香港長跑網  - 長跑長友

樓主: allanccl
打印 上一主題 下一主題

各位領跑員來揮揮手

升級   0%

該用戶從未簽到

亮哥, 可send 個pm 我嗎? 謝謝

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   4.74%

該用戶從未簽到

我其實都有興趣做領跑員,請問要訓練幾耐?

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 abby 於 2010-11-5 20:15 發表 我其實都有興趣做領跑員,請問要訓練幾耐?
我都有做領跑員,其實有心有力就得,快有快跑、慢有慢跑!想通知大家,由十一月開始盲人體育會:練習安排如下:
逄星期二及四,晚上7點正,於石硤尾公園體育館等.
逄星期六,晚上五點半,於坑口地鐵站B出口等.(將軍澳運動場).

升級   61.05%

該用戶從未簽到

揮手= =其實我唔黎練跑不過有時會跟媽咪幫手

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 althea_suen 於 2010-11-7 13:31 發表
揮手= =其實我唔黎練跑不過有時會跟媽咪幫手

失敬失敬! 估唔到邊個係妳媽咪添! 嘻嘻!

升級   15.45%

該用戶從未簽到

亮哥:

我有個問題想問, 其實盲人跑手有無特別名稱?暱稱?
有時唔知佢地叫咩名, 但好想直接同對方講"加油"
就咁叫, 只能夠由領跑員轉述...
無理由直接叫"盲人跑手加油" 我自己覺得好似唔係咁好..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-11-16 12:00 發表
亮哥:

我有個問題想問, 其實盲人跑手有無特別名稱?暱稱?
有時唔知佢地叫咩名, 但好想直接同對方講"加油"
就咁叫, 只能夠由領跑員轉述...
無理由直接叫"盲人跑手加油" 我自己覺得好似唔係咁好..

我們見到認識的視障運動員,通常會叫佢個名加油,例如:阿聯加油! 如果其他人唔識佢,但係想給他打氣,我諗可以叫 視障運動員加油! 其實你地係佢旁邊叫 加油! 佢地都知的,好多時佢會立即回應閣下的。
盲人....這個詞,雖然不太好,但都無乜所謂,佢地都已經接受了,實際上並非所有視障運動員都是完全失明(盲),例如阿聯,佢有一隻眼還有10%視力,還未是盲人啊,叫他做盲人,佢可能唔知係叫他呢! 嘻嘻!
還有,好多都未到完全睇唔到的,這次跑完北馬,和幾個視障運動員行長城,她/他們會用相機拍照,然後放在眼前幾吋來看,欣賞壯觀的長城,好開心的,令小弟都好感動。
相反,在跑北馬時,有好多國內跑手誤會了小弟跑衫後面印著"領跑員"以為是Pacer,小弟指指背上的香港盲人體育會這幾個字,以為他們會明白,點之,佢地唔識乜野係"盲人",旁邊有人大聲說是"瞎子"呀,這個詞真的傷害他們的心。
在此,多謝宇宙跑步會既跑友,跑北馬時在我們身旁叫 香港人加油,好激勵啊!
所以,我諗可以叫 視障運動員加油! 會貼切d,他們會受落d。

升級   15.45%

該用戶從未簽到

多謝亮哥詳細解答.
如果能夠有個親切d暱稱,總好過叫盲人, 視障 或 瞎子, 我真係叫唔出.
另外, 我都想了解下, 過往公開賽有沒特設獎項比呢班跑手?
我接觸長跑日子淺, 無留意, 上星期同朋友講開, 926三鐵都有分傷殘人事組別,
無記錯好似只得4人參加, 點解長跑比賽沒有呢?
有時間都好想去探望下呢班跑手

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-11-16 13:42 發表
下次知點叫啦...視障運動員加油..((((((

我想蒙眼跑, 感受0下,認真的

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-11-16 13:50 發表

就今晚識..我帶你跑啦..

你帶? 我實五馬分屍啦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 鬼影 於 2010-11-5 21:01 發表
我都有做領跑員,其實有心有力就得,快有快跑、慢有慢跑!想通知大家,由十一月開始盲人體育會:練習安排如下:
逄星期二及四,晚上7點正,於石硤尾公園體育館等.
逄星期六,晚上五點半,於坑口地鐵站B出口等.(將軍澳運 ...

我公司去石峽尾公園都好方便, 有時間過黎睇下!
可惜時間唔許可我做領跑員, 我成日都唔得閒, 有時要ot, 有時要返學

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-11-16 13:47 發表

我想蒙眼跑, 感受0下,認真的

有一個活動,好有意思的,叫做"黑暗中對話",請去以下結連睇睇,亦可報名去體驗一下。

http://www.dialogue-in-the-dark.hk/html/cn/index.html

升級   0%

該用戶從未簽到

體驗館

眼看不見的精采
                    我們的體驗館旅程為你創造獨一無二的經歷。視覺可說是我們每天生活上不可或缺的感官,我們很難想像生活在黑暗中會是怎樣的滋味。這體驗館正好讓你發掘眼看不見的精采香港!
                    在「黑暗中對話」體驗館裡,雙眼可稍作休息,在黑暗裡好好享受。我們為你在黑暗中特設了公園、渡輪、市場、戲院和咖啡室等五個場景,每處均能讓你感受其獨特的質感、聲音、氣味和味道。你可以在黑暗裡善用其他感官去好好過生活。
                    經專業培訓的視障導賞員會帶領你走過黑暗旅程的每一步。在一片漆黑中,我們的身份對調了—視障導賞員會像看得見一般對環境瞭如指掌,我們這些平日看得見的,反倒要靠著他們來探索了。黑暗的世界也可以很美,就讓視障導賞員們引導我們好好欣賞吧!
                    「黑暗中對話」體驗旅程不只是刺激有趣,還可讓你反思生活,並改變對視障人士的看法。
                    現在就訂票參加這獨特的體驗吧!

升級   15.45%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-11-16 14:41 發表
眼看不見的精采
                    我們的體驗館旅程為你創造獨一無二的經歷。視覺可說是我們每天生活上不可或缺的感官,我們很難想像生活在黑暗中會是怎樣的滋味。這體驗館正好讓你發掘眼看不見的精采香港!
   ...

唔該晒亮哥

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

原帖由 allanccl 於 2010-11-16 14:30 發表

有一個活動,好有意思的,叫做"黑暗中對話",請去以下結連睇睇,亦可報名去體驗一下。

http://www.dialogue-in-the-dark.hk/html/cn/index.html

My wife and I join tat event few months ago, it's really good.

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 @Rebecca@ 於 2010-11-16 13:45 發表 多謝亮哥詳細解答.如果能夠有個親切d暱稱,總好過叫盲人, 視障 或 瞎子, 我真係叫唔出.另外, 我都想了解下, 過往公開賽有沒特設獎項比呢班跑手?我接觸長跑日子淺, 無留意, 上星期同朋友講開, 926三鐵都有分傷殘 ...

我想都可以叫"盲體會"或者"盲體"加油

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 angkso 於 2010-11-16 18:36 發表 My wife and I join tat event few months ago, it's really good.

Yes! It is a very good and special experience! You will know what's difference between Men and Ladies in the new environment.

升級   100%

原帖由 鬼影 於 2010-11-16 20:51 發表

Yes! It is a very good and special experience! You will know what's difference between Men and Ladies in the new environment.

Good point

升級   100%

亮哥,請問視墇人仕現在星期二晚還有將軍澳跑嗎?若時間許可,也想參加。