香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

左手右手,brake前後?

升級   90%

該用戶從未簽到

其實單車既brake,有無standard係左手定右手brake前定後呢?各ching/ctse既setup又係點呢?
+1 0
上一篇︰100KM東涌單車+跑團8月8日(SUN)下一篇︰第26屆那霸馬拉松 (5.DEC.2010)

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

國際慣例係左前右後,但都係睇番個人喜好

同埋咁樣做係有原因,當炒車既時候第1時間反應會用右手,所以殺後6

有錯勿插...

升級   44.74%

該用戶從未簽到

左前右後定左後右前最緊要自己習慣囉
    我之前用開左前右後,因為配返變速
    但係俾個朋友提一提
    係香港踩馬路用右手打手號
    咁當要用左手握brake既時候我咁樣左前就好危險
    而家我都改左後右前

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 魚蛋明 於 2010-8-2 21:41 發表
    左前右後定左後右前最緊要自己習慣囉
    我之前用開左前右後,因為配返變速
    但係俾個朋友提一提
    係香港踩馬路用右手打手號
    咁當要用左手握brake既時候我咁樣左前就好危險
    而家我都改左後右前

我都有你同一個諗法, 不過屋企有幾架單車, 無理由一齊改
    習慣左就算啦

升級   90%

該用戶從未簽到

咁確係自己習慣

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我幾架單車,兩種brake setting都有,自己習慣就ok!

升級   0%

該用戶從未簽到

我踩左十幾廿年電單車都係右前,部MTB 都係右前,部RB 左前真係有D 唔慣~~

不過相對電單車,單車既brake 係要黎收車多,急停既機會少 (好多時單車有突發野跟本停唔切), 所以覺得問題唔大~~

另外令我諗起個問題,電單車一般人會教對手用力係頭7尾3 (頭brake 大力d,用70%力,尾brake 用30%力), RB 無避震,應該頭brake 唔駛用咁多,其實有無一個指引架呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 4-8-2010 12:41 發表
    我踩左十幾廿年電單車都係右前,部MTB 都係右前,部RB 左前真係有D 唔慣~~

不過相對電單車,單車既brake 係要黎收車多,急停既機會少 (好多時單車有突發野跟本停唔切), 所以覺得問題唔大~~

另外令我諗起個問題, ...

同我所知既一樣
    我都唔慣rb前左