香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請教 ASICS® Gel-Nimbus 系列

升級   80%

該用戶從未簽到

有冇 Ching 著過 ASICS® Gel-Nimbus 系列, 可以俾啲意見?

上星期六去運動X試過, 感覺唔錯, 但最後都喺心大心細冇買到!

http://www.asics.co.jp/running/products/C/detail/~TJG895
+1 0
上一篇︰估小弟UNICEF半馬2010全程時間(派彩限期至12月10日)下一篇︰歡迎各區跑步愛好者光臨(新手報到在此回覆)

升級   52.4%

該用戶從未簽到

感覺好像踩著個枕頭在跑步,是否舒適就見仁見智。我呢,對 Nimbus 12 現在是我的行街鞋...

升級   80%

該用戶從未簽到

咁 dannylun  Ching 有冇其他建議?

升級   52.4%

該用戶從未簽到

我沒什麼建議... 只是看見你的提問,講出自己穿著過 Nimbus 的經驗而已。其實我愈來愈覺得,穿什麼跑鞋都是個人適應的問題,現在就連赤腳跑也有人在吹捧,穿什麼運動鞋都只是個人喜好罷了。我現在對這類 Cushion Type 的跑鞋是敬而遠之的了,即使我個人有超過 170 lbs,但始終覺得著地時太過軟綿綿,腳掌便好像更易疲倦,但網上對它的評價不低,許多人就是喜歡它的軟綿綿,所以說跑鞋是否合適,始終要自己試過才知。

其實,你對現有的跑鞋究竟有什麼不滿呢?如果是不滿它的避震,那麼 Nimbus 便可能真的幫到你也未可知。

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 dannylun 於 2010-8-31 23:04 發表
我沒什麼建議... 只是看見你的提問,講出自己穿著過 Nimbus 的經驗而已。其實我愈來愈覺得,穿什麼跑鞋都是個人適應的問題,現在就連赤腳跑也有人在吹捧,穿什麼運動鞋都只是個人喜好罷了。我現在對這類 Cushion Typ ...

之前都著過 Response Cushion, Rider 12, 其實我冇對佢地冇咩不滿, 只喺想試吓另一個牌子啫.  

其實薄底鞋我都著近 Idaten 同 Gel Feather, 個人感覺長課用衝圈著唔同鞋好似好啲.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Nimbus加厚左cusion, 對足根膜炎既跑友幫助不少
落地跑感自然無咁強烈
咩跑鞋都好, 都要適合自己既style

升級   13.33%

該用戶從未簽到

小弟都剛買左對Nimbus, 真係好舒服, 但同意有位CHING講, 覺得太舒服, 無咩跑感...同反應慢左少少, 比較適合長課或足底易受傷跑友..

我都有對DS Trainer, 比較之下我覺得DS Trainer好跑點... 輕, 有跑感, 但同時都有足夠support..

升級   80%

該用戶從未簽到

小弟本身有對areo 9,但想入對asics做lsd,想問下nimbus 12會唔會太重型?有冇其他推介?? thanks!!

小弟高174,134Ibs到

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 mac 於 2010-9-6 22:46 發表
    小弟本身有對areo 9,但想入對asics做lsd,想問下nimbus 12會唔會太重型?有冇其他推介?? thanks!!

小弟高174,134Ibs到

saromaracer     /    gel-feather......

升級   80%

該用戶從未簽到

柔詠ching, SAROMARACER and GEL FEATHER 比nimbus好??

原帖由 柔詠 於 2010-9-6 23:08 發表

saromaracer     /    gel-feather......

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

都幾貴下喎
    15,225日圓
    咁咪要過千港元????

升級   45.6%

該用戶從未簽到

Try SKYSENSOR la.

升級   54.21%

該用戶從未簽到

對,個人喜好嘅,有D人中意軟底的,有D人中意硬身少少的,小弟我就中意軟底少少的,硬底薄底嘅,感覺前腳掌衝擊好大,甚至會疼。

升級   29.47%

該用戶從未簽到

如果你要著落舒服既可以試下Asics Kinsei 3
    我而家落街跑圈主要都係著佢
    真係舒服到暈
    不過都幾重同都幾貴下
    各花入各眼
    去試試睇下o岩唔o岩你口味吧

升級   80%

該用戶從未簽到

價錢不是太大問題,最緊要保護夠,唔好傷到膝頭,手尾長到時睇醫生仲貴

我響ck web只見到kinsei既女裝。。。請問男裝都係大約1400??

我響10km比staff睇過,對腳係正常,冇平足or高足,不過外定內翻就不太清楚了

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 mac 於 2010-9-7 15:24 發表
    價錢不是太大問題,最緊要保護夠,唔好傷到膝頭,手尾長到時睇醫生仲貴

我響ck web只見到kinsei既女裝。。。請問男裝都係大約1400??

我響10km比staff睇過,對腳係正常,冇平足or高足,不過外定內翻就不太清楚 ...

小弟未著過nimbus...我138-140lbs 左右,唔洗太厚底..

升級   29.47%

該用戶從未簽到

原帖由 mac 於 2010-9-7 15:24 發表

我響10km比staff睇過,對腳係正常,冇平足or高足,不過外定內翻就不太清楚 ...

男裝原價$1500
    我果時響"XX國"度買有9折
    即係$1350

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 Maurice 於 2010-9-7 15:44 發表

男裝原價$1500
    我果時響"XX國"度買有9折
    即係$1350

Maurice Ching, 我見舊版 (Kinsei 2)

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 Tabo 於 2010-9-25 23:06 發表

Maurice Ching, 我見舊版 (Kinsei 2)  

Maurice Ching, 我見舊版 (Kinsei 2) 有人

升級   80%

該用戶從未簽到

原帖由 Tabo 於 2010-9-25 23:10 發表

Maurice Ching, 我見舊版 (Kinsei 2) 有人