香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lolocate
打印 上一主題 下一主題

想買心率錶 polar定garmin??

升級   24.21%

該用戶從未簽到

我用polar  個樣靚仔啲
但gps 多左舊野 無咁方便

garmin 有無得睇 cadence??

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

想問問ching $1080 跟既心跳帶係wearlink+31??? 定係冇加密既wearlink WIND???

謝謝

升級   28.42%

該用戶從未簽到

請問S1 FOOT POD
    運作原理係點架?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Brian 於 2010-10-18 16:10 發表 請問S1 FOOT POD運作原理係點架?

其實我都想知, 希望有人可指教 !!

我自己認為是由心跳率而反映出的運動強度來決定 foot pod 作量度出的距離, 所以要做calibration . 以calibration 來 聯繫步距與心跳率的關係. 不知是否?

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 2010-10-18 17:11 發表

其實我都想知, 希望有人可指教 !!

我自己認為是由心跳率而反映出的運動強度來決定 foot pod 作量度出的距離, 所以要做calibration . 以calibration 來 聯繫步距與心跳率的關係. 不知是否?

我都想知, 但肯定與心跳率無關, 因為即使不帶wearlink個food pod都會量度到距離,
    試過帶wearlink跑圈(跑馬地馬場1圈1375米), 即使到後段(接近80%)心跳比前段(60-70%)快, 所度的距離也相差不遠.

我相信是跟個人的步幅及步姿有關.
    除了跑步, 我也有玩競走(即競步), 我是跑步時做calibration.
    但同一個場地同一個圈, 你用競走方式去"行", 個footpod所量度到的距離會比實際距離為短.

升級   46.33%

該用戶從未簽到

個別的設計就唔知,不過這類配件主要是以跑步或步行時的振動計算出步頻,你做校準時要告訴它你一次校準實際跑了多遠,它就可以算出你的步幅,有了這兩項數據,自然可以算出你的pace、速度等資料。

所以,有許多人報告,校準後這配件十分可靠,但要上坡時由於步幅縮細,誤差就大了,也因為這個原因,競步跟跑步的步幅不同,對跑步校準的自然競步不準了,由chisuet的說明看到,他跑步的步幅較大呢。

據Garmin的說明,foot pod是給室內沒有GPS訊號是用的,但有人指出瞬時的pace/speed用這東西比用GPS更準,我相信時GPS一則moving的話要多點數據平均較準,二則跑步時手表在手上前後擺動,瞬時速度的意義不知何在。所以各有用途,如果想控制步頻,就要用foot pod了,我就是因為沒有這東西,要用心數著自己一圈用了多少步,回家再了解該圈的時間,才能算出步頻,未能即時糾正自己的步頻。

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-18 20:59 發表
    個別的設計就唔知,不過這類配件主要是以跑步或步行時的振動計算出步頻,你做校準時要告訴它你一次校準實際跑了多遠,它就可以算出你的步幅,有了這兩項數據,自然可以算出你的pace、速度等資料。

所以,有許多人報告,校準後這配件十分可靠,但要上坡時由於步幅縮細,誤差就大了,也因為這個原因,競步跟跑步的步幅不同,對跑步校準的自然競步不準了,由chisuet的說明看到,他跑步的步幅較大呢。

這個當然了, 競步的規則是不得騰空及曲膝, 若跨步太大會很易犯規.

升級   65.79%

開心
  • 簽到天數: 8 天

我都睇緊買邊隻好,polar個樣ok,不過真係貴同好多配件要帶.
    garmin加埋個gps入去正好多,不過好似版友話齋,幾大舊,同埋都話好快死電,特別405.

呢家都未知揀邊款好.
    我主要係跑街,計下心跳,同距離,塞番入電腦可以配番個map黎計算邊段做得好邊段唔好咁.

升級   47.89%

開心

我都想買一隻可計距離,心跳的,在 garmin110同polar300x sd 其中一款,請各 C Hing 給意見.........
    polar $2380 8折
    garmin 吾知

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 keekee 於 2010-10-30 22:23 發表
    我都想買一隻可計距離,心跳的,在 garmin110同polar300x sd 其中一款,請各 C Hing 給意見.........
    polar $2380 8折
    garmin 吾知

有CHING話SD唔多準, 要準的話都係用GPS好D

升級   47.89%

開心

這 C Hing 說:據Garmin的說明,foot pod是給室內沒有GPS訊號是用的,但有人指出瞬時的pace/speed用這東西比用GPS更準,我相信時GPS一則moving的話要多點數據平均較準,二則跑步時手表在手上前後擺動,瞬時速度的意義不知何在。所以各有用途,如果想控制步頻,就要用foot pod了,我就是因為沒有這東西,要用心數著自己一圈用了多少步,回家再了解該圈的時間,才能算出步頻,未能即時糾正自己的步頻。是真的?

升級   47.89%

開心

thx C Hing
    但garmin 110 沒團購,不知幾錢?

升級   47.89%

開心

forerunner 205

有冇 c hing 用緊forerunner 205 ,有什麼優点'及缺点,我是新手想買隻可以知心跳及距離的表
    $1500 買到嗎?同邊度會平D

升級   0.53%

該用戶從未簽到

如果只要"錶連埋心跳帶", 有沒有型號介紹?

我只是想跑步時睇到時間及查到心跳!

升級   8%

開心
  • 簽到天數: 7 天

Garmin FR60 錶連埋心跳帶ONLY
    https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=142&pID=27483

升級   8%

開心
  • 簽到天數: 7 天

or polar rs100 錶連埋心跳帶ONLY
    http://www.polar.com.hk/hk-zh/pr ... ng_multisport/RS100

升級   22.2%

奮鬥
  • 簽到天數: 87 天

正常心率的標準如何計算

正常心率的標準如何計算,我經常跑到心率165/分,是否過份負荷? 但我沒有感覺到心臟過份負荷。