香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

解析前掌和中掌着地跑法

升級   7.45%

該用戶從未簽到

各位請分享。http://bbs.runbible.cn/viewthread.php?tid=5432&extra=&page=1
+1 0
上一篇︰毅行者 募捐申請下一篇︰2010.12.12 第九屆樂善盃-30k

升級   0%

該用戶從未簽到

好長...返到屋企再研究下先,
多謝ching 分享!

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Thank you for sharing !

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝ching的分享

升級   95.6%

該用戶從未簽到

thanks~~~

我想問問前掌落地長跑都ok 嗎?

升級   59.05%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

Mike_Li ching, 謝謝分享

升級   74.21%

該用戶從未簽到

原帖由 kan0902 於 2010-8-4 12:42 發表

暫時全世界跑馬拉松最快果個高手
    都係前掌落地

Gebrselassie doesn't run with forefoot stirke, even in 10K race.
    Actually only extremely few runner run with forefoot strike (for distance runner)

u can see from the link
    http://www.endurancescience.com/blog/?p=172

http://www.youtube.com/watch?v=PcH-7ygNq0k

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

睇完,全部都係短跑,只係講著地時間及肌肉等等

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 iloverunning 於 2010-8-4 16:06 發表
    上星期睇 NOW Eurosports Channel 播 European Championship 馬拉松賽事, 男子組冠軍係 heel striker, 但係跟住幾名都好明顯係 fore/mid foot strikers. 長距離賽事用前中掌跑法對小腿同腳爭筋腱要求較高, 但對膝頭同 ...

平時赤腳跑,跑左幾圈,第2日隻腳就勁酸勁痛
    赤腳跑左個幾月,隻腳既大脾,小腿都強壯左,跑完都唔攰
    特別係恢復快左,

升級   50%

該用戶從未簽到

各位ching,我想問如果隻跑鞋係蝕腳指公同腳掌,咁物野類形ge跑鞋適合我..?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 freedon11 於 2010-8-5 11:30 發表
    各位ching,我想問如果隻跑鞋係蝕腳指公同腳掌,咁物野類形ge跑鞋適合我..?

freedon11 ching, 我唔係甚麼專家, 我果隻跑鞋蝕既位置同你差唔多, 我去一間相熟既鞋浦, 老闆佢話我係中掌, 所以我買咗對中掌鞋, 對鞋都幾好跑, 著得好舒服, 我所有波鞋都係蝕同一個位置.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2010-8-5 13:49 發表

freedon11 ching, 我唔係甚麼專家, 我果隻跑鞋蝕既位置同你差唔多, 我去一間相熟既鞋浦, 老闆佢話我係中掌, 所以我買咗對中掌鞋, 對鞋都幾好跑, 著得好舒服, 我所有波鞋都係蝕同一個位置.  

Ctse,
    可唔可以講下你著邊款鞋(中掌)?

升級   50%

該用戶從未簽到

但我腳指公蝕得最勁wo....!

升級   50%

該用戶從未簽到

thx for sharing