香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

白領上班族的職場生涯關鍵期 ── 前50歲的選擇 (轉貼)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

著名日本趨勢大師、有「策略先生」( Mr. Strategy ) 之稱的大前研一,近作《後五十歲的選擇》不被香港年輕打工仔重視。原因很簡單,他們心覺來日方長,不關己事。不過《後五十歲的選擇》書中其實提及白領上班族的職場生涯關鍵期,那是前50歲的選擇,大家不可不知。

http://www.jiujik.com/jsarticle.php?lcid=HK.B5&artid=3000026933&arttype=SOCI&artsection=CAREER
    +1 0
    上一篇︰祝猿球師兄生日快樂!下一篇︰賽後投票 - 2010.8.8 K-Swiss 城市之王 (共22票,4.05分)

升級   12.11%

該用戶從未簽到

曾經睇完一本大前研一既書,都感覺自己真係浪費左d光陰,果d光陰就係睇果本書既時間!

對唔住,宜家諗起“大前研一”就……

升級   67.67%

該用戶從未簽到

我都好鍾意佢。佢本《想做的事就去做》,改變左我下半生。唔係呢本書,我唔會有機會去外國周圍跑的。

升級   100%

開心

事業關鍵年歲在35歲前後 (轉貼)

著名日本趨勢大師大前研一在近作《後五十歲的選擇》指出,上班族進入大企業10年後,直到35歲期間,在企業內該學習的實務都應該完全學會。35歲以後,如果不刻意立定目標,提高眼界,進而邁向更高層級,自己的智性將停滯不前,於是陷入「魔之15年」。

http://www.jiujik.com/jsarticle.php?lcid=HK.B5&artid=3000026992&arttype=SOCI&artsection=CAREER

升級   100%

開心

真係有咁大影響力?! 係既話仲有冇得係書局看看呢?!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

呢本書應該唔會再有貨了,七年前的。台灣就有,香港應該無了...

仲有佢的《旅行與人生的奧義》,介紹經多好玩,但唔多人知的玩意,都好好睇。

若有機會見到佢,我都要多謝佢!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2010-8-14 15:37 發表
    著名日本趨勢大師大前研一在近作《後五十歲的選擇》指出,上班族進入大企業10年後,直到35歲期間,在企業內該學習的實務都應該完全學會。35歲以後,如果不刻意立定目標,提高眼界,進而邁向更高層級,自己的智性將停 ...

係香港
    有幾多個打工仔
    可以廿五歲入到大企業
    一直做到卅五歲喎.,...............