香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: mander.lala
打印 上一主題 下一主題

有無網友跑東區海濱公園? (即筲箕灣至太古)

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 大便晴子 於 2011-7-18 01:11 發表
    我都係跑呢條路線架~~我係跑夜晚至凌晨(子時)
    話唔定見到其他網友~

起點筲箕灣, 跑到太古果邊折返, 來回一次咁大把~
    有時會跑埋上迴旋的行人天橋(扮下跑斜路 )
    不過我超級懶...天氣熱又唔跑, 天氣凍又唔跑(其 ...

我比少少意見啦! ..如果係我自己平時跑10k都唔會搽花士令的, 通常係跑"半馬"& "全馬"才會搽花士令,
    位置通常會搽在液下及大腿內則.

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2011-7-19 19:51 發表

我比少少意見啦! ..如果係我自己平時跑10k都唔會搽花士令的, 通常係跑"半馬"& "全馬"才會搽花士令,
    位置通常會搽在液下及大腿內則.

多謝ctse你的解答呀~~
    我呢d新手, 唔知點...~~

10k可以唔使搽..
    如果我遲d跑半馬...咁就要搽啦~
    但有個問題...腋下點搽?(已脫毛) 係咪成個腋窩位都搽vaseline?(搽厚定薄? 個感覺痴下痴下/跣下跣下....好奇怪 )

我兩次10K都有事...第二隻腳趾甲中左招...
    第一次: 冇經驗, 同埋女仔都鐘意留返少少趾甲(約1.5mm長),唔會剪到貼肉~ 8k果時每一步都已經好痛苦...最後趾甲瘀左一半~
    第二次: 幾天前, 將趾甲剪到好貼, 跑果時都ok~~雖然冇瘀, 但輕輕一按都feel到有瘀痛感~
    如果再跑耐d都係逃唔過會瘀的命運

不過呢塊趾甲天生都有少少異相...正常係向下彎+左右向內彎~
    但佢係向前+左右有微撓起~所以容易受磨擦影響...

有冇什麼方法可以救救我......隻腳趾

升級   63.68%

該用戶從未簽到

有冇版友係跑呢條路線? 可以一齊跑...(如果就岩時間)
    不過小妹真係跑得....好....慢.....

升級   94.21%

開心
  • 簽到天數: 3 天

回復 42# 的帖子

我試過因為對鞋唔o岩而令到瘀甲,有冇試過不同的鞋?

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 大便晴子 於 2011-7-20 16:25 發表 多謝ctse你的解答呀~~我呢d新手, 唔知點...~~10k可以唔使搽..如果我遲d跑半馬...咁就要搽啦~但有個問題...腋下點搽?(已脫毛) 係咪成個腋窩位都搽vaseline?(搽厚定薄? 個感覺痴下痴下/跣下跣下....好奇 ...
    我說腋下的意思是....腋下近手臂中段的位置, 其實只是穿背心的人才有較大的機會磨損, 如你穿短"就"衫跑就不用担心了.另外 : 我就認為女仔跑步最好不要留趾甲好了, 留趾甲跑步的話, 你受傷的機會一定大大增加的.其實一對適合自己的跑鞋是很重要的, 你的跑鞋不要著得太緊, 要比你的腳仔大番半個碼先得架...

升級   63.68%

該用戶從未簽到

對鞋唔頂腳...
    將隻腳推到最前, 仲有一隻手指插得入的虛位...ok嗎?

我係偏細果隻腳的"食指"有事...大d果隻腳都冇野
    如果兩隻腳都有事.....就一定會諗換鞋~

都80%排除size唔岩呢個可能性...
    而且...隻腳甲真係生得寧舍樣衰!!!

如果我用"醫生膠布"(白色果d)貼住甲面...會唔會好d?!

升級   94.21%

開心
  • 簽到天數: 3 天

回復 46# 的帖子

唔一定唔頂腳就冇事,鬆得滯都唔得。
    唔記得係唔係有人同我講過,如果鬆得滯,其實會撞瘀,而唔係夾瘀。因為有太多空位。
    你講既"醫生膠布"我未試過,俾唔到意見你。
    不過,我之前都有瘀甲,係"中指同無名指"個位,又係一隻腳有事(我都係大細腳)。個陣時係成日穿M記WIDE版跑鞋,之後換左A記就冇再瘀。後來先知,應該因為唔o岩腳型。我唔應該穿WIDE版,我隻腳都冇咁闊。

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 laplace 於 2011-7-21 09:01 發表
    唔一定唔頂腳就冇事,鬆得滯都唔得。
    唔記得係唔係有人同我講過,如果鬆得滯,其實會撞瘀,而唔係夾瘀。因為有太多空位。
    你講既"醫生膠布"我未試過,俾唔到意見你。
    不過,我之前都有瘀甲,係"中指同無名指"個位 ...

原來係咁...謝謝教路~~
    我依家著緊m記歪打~
    請問a記你著邊款呀? 下次我都去試下~~

升級   24.74%

該用戶從未簽到

我都有時會跑....則公...環境優美...
    但宜家有d 工程.....有d 路封左....
    整體都ok