香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[求助]學校比賽!!!!好急!

升級   46.84%

該用戶從未簽到

學校比賽分兩日 1初賽2決賽      點解每次跑完第一日 到左第二日就會好酸痛?????我係短跑人 100 200 4x100好唔底.每次都係初賽最快.

但係決賽酸痛死左...救下小弟....我係每次比賽都會酸痛. 我有熱身個d. 要搽乜好?定係點?
+1 0
上一篇︰祝天鬼ching, 7月28日生日快樂下一篇︰[求助]請問呢對鞋邊到有平賣?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kinklf2l 於 2010-7-28 11:57 發表
學校比賽分兩日 1初賽2決賽      點解每次跑完第一日 到左第二日就會好酸痛?????我係短跑人 100 200 4x100好唔底.每次都係初賽最快.

但係決賽酸痛死左...救下小弟....我係每次比賽都會酸痛. 我有熱身個d. 要搽 ...

邊個位痛呀? 有無問過體育阿sir? 照計佢實教到你架wo

初賽後拉筋拉耐d, 當晚返到屋企試下用冰敷你預計會痛既部位,

個人意見, 無用的話唔好怪我

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   46.84%

該用戶從未簽到

我個位係小腳

升級   100%

該用戶從未簽到

短跑係無氧運動, 爆炸力係來自肌肉肝醣分解,
可以提供十幾秒動力, 但缺點係產生乳酸,
積聚响番肌肉度, 痛到你再爆唔到!

所以教練/阿sir 會教你初賽一定要留力(有時每場初賽頭兩名),
比賽前記問清楚, 數住自己係頭兩個, 唔好博咁盡!

正如 oscar ching 所講, 平時多練習, 提高乳酸門檻,
即係話平時去到8成力會積乳酸, 但練習正確, 可以去九成力未必積乳酸!

若果積咗乳酸, 就要進行帶氧運動去酸, 即復原跑(約5-6成力慢跑)
一般精英/世界級跑手會有按摩師同佢按摩去酸, 唔駛自己郁!!

升級   1.58%

該用戶從未簽到

唉!!!!!!

平時落場少,呢排落雨落到喊,有時間就落下GYM做下腳啦.
而事後,去買袋冰,倒落桶,每次浸最多五分鐘,休息三至五分鐘再浸.總共浸五至十次.浸唔到旣地方,搽按摩膏(藥物敏感者先咨詢医生意見),之後再使用旁門左道,比賽前飲罐汽水(任何,本人推介:酸旣檸檬汽水)跟足以上指示,應該可以有少少用.
(註:睇你骨格精奇,係練武嘅好材料,呢度有本絕世秘級,見係你,十蚊啦!)

升級   46.84%

該用戶從未簽到

比賽前飲罐汽水==?我聽人講.redblue會好d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kinklf2l 於 2010-7-29 09:12 發表
比賽前飲罐汽水==?我聽人講.redblue會好d

Redblue ? 又紅又藍 ? ..跑唔到...都可以飛....

升級   0%

該用戶從未簽到

同意師兄們所講,平時都多練習等自己適應到個強度從而令恢復能力變相快返。

另真係第1日初賽比賽完,沖涼時可以試下多d自摸...
尤其你都知自己小腿位會特別酸,就捽多d...搽完簡液渣實個拳頭搵手指骨位係咁捽呀捽...再熱水舒緩下...

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-7-29 12:43 發表
同意師兄們所講,平時都多練習等自己適應到個強度從而令恢復能力變相快返。

另真係第1日初賽比賽完,沖涼時可以試下多d自摸...
尤其你都知自己小腿位會特別酸,就捽多d...搽完簡液渣實個拳頭搵手指骨位係咁捽呀 ...

死狗..壞狗..成日自摸..

升級   46.84%

該用戶從未簽到

咁飲redblue會唔會好d? 快D

升級   8.42%

該用戶從未簽到

RedBlue 之前又話停售..之後依家又出番~ 我未飲過~ 其實係咩味ga?