香港長跑網  - 長跑長友

減肥無捷徑, 大家努力做運動~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

上星期同個朋友傾開計, 個朋友係美容公司做, 問我點先可以減到肥
首先我覺得我朋友雖然唔係瘦, 但一d 都唔肥, 又唔明點解又要減肥

我話你公司唔係有好多機可以減肥架咩?
佢話都已試過, 焗左好多汗出黎, 上磅係輕左, 焗到暈咁擠, 但好快又重返
咁梗係啦, 出左汗人實輕, 但只係抽左身體入面水份又無少到脂肪

跟住我就同佢講左少少點樣做運動減肥, 叫佢平時改變一下飲食習慣, 希望幫到佢啦

講咁耐都係想同大家講, 要減肥一定要做運動, 點都係要辛苦無捷徑!
俾錢幫襯美容公司做0個d 機真係無乜用!
(但跳舞 yoga 我估就有用, 都係做運動嘛)

升級   79.33%

該用戶從未簽到

我都係做運動1年減著10公斤,都有改變下飲食習慣 - 係食多著好多野,以前不敢食的(如東坡肉、牛雜......)以間全部照食

升級   0%

該用戶從未簽到

絕對同意! 減肥無捷徑,運動加健康飲食!

小兒在150磅時曾經試過食肉減肥法,即係較早前有位師兄咁,食肉就唔食碳水化合物,食碳水化合物時就唔食肉,開頭好似好有效,好快減左20磅,但係佢無運動,食量越黎越勁,結果,反彈到接近200磅。後來聽女友話,食健康d,跑下步,而家好fit,都係果句.....減肥無捷徑,運動加健康飲食!

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-16 12:28 發表
絕對同意! 減肥無捷徑,運動加健康飲食!

小兒在150磅時曾經試過食肉減肥法,即係較早前有位師兄咁,食肉就唔食碳水化合物,食碳水化合物時就唔食肉,開頭好似好有效,好快減左20磅,但係佢無運動,食量越黎越勁, ...

亮gor仔仔d體重大上大落 好似我~~~

呵呵 我都減左10磅到(呢幾個wks)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-8-16 12:54 發表

亮gor仔仔d體重大上大落 好似我~~~

呵呵 我都減左10磅到(呢幾個wks)

阿yen用乜方法減呢10磅架?

升級   90%

該用戶從未簽到

如果一個月想減10-15磅算健康嗎?同埋跑步/游水既量要幾多呢?

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-8-16 12:57 發表

阿yen用乜方法減呢10磅架?

要介sin 朝早唔飲milk tea
其他食清小小law 下步咁law

好易好

升級   72.33%

該用戶從未簽到

Agree ar, 減肥無捷徑

I saw people dining without eating rich but it can't be long lasting... a well balance of intense exercise and health eating is the key for successful diet.

升級   90%

該用戶從未簽到

夜晚唔食carbo, 一食番就反彈
有做運動食咩都唔洗就住就住
其實係d人想減肥又唔肯做運動, 所以亂試

升級   90%

該用戶從未簽到

其實好簡單既數學,消耗既多於進食既就可以減磅。
calorie burnt > calorie intake

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 hkyen 於 2010-8-17 10:01 發表

要介糖sin 朝早唔飲milk tea
    其他食清小小law 跑下步咁law

好易好易

唔飲奶茶?! 但我通常要飲奶茶提神喎?!
    其實仲有冇其他代替飲品?!

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-8-18 23:07 發表

Milk Tea都係我至愛但我改飲0茶0水

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 hkyen 於 2010-8-19 09:35 發表

Milk Tea都係我至愛但我改飲0茶0水

檸茶檸水, 有時糖份仲高過奶茶呢?!

升級   15.79%

該用戶從未簽到

睇黎我都要的起心肝至得啦.....

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2010-8-18 23:07 發表

走田咪得囉

我家陣飲凍熱咖啡奶茶都係走田
    飲飲下覺得走田仲好飲!!!!  

升級   6.55%

無聊
  • 簽到天數: 2 天

我同事話要減肥, 飯叉燒瀨, 淨食瀨唔食叉燒, 浪費食物!!!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 kk52 於 2010-8-20 12:09 發表
    我同事話要減肥, 飯叉燒瀨, 淨食瀨唔食叉燒, 浪費食物!!!

咁做乜唔叫淨瀨?! 咪玩啦! 你幫佢食埋d 叉燒lo

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-8-20 11:04 發表

走田咪得囉

我家陣飲凍熱咖啡奶茶都係走田
    飲飲下覺得走田仲好飲!!!!  " />" />

凍茶走田好難飲

升級   100%

該用戶從未簽到

我都要減走條spare呔.厘個星期,早餐唔買野飲.剩係飲水.不過星期三去左tko特訓飲了三罐汽水,失敗了.

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 hkyen 於 2010-8-20 12:30 發表

凍茶走田好難飲g" />" />" />" />" />jhk

飲得多就慣
    不過咖啡走田好飲過奶茶走田...........