香港長跑網  - 長跑長友

想買心率錶 polar定garmin??

升級   15.26%

該用戶從未簽到

本人想買隻錶用.....但係乜都唔識,希望大家幫幫手
暫時都係跑場,唔使測距離住
要隻心跳測得準的
最好有埋知道燒左幾多卡路里,最大心率等

聽說,1.準的錶係用心跳帶....咁會唔會好緊同埋唔岩size???
       2.如果測距好似係用gps,係唔係一定要有加埋手機一齊用咁煩?????polar仲好似要買extra野先有得測距,真?

預算$1500,thx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-10 19:55 發表
想買心率錶  polar定garmin??                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        本人想買隻錶用.....但係乜都唔識,希望大家幫幫手
暫時都係跑場,唔使測距離住
要隻心跳測得準的
最好有埋知道燒左幾多卡路里,最大心率等

聽說,1.準的錶係用心跳帶....咁會唔會好緊同埋唔岩size???
       2.如果測距好似係用gps,係唔係一定要有加埋手機一齊用咁煩?????polar仲好似要買extra野先有得測距,真?

預算$1500,thx

要求咁多,預算得咁少? 難d啦! polar無可能,Garmin都無可能。

升級   0%

該用戶從未簽到

上次團購Garmin110 唔連心跳帶都HK$1520,要埋心跳帶HK$1800,而家唔係團購,正常價HK$2100連心跳帶。

價目詳情按此

升級   15.26%

該用戶從未簽到

今日經過giga sport見到polar rs100(定300) ~$1500
是否不連心跳帶???那豈不是無用....

升級   15.26%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-10 23:29 發表

要求咁多,預算得咁少? 難d啦! polar無可能,Garmin都無可能。

要求唔多......只求要測心跳+時間夠了
其他有就bouns,冇就算

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟信Garmin,可靠d,Polar要一舊二舊,好麻煩咁,又貴到癲。如果用foot pod 又唔準,garmin110用第四代chipset,搵衛星快d及準確d。

升級   0%

該用戶從未簽到

不過Garmin110個錶面顯示好簡單,三行字,清淅易睇,有距離,總時間及pacing。操山好合用,按lap掣會freeze個畫面10秒,show該lap既距離、時間及pacing(or speed),跟住show番距離,總時間及pacing。如有心跳帶就有埋心跳率。

升級   0%

該用戶從未簽到

如果唔趕用,等下啦,聽講Garmin會出新款,用第四代chipset,改良版。

升級   4.74%

該用戶從未簽到

到時如果有團購, 咁就好了

升級   6.85%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 allanccl 於 2010-8-10 23:54 發表
    不過Garmin110個錶面顯示好簡單,三行字,清淅易睇,有距離,總時間及pacing。操山好合用,按lap掣會freeze個畫面10秒,show該lap既距離、時間及pacing(or speed),跟住show番距離,總時間及pacing。如有心跳帶就有埋心跳率

如果操山的話,有埋高度顯示( + 指南針)工能更好
    (可以tum 吓自己原來上咗幾高)

Garmin110雖然冇呢兩個工能,不過最終忍唔住手團購咗,
    真係好洗好用

升級   15.26%

該用戶從未簽到

咁我係giga sport 睇到$1500即係唔包心跳帶????

升級   15.26%

該用戶從未簽到

garmin好似幾易用,不過會唔會冇polar咁準?????
    仲有,我只係想check心跳.....跑山都冇咁快..好似唔係好實用
    btw,garmin的心跳帶易用過polar???

第四代chipset會唔會好貴?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 10:10 發表
    咁我係giga sport 睇到$1500即係唔包心跳帶????

可以去問清楚架! 大公司大減價,可能做到好平架! 如果連心跳帶,咁平,殺佢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-10 23:55 發表 如果唔趕用,等下啦,聽講Garmin會出新款,用第四代chipset,改良版。

亮哥, 係吾係 110 改良版 ?  知吾知叫咩model no 同幾時, 我有朋友想買, 要十一月到用. 吾知等吾等到?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 10:10 發表 咁我係giga sport 睇到$1500即係唔包心跳帶????

我睇應該包的, 依個價錢應該買到 polar d low end watch

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 10:12 發表
    garmin好似幾易用,不過會唔會冇polar咁準?????
    仲有,我只係想check心跳.....跑山都冇咁快..好似唔係好實用
    btw,garmin的心跳帶易用過polar???

第四代chipset會唔會好貴?

polar唔會話貴d就準d架,如果只用footpod,無GPS,係好唔準架!
    小弟有幾隻不同牌子的心跳帶錶,無GPS既係平好多的,但係最易用都係Garmin110果隻。
    第四代chipset會唔會好貴? 最新既chipset找衛星快d,準d囉,如果仍然是用第三代chipset就係舊型號,找衛星耐d,準確度差少許,Garmin110係第一隻用第四代chipset的,遲d應該會全部GPS錶都用這第四代chipset架啦!
    講左咁耐,閣下好似只需要心跳帶錶,唔洗買咁貴既錶丫! 買d平d,只量心跳既錶咪得囉,如果專係量心跳既錶,會用心跳帶的,通常可以set alarm,可以唔夠消脂既心跳率會嘟你,過左危險(或max)心跳率又嘟你,好似咁樣既錶,幾百蚊之嘛! (小弟用過Puma牌都有這些功能)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-8-11 10:20 發表

亮哥, 係吾係 110 改良版 ?  知吾知叫咩model no 同幾時, 我有朋友想買, 要十一月到用. 吾知等吾等到?

係呀! 個代理話我知,遲d有改良版,應該係另一個model,所以而家用住110先啦! so far 好o岩 用,操山、跑圈都好幫到手。

升級   15.26%

該用戶從未簽到

其實都係要住check心跳+check時間
    garmin 的gps錶要唔要連去手機咁ga????

'polar唔會話貴d就準d架,如果只用footpod,無GPS,係好唔準架!'
    唔準係距離定係心跳????

其實想買隻心跳準的錶所以預算大d,casio個d好似唔準

我記得giga sport rs100(定300?)就$1480,mk攀山就$1080

升級   15.26%

該用戶從未簽到

'唔夠消脂既心跳率會嘟你,過左危險(或max)心跳率又嘟你'
    隻錶又知咁多野ge...????
    我只係知消脂(aerobic)係max心跳60%-80%,想減肥,所以check心跳

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lolocate 於 2010-8-11 10:49 發表
    其實都係要住check心跳+check時間
    garmin 的gps錶要唔要連去手機咁ga????

'polar唔會話貴d就準d架,如果只用footpod,無GPS,係好唔準架!'
    唔準係距離定係心跳????

其實想買隻心跳準的錶所以預算大d,casio個 ...

garmin110 唔洗連去手機的,它將所有資料存在錶內,回家一插USB就upload番晒出來。

polar 用footpod 既距離係超唔準的。

Casio有網友口碑無咁準,polar同Garmin造得好d,信得過d。不過garmin110唔會set到alarm提你心跳率有無超標或未到標架! 這個是小弟喜歡它既理由,唔洗嘟嘟聲嘈住晒,哈哈!(小弟五十幾歲了,220-54=最高心跳率再打八折,得番130,一跑步就嘟,所以唔多喜歡嘈住晒)