香港長跑網  - 長跑長友

買 Trainer 好定 Roller 好?

升級   100%

該用戶從未簽到

各位師兄姐, 我想買部Trainer/Roller 返風落雨都可以係屋企練下?
但好猶豫唔知買邊隻好!?

Trainer 固定左黎踩, 可以 SET 阻力, 感覺上同健身單車分別不大,
Roller 好似好好玩, 但聽聞好難玩又易炒

各位可唔可以比O的意見呀!? THANKS~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我就比較鐘意trainer, 貪佢可以當單車架
train rolling又得, train 阻力又得

升級   59.47%

該用戶從未簽到

Roller 啦...感覺似踩單車多d...仲可以練埋平衡力....初初踩會有好大問題...成日平衡唔到..好容易跌落黎....俾d時間去習慣....就唔會咁易跌...好似我咁..踩到而家我可以放開雙手去踩都得...

升級   55.26%

該用戶從未簽到

我都係踩roller,最初連上車都有問題,但係試左幾次之後就踩到,感覺完全同踩街一樣,仲可以練習平衡

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

roller啦,好玩好多
    trainer磨得好快蝕
    不過有得較力度踩

升級   95.6%

該用戶從未簽到

其實.........

我有個問題想問又唔敢問.........

roller 同 trainer 分別係??

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

roller

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

trainer

我覺得兩樣野黎, 練到唔同O既野. ROLLER練踏頻, 平衡, 迫你去踩無得停. Trainer可以練到力, 比較易掌握. 建議新手買Trainer, Roller真係要好鍾意踩車先好買. 當然平平地, 兩樣都搵到二手就一齊買啦!

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

roller真係天睇天份,有的人要學成個星期先上得倒
    有人幾個鍾就學懂

升級   100%

該用戶從未簽到

多謝哂咁多位師兄O既意見, 小妹最後都揀左Roller,
    因為個人比較想練踏頻, 平衡等等...
    不過划得艇多, 唔知會唔會大細力側埋一邊唔balance呢!!,
    過兩日到手就知喇, 哈!!!

升級   17.15%

該用戶從未簽到

其實大部份roller都可以加個bridge係前“差“度咁就會變成trainer

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ricoodelia 於 2-9-2010 22:16 發表
    其實大部份roller都可以加個bridge係前“差“度咁就會變成trainer

登錄/註冊後可看大圖

嘩.... 呢個好好WOO !!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ricoodelia 於 2010-9-2 22:16 發表

我反而覺得哩個設計係最傷車, 因為前叉受晒力.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-9-3 17:25 發表

我反而覺得哩個設計係最傷車, 因為前叉受晒力.

可能真係會"比較"傷, 但其實架車無咁易爛既...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-9-3 23:24 發表

可能真係會"比較"傷, 但其實架車無咁易爛既...

只係個人觀感而已 (其實我都唔識 ) , 致在討論一下, 但我都相信唔會咁化學既^^

因為trainer鉗住尾轆位, 受力分佈係車架既尾三角, 較為平均,
    而如果鉗住前叉, 受力位集中係前叉既兩點, 而且設計上前叉既承受力亦比尾三角弱,
    若果失重心側傾時, 擔心前叉會幾傷.......