香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

近視點玩三鐵?

升級   0.67%

該用戶從未簽到

其實我跑步就可以帶眼鏡+眼鏡帶,遊水就帶近視鏡,
都有諗過玩三鐵,但係當呢2樣野加埋就fail左....
我冇可能帶住個近視未鏡跑步....又唔可以唔帶眼鏡(我有800度近視)
+1 0
上一篇︰400m 之後個腦....下一篇︰長跑長友新賽季有冇新戰衣

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 Kinght 於 2010-8-22 18:56 發表
[size=11.8056px]其實我跑步就可以帶眼鏡+眼鏡帶,遊水就帶近視鏡,
都有諗過玩三鐵,但係當呢2樣野加埋就fail左....
我冇可能帶住個近視未鏡跑步....又唔可以唔帶眼鏡(我有800度近視)
[size=11.8056px]

响轉項區放低遊水近視鏡, 戴番眼鏡+眼鏡帶就得啦!
一般會用太陽鏡+近視鏡, 一來可以當風鏡用, 二來可以擋太陽

升級   46.67%

該用戶從未簽到

點解唔用隱形眼鏡?我戴去游水都無問題呀!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

無理由近視都係一個問題!

升級   0.67%

該用戶從未簽到

原帖由 philomena 於 2010-8-22 20:16 發表
點解唔用隱形眼鏡?我戴去游水都無問題呀!

我真係未識過帶隱形眼鏡去游

升級   38.67%

該用戶從未簽到

我都係帶隱形眼鏡玩三項,平時跑步都係

升級   90%

該用戶從未簽到

我都係帶隱形眼鏡游水同跑步

或者好似 Rocky ching 提議咁做都 OK ga

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I swim with my contact lens on too.   I don't see any problems at all.  Just make sure you have a pair of good goggles that doesn't leak water inside.

升級   95.6%

該用戶從未簽到

我都有近視

游水時泳鏡有度數, 跟住拎單車時太陽眼鏡又係有度數, 跑步時又係帶住太陽眼鏡,
全程都可以帶住 "鏡"
完全無問題啦

升級   84.4%

該用戶從未簽到

我都係戴隱形眼鏡

升級   14.33%

該用戶從未簽到

唔怕喎,我有2個FD 都係戴眼鏡比賽啦,應該唔係問題喎。佢轉項時放眼鏡係頭盔到。風鏡都唔駛戴。

個人意見唔好戴隱形眼鏡游水,對雙眼很危險的。

1.D水入去隻眼,而水有菌,如果依附在隱形眼鏡上,會對眼睛有害。
2.泳鏡的壓力很大,加上隱形眼鏡又封住眼睛,對隻眼其實唔係咁好。

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cb34 於 2010-8-26 00:39 發表
    唔怕喎,我有2個FD 都係戴眼鏡比賽啦,應該唔係問題喎。佢轉項時放眼鏡係頭盔到。風鏡都唔駛戴。

個人意見唔好戴隱形眼鏡游水,對雙眼很危險的。

1.D水入去隻眼,而水有菌,如果依附在隱形眼鏡上,會對眼睛有害 ...

請問你依個係個人意見定係醫生專業意見??? 唔識野唔好係度吹水放流料啦, 笑大人個口!

如果D水有菌, 你唔帶CON一樣會受感染! 仲有泳鏡壓力有幾大?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2010-8-26 13:19 發表

請問你依個係個人意見定係醫生專業意見??? 唔識野唔好係度吹水放流料啦, 笑大人個口!

如果D水有菌, 你唔帶CON一樣會受感染! 仲有泳鏡壓力有幾大?

ching你又唔好太緊張, 各人有唔同習慣傘, 我都識得好多人接受唔到帶con, 跳落去人迫人既水度比賽無安全感
    不過我自己帶con玩左幾十場比賽都無事, 應該問題不大

升級   16.67%

奮鬥

原帖由 orce 於 2010-8-26 15:29 發表

ching你又唔好太緊張, 各人有唔同習慣傘, 我都識得好多人接受唔到帶con, 跳落去人迫人既水度比賽無安全感
    不過我自己帶con玩左幾十場比賽都無事, 應該問題不大

唔同習慣當然無問題! 但係依家D人淨係識信口雌黃, 講得就講. 有陣時做人係要負返D責任好, 唔識野O既就唔好亂講呃人啦.

