香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kito807

法律面前, 窮人xx

升級   45.6%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2010-8-4 16:00 發表 可能只係門面功夫, 做俾人睇

可能, 因為太大壓力了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ning 於 2010-8-4 15:24 發表 美國的傳媒 . . . . 唉 also a government machine.

真的如此糟糕 ?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 4-8-2010 16:02 發表

可能, 因為太大壓力了

係呀, 輿論俾左壓力佢地, 佢地可能都係做D 野... 廢是俾人話佢地唔做野... 去到底可能又係講D 門面理由,話乜冇理據支持之類既說話就草草了事.....

升級   0%

該用戶從未簽到

" 考慮到被告有好的學歷及家庭背景,認為她應該接受治療,因此不考慮判監 "
大佬諗左好耐, 屎坑橋都出埋, 又重審,
搞飧晏o者, 放過佢啦

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

香港啲法官對有學歷, 有高尙職業就會加分, 完全不是針對案件審. 對人不對事

升級   0%

該用戶從未簽到

其實唔係應該佢接受過好的學歷及家庭背景, 更加應該嚴懲, 咁即係話佢讀咁多書, 都唔知乜叫岩同唔岩... 點解要俾機會佢呢?
    有好既家庭背景又點? 即係家庭背景唔好既人, 犯同樣既事就要罰? 呢個係乜道理??

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 228華 於 2010-8-4 14:49 發表

有好日子過又如何,人生是為他人卑弓屈膝嗎" />" />

係職場入面,我都唔知見過幾多人(應該話係狗先啱),用呢種工作態度,就可以平步青雲。

相反,我自己,做咁多年,梅咁多年!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 馬神 於 2010-8-4 16:05 發表

係呀, 輿論俾左壓力佢地, 佢地可能都係做D 野... 廢是俾人話佢地唔做野... 去到底可能又係講D 門面理由,話乜冇理據支持之類既說話就草草了事.....

應該係不了了之左佢就算,香港人好快會唔記得呢件事,到時就咩事都無發生過!

升級   9.47%

開心
  • 簽到天數: 1 天

算把啦, 香港D法律一向如此, 鬼叫我香港一早跟英國佬法律咩.
    我舉一個例子你地一定明白英國佬法律深層意義:
    包攬訴訟: 在香港/英國是犯法的, 但美國/其他非跟英國法律地方是合法的.
    什麼是包攬訴訟? 就是律師的收費基於客人最後訴訟成功所得賠償的約干比例, 多少由律師與客人雙方事前協定.
    如果敗訴, 一般都會不收費.
    這種訴訟收費方法, 本來好適合無錢請貴律師的窮人, 就算敗訴, 最多都係比堂費.
    可惜英國佬法律深層精神根本是保障既得利益者/貴族既利益, 有錢自然可以請到最top既律師幫自己, 這個看似公平的制度其實是變相増加有錢人打官司既勝算.
    所以聰明的英國佬一早睇通這一點, 老早就立法禁止包攬訴訟, 意思係唔比你班窮鬼起圍. 當然佢地會用"道德"同你講律師打官司如果因為錢, 會變成好唔道德.

仲有一個例子:
    求請信, 同一封信由社會名人寫或由一個小市民寫, 大家都知道分別同影響力有分別啦, 雖然我都覺得唔公平, 但無法子, 因為法律本身對公平既定義同我地道德上既公平係唔同既.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-8-4 15:04 發表

同意, 但是美國的傳媒壓力下, 不是應該較公平嗎 ?

不會,情形還是一樣。除非有暴動,否則不會有什麽改變。亞裔人比較溫和,不像黑人動不動就暴動和搞事,所以不會有公平,就像前陣子的李文和冤案

升級   0%

該用戶從未簽到

包致金姪女的襲警案維持原判

(商台)2010年8月6日 星期五 17:00

[url=]終審法院
    [/url]法官包致金姪女的襲警案判刑覆核,裁判官阮偉明決定維持原判

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-8-6 17:37 發表

登錄/註冊後可看大圖

終審法院
    法官包致金姪女的襲警案判刑覆核,裁判官阮偉明決定維持原判。

ng015h ...

沒有天理

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 6-8-2010 17:37 發表 包致金姪女的襲警案維持原判

登錄/註冊後可看大圖
    (商台)2010年8月6日 星期五 17:00終審法院法官包致金姪女的襲警案判刑覆核,裁判官阮偉明決定維持原判。 ng015h ...
    意料之內

升級   0%

該用戶從未簽到

testing

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 v3chow 於 2010-8-4 21:25 發表
    算把啦, 香港D法律一向如此, 鬼叫我香港一早跟英國佬法律咩.
    包攬訴訟: 在香港/英國是犯法的, 但美國/其他非跟英國法律地方是合法的.
    什麼是包攬訴訟? 就是律師的收 ...
    讀到閣的POST, 覺得相當之同意, 以前未有想過這問題.......

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 v3chow 於 2010-8-4 21:25 發表
    什麼是包攬訴訟? 就是律師的收 ...
    讀到閣下這個POST, 相當之同意, 以前未有想過這問題.......

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-8-6 17:37 發表

登錄/註冊後可看大圖

終審法院
    法官包致金姪女的襲警案判刑覆核,裁判官阮偉明決定維持原判。

ng015h ...
    一早都知到這個結果啦, 根冇上係製度上出問題, 有咩可能比番阮官覆核呀, 點可能今日的我打倒昨日的我呀, 一早就上訴啦, time wasting.