先玩3鐡, 今年仲有兩個(科學園挑戰賽 & 迪士尼ITU), 可以由fun distance玩起, 包你一試難忘     

或者玩住兩鐵先,頂下癮

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 55# 的帖子

問著啦: 1)游水調頭位(1.1KM)要上水過RFID的checkpoint,期間有補給、有綠豆湯喝!
2)單車補給站是用兩種顏色的單車水壺分別裝水和運動飲料!要裝多幾個水壺架,取多幾只水壺啦
3)賽道全程有交通管制,其它車輛不能駛入

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-3 15:38 發表

或者玩住兩鐵先,頂下癮

我之前由2005-2008都係玩水陸, 2009開始玩3鐵.

2000開始舉鐵(上哂腦, 連證書都攞埋, 因為沙士先去跑步, 因為所有gym都要關閉) 155lbs
2003開始跑步 150lbs
2005定06開始水陸 145lbs
2008開始操山 140lbs
2009開始3鐵(影左一次3鐵相就中左毒 5月boc3鐵) 133lbs
2011 Ironman 好期待
ching 早玩早享受早型
睇睇個lb 數就想玩啦, 不過銀包個lb 數都好低

升級   100%

該用戶從未簽到

ching 早玩早享受早型 x 2

不過型唔型同銀包都幾大關係
好似我,銀包輕,渣住架cheap cheap MB想型都幾難

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-4 10:31 發表
問著啦: 1)游水調頭位(1.1KM)要上水過RFID的checkpoint,期間有補給、有綠豆湯喝!
2)單車補給站是用兩種顏色的單車水壺分別裝水和運動飲料!要裝多幾個水壺架,取多幾只水壺啦
3)賽道全程有交通管制 ...

正, 取多幾個去 28跛賣
全程封路, 可以放心踩 + 欣賞下 d 風景

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-8-4 11:07 發表
全程封路, 可以放心踩 + 欣賞下 d 風景

還是小心為上,特別是單車.
在Mobile01有看到,台灣”瘋系列”的單車活動也有飈車的從對面線撞上單車,做成傷亡.

印象中台灣的飈車蠻嚴重.
記得很多很多很多很多年前,有晚在台北等過馬路,眼前就有電單車,因為汽車衝燈當場給撞到
如果當時我們衝紅燈,被撞到就是我們了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-4 10:44 發表

我之前由2005-2008都係玩水陸, 2009開始玩3鐵.

2000開始舉鐵(上哂腦, 連證書都攞埋, 因為沙士先去跑步, 因為所有gym都要關閉) 155lbs
2003開始跑步 150lbs
2005定06開始水陸 145lbs
2008開始操山 140l ...

個人增值到有代价架

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-3 14:17 發表
    東馬聽講氣氛好好,到時好好enjoy
    係哩,你唔係報左新加坡個比賽咩?
    跑左未?

係呀 ! 報咗新加坡半馬. (12月5日)
    東京馬拉松報咗, 不過要等抽籤.

原帖由 key 於 2010-8-3 14:54 發表
    原帖由 wong.siufu 於 2010-8-3 15:38 發表
    或者玩住兩鐵先,頂下癮

哎呀... 又引人呀...   

原帖由 franklcf 於 2010-8-4 10:44 發表
    ching 早玩早享受早型
    睇睇個lb 數就想玩啦, 不過銀包個lb 數都好低

三鐵真係好似越嚟越受歡迎, 早玩早啲做 [師兄].   
    我今個月要買個頭盔, 車... 唔知幾時買到......   

You guys, so cool !   

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 85# 的帖子

Hahaha...我就極速中毒:
    2008年第4季踩P8折車 (160磅)
    2009年第2季游水 (150磅)
    2009年第3季跑步加踩公路車(140磅)
    2010年2月兩項 (136磅)
    2010年5月三項(134磅)

2010年10月半程鐵人賽

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-4 13:37 發表

2010年10月半程鐵人賽: ...

你地越玩越 fit, 我玩極都有个肚腩既
    希望 10 前可以減到 143-145 lbs 就好o羅

升級   79.33%

該用戶從未簽到

有肚腩好,能量充足,唔會撞牆

升級   79.33%

該用戶從未簽到

siufu兄:係因為台灣真係好多單車活動同比賽,有好多都要同其它車輛共用路面,所以意外就自然多啦

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-4 11:16 發表 還是小心為上,特別是單車.在Mobile01有看到,台灣”瘋系列”的單車活動也有飈車的從對面線撞上單車,做成傷亡.印象中台灣的飈車蠻嚴重.記得很多很多很多很多年前,有晚在台北等過馬路, ...

升級   21.55%

該用戶從未簽到

又一個引人入鐵報告. 正.
    上次吾記得比番$10 你. 下次再記.
    你只玩3鐵就好啦, 可以去玩703. 我要操山, 冇得玩703住. 等你地703報告.
    女友都好想睇我海外比賽, 一來可以比賽, 二來都可以玩多幾日.
    菲律賓比賽真係好想去, 我好鐘鍾意馬尼拉一帶.
    原帖由 三水豆腐 於 2010-8-4 13:37 發表

2010年10月半程鐵人賽: ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-8-4 14:40 發表
    又一個引人入鐵報告. 正.
    上次吾記得比番$10 你. 下次再記.
    你只玩3鐵就好啦, 可以去玩703. 我要操山, 冇得玩703住. 等你地703報告.
    女友都好想睇我海外比賽, 一來可以比賽, 二來都可以玩多幾日.
    菲律賓比賽真係 ...

我地去台東呀, 會長先係去菲律賓
    下年 2011 睇下有無機會一齊去海南玩下?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-4 13:46 發表
    siufu兄:係因為台灣真係好多單車活動同比賽,有好多都要同其它車輛共用路面,所以意外就自然多啦

我有朋友叫我下年去台灣跟團, 912km 九日單車環島遊,
    唔知哩兩三年會唔會成真呢 ?

我估跟團, 有車車行李, 有人預備食物住宿, 有人帶住踩車, 應該會安全啲.     

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2010-8-4 20:52 發表
    我有朋友叫我下年去台灣跟團, 912km 九日單車環島遊,
    唔知哩兩三年會唔會成真呢 ?
    我估跟團, 有車車行李, 有人預備食物住宿, 有人帶住踩車, 應該會安全啲.     

我有計劃同個仔明年暑假環台,又會咁橋?
    睇下可唔可以遊說到個仔

環台不外乎順時鐘定易時鐘方向,以及出發地點,有人台北亦有人高雄出發.
    租車也很方便.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

單車環島團
    http://www.bit.org.tw/

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-5 09:08 發表
    單車環島團
    http://www.bit.org.tw/

"環島全程九天八夜推薦優惠價$23,000元整。"
    唔平喎,差不多六千港幣.