升級   100%

該用戶從未簽到

路過而已∼

CB34兄係咪講緊帶Con而冇帶泳鏡?
    Snail兄又講緊帶住Con又帶泳鏡?

大家都係討論啫

升級   14.33%

該用戶從未簽到

WONG CHING 。我係講帶Con又帶泳鏡。如果泳鏡入了水,就可能會有問題。
    http://www.royssports.org/contact-lens-germs-blind-eyes/
    http://www.ladytalk.hk/en/node/4597
    你看完上面專家說的。水中的菌碰到CON,可能會有問題。

而游水的人都會知,你無可能100 % 保證水唔會入到個泳鏡。

你可以話帶鏡都很安全,不過我自己都係覺得有危險。
    比賽時比人踢走眼鏡時有發生,甩鏡入水亦成日有。我就試過係游池比人踢到個鏡仲流晒血。
    眼睛很重要,一次意外,後果就可能很嚴重。

我唔係賣游鏡的。我嚇你地,對我無好處。
    我亦無需要係一個大家都見唔到我的地方認叻。
    希望大家可以留意下

不過SNAIL師兄很對,做人係應該為自己講既野負責任,同埋要尊重人。

升級   16.67%

奮鬥

我只重申一次!

1. 戴左CON之後, 唔見有文獻支持會令到你隻眼梗易感染.  如果D水係有問題, 戴唔戴都一樣有機會上眼. (請先詳讀我出O既POST)
    2. 泳鏡壓力大, 不知閣下所指是什麼壓力. 你應該寫清楚係咩壓力, 同埋點樣同CON有關.

係咁多, 如果我第一次出POST字體太細令你睇唔清楚, 我真係幫唔到你. 或者配返對CON可以睇得清楚D.

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 snail 於 2010-8-29 16:24 發表
    我只重申一次!

1. 戴左CON之後, 唔見有文獻支持會令到你隻眼梗易感染.  如果D水係有問題, 戴唔戴都一樣有機會上眼. (請先詳讀我出O既POST)
    2. 泳鏡壓力大, 不知閣下所指是什麼壓力. 你應該寫清楚係咩壓力, 同埋點 ...

cb34 ching 都係出於好心提下大家,唔希望大家對眼有事0者。
    其實只要對邊一樣 comfortable,戴唔戴都唔係問題。

我當初都無戴con游水,不過試過一兩次okay都有繼續戴。
    平時番工戴眼鏡,放工去游水亦都唔會特別戴番con先游,咪用有度數既泳鏡囉。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

周伯展續稱,如到不潔的泳池或其他淡水地方游泳,亦有可能受到阿米巴原蟲感染,他指,這種微生物多生存於泥土之中,「理論上」潔淨的地方中應不會出現;不過一旦遇上,卻對有戴隱形眼鏡習慣人士的影響最大,他指,戴隱形眼鏡「或多或少令角膜有些少損傷」,因此會令阿米巴原蟲「有機可乘」,從而入侵眼內。
    而執業眼科醫生關炘榮接受訪問時亦表示,每到夏天,因戴隱形眼鏡游泳受感染而求診的人次便會上升50%,當中以10多歲至30歲左右的年輕人居多。他指出,即使游泳後,清潔隱形眼鏡亦難以將附於上面的阿米巴原蟲清除。他認為,不適宜戴隱形眼鏡在海灘游泳;因海水中細菌含量較多。

如果醫學會副會長暨眼科專科醫生周伯展先生說的也不信,我也沒辨法。
    如果是你的閱讀能力問題,我幫唔到你。

你可以唔相,
    不過話人信口雌黃,就唔係太尊重人。

你說我所欠缺的專家文章(醫生)已POST 出,大家可以作出判斷。
    如果我是真的信口雌黃,我願意向各位道歉。

而泳鏡壓力,是一次我戴CON 游水後隻眼很DRY 及紅,去看醫生,個醫生同我講的。你唔戴得緊,就會入水。但係太緊,就會令個眼加了受壓及更DRY,因為CON 本身已經令眼唔係好透到氣,再加上鏡就更加DRY。如果你本身係淚水少的,如本人,就可能會更DRY及紅。

如大家一直都無問題,咁咪好囉,亦可作一個參考。

師兄,我已經留了一手,希望可以就此作結。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Peace out gentlemen