香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

踩單車係咪要用腹肌?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我有個朋友同我講踩單車係要腹肌用力咁去踩, 係真唔係真呢? 點用呀? 明明係對腳係度踩

不過我尋日試過用aerobar 時又好似真係得, feel 到有少少用到個腹, 唔知呢個理論係咪真呢?
之前聽大家講最多都係用大腿肌肉
+1 0
上一篇︰15/8/10 山頂影維港Magic hour + 夜景下一篇︰潛行凶間 (Inception)

升級   84.4%

該用戶從未簽到

腹肌都可以話係其中一部份, 正確來遘是core muscle
Core keep得好, 幫助穩定坐姿, quad同hamstring發力時就更有效率啦

升級   100%

該用戶從未簽到

就"腹肌", 同大家分享下篇文章先~~ 我諗對三鐵都幾有用,
睇完再諗返起自己平時玩O既運動, 又真係CORE MUSCULE唔夠強,
成個動作會走哂樣, 睇黎真係幾重要!!

跑步者如何锻炼肌肉

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 2010-8-8 19:33 發表
就"腹肌", 同大家分享下篇文章先~~ 我諗對三鐵都幾有用,
睇完再諗返起自己平時玩O既運動, 又真係CORE MUSCULE唔夠強,

跑步者如何锻炼肌肉

Core muscle對游踩跑都重要
係大家都未有強大core muscle前, 可先注意如何運用core muscle, 著意感受一下
強化了之後更事半功倍

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 RowerBee 於 8-8-2010 19:33 發表

跑步者如何锻炼肌肉

多謝阿bee ctse 分享 !!