香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 三水豆腐

備戰半程鐵人賽

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

係呀... 哩個都係咁上下.   

http://www.giant-adventure.com.tw/eWeb_giant-adventure/Website/index.asp
    http://www.hkbicycle.com/index.php?lang=chin&pg=article&nid=82

路線三 挑戰極限環島遊HK$6,250起 特色:平均每天要踩100km以上!由台中出發,跨過西螺大橋,然後南下高雄,再踩上台東花蓮,最後經台北及新竹返台中作結,舊鐵道、海岸線及山路! 難度:**** 路程:912km 出發日期:6月12日、10月9日及12月25日

升級   79.33%

該用戶從未簽到

全包宴係噶M上下啦,好處係麽都唔噻煩!

升級   100%

該用戶從未簽到

豆腐CHing,
    哩個台東半鐵,每項既時限是多少?

升級   79.33%

該用戶從未簽到

整著個練習plan,希望可以跟到!
    本週8月8日(13H)開始:
    日:時數 3.5 > 踩76KM,跑10KM;
    一:時數 2 > 游2KM,踩trainer 45分鐘;
    二:時數 2 > 跑10KM,
    三:時數 2 >
    四:時數 2 >
    五:時數 1 >
    六:時數 0.5 >

8月15日(14H)
    日:時數 4
    一:時數 2.5
    二:時數 2
    三:時數 2
    四:時數 2
    五:時數 1
    六:時數 0.5

8月22日(12H)
    日:時數 3
    三:時數 1.5
    四:時數 1.5

8月29日(7.5H)
    日:時數 2
    一:時數 1.5
    二:時數 1.5
    三:時數 1
    四:時數 1
    五:時數 0.5
    六:時數 0

9月5日(13H)
    日:時數 3.5

9月12日(14.5H)
    日:時數 4
    二:時數 2.5
    四:時數 2

9月19日(16H)
    日:時數 5
    一:時數 3
    五:時數 1.5
    六:時數 1

升級   79.33%

該用戶從未簽到

游泳2.2km:2小時。
    自行車100km:5小時。
    跑步21km:2.5小時。

只要一開始不要衝得太勁,要完成應該唔難

升級   100%

該用戶從未簽到

三水CHing,

單項睇就唔難,一次過做晒三項就睇耐力(平時的訓練)了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-10 15:15 發表
    三水CHing,

單項睇就唔難,一次過做晒三項就睇耐力(平時的訓練)了.

仲有個半月就知佢難唔難 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-10 13:32 發表
    整著個練習plan,希望可以跟到!
    本週8月8日(13H)開始:
    日:時數 3.5 > 踩76KM,跑10KM;
    一:時數 2 > 游2KM,踩trainer 45分鐘;
    二:時數 2 > 跑10KM,
    三:時數 2 >
    四:時數 2 >
    五:時數 1 >
    六:時數 ...

WOWOWOW.....加油哦!

升級   100%

該用戶從未簽到

剛看到的:

http://www.dong^f^anghong.com.cn/bbs/viewthread.php?tid=44905&extra=page%3D2&page=1
    *Delete 返兩個"^"

铁人三项训练圣经,想长成绩的来看看~
    铁人三项训练圣经很简单,必须要做到以下诸点;
    1,认真工作,尽量有一份好的收入,如果饭都吃不饱了,就更没办法补充能量棒了,尤其夏天参加比赛住在有蚊虫的小旅馆严重影响比赛状态.

2;要有好的生活习惯,不抽烟,少喝酒,远离毒品和中国股市,已婚的不要搞婚外恋,一段婚外情的始末所消耗的能量等于跑100个马拉松,或相当于20个大铁.

3.多看书,提高自己的做人修养,不和人生气,尤其不和老婆生气,搞好家庭和谐,引导家属对肌肉按摩的兴趣和热情,否则要自己洗衣服,自己做饭会耽误很多宝贵的训练时间,

4;不要给自己找忙的理由停练,跑步不要多快,最好每天坚持,最多不能超过三天晒网,自然水域游泳要以游为主,吹侃为辅,自行车训练以骑为主,以炫耀装备为辅;

升級   79.33%

該用戶從未簽到

HaHa.....第4項最難做到!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-8-10 16:21 發表
    剛看到的:

http://www.dong^f^anghong.com.cn/bbs/viewthread.php?tid=44905&extra=page%3D2&page=1
    *Delete 返兩個"^"

铁人三项训练圣经,想长成绩的来看看 ...

辛苦過返工, 得罪大人真係無啖好食,
    5 係游就跑 , 踩, d 女人好怕黑架,
    有 $ 都買晒補品

升級   79.33%

該用戶從未簽到

想將吞拿魚醬扣薯蓉,放入圓通型膠袋,當午餐補給,吃的時候可以咬穿膠袋底,唧出來食。

有沒人試過呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-12 11:26 發表
    想將吞拿魚醬扣薯蓉,放入圓通型膠袋,當午餐補給,吃的時候可以咬穿膠袋底,唧出來食。

有沒人試過呢?

星期日等你試俾我地睇

升級   95.6%

該用戶從未簽到

有沒人試過呢?

星期日我黎唔到, 可唔可以影張相我睇, 好似好好味咁~~

呢兩樣野我都好LIKE 呀

唔知有幾多CAL 呢??

升級   52.3%

該用戶從未簽到

有沒人試過呢?

有聽過人食薯蓉玩毅行, 不過擔心吞拿魚比較易壞, 試左話我知...
    其實90km都唔係好多, 可能有機會玩180km先試

升級   79.33%

該用戶從未簽到

回復 115# 的帖子

都係擔心3小時後變壞著,毛得吃

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-8-12 13:13 發表
    都係擔心3小時後變壞著,毛得吃

計你從拿出來計, 起碼5小時

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我想問下 :
    ironman 咁距離, 單車環節, 但見 d 人有好似無帶 d 乜响身, 是不是中途有人拿給他們,
    一般選手我估都要 < 8-9hr, 又會食 d 乜固體食物, 飲 d 乜?
    呢方面好似無也資料,

升級   79.33%

該用戶從未簽到

大會有提供水和運動飲料,可以帶gel和powerbar,也有的選手會帶奶粉、葡萄糖粉等,在水站取水調開!

原帖由 loudspeaker 於 2010-8-12 15:53 發表 其實我想問下 :ironman 咁距離, 單車環節, 但見 d 人有好似無帶 d 乜响身, 是不是中途有人拿給他們, 一般選手我估都要 < 8-9hr, 又會食 d 乜固體食物, 飲 d 乜? 呢方面好似無也資料,