香港長跑網  - 長跑長友

樓主: leefs

歡迎各區跑步愛好者光臨(新手報到在此回覆)

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2012-8-29 09:12 發表
    我經常由西灣河跑去柴灣
    我經常由柴灣行去SKW..不過係行

升級   60%

該用戶從未簽到

大家好! 我係西灣河人, 3月開始跑步。平時多數跑鰂魚涌至愛碟灣海傍, 有時會去跑馬地馬場跑, 星期三就跟harbour runners跑中環或尖沙咀。
    參加左11月unicef既10K挑戰賽, 多多指教!

升級   50%

該用戶從未簽到

大家好黃大仙新手報到
    平時跑開九龍仔公園同埋跑去觀塘碼頭
    各位多多指教

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 4 天

歡迎各區的新跑友師兄,師姐∼∼!有機會可以多D參加約跑,人多熱鬧+開心+推動力。" />" />

升級   60%

該用戶從未簽到

大家好,一向好少運動,開始頂唔順個大肚腩,希望藉跑步減肥。
    超級新手,10月先開始跑,請各位多多指教。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 Nikemax 於 2012-10-10 15:59 發表
    大家好,一向好少運動,開始頂唔順個大肚腩,希望藉跑步減肥。
    超級新手,10月先開始跑,請各位多多指教。

WELCOME呀! Nikemax
    得閒多D上來同大家傾吓..參與一吓我們的約跑活動啦!

升級   27.3%

開心
  • 簽到天數: 3 天

大家好  新手報到

小弟已經放下跑鞋20年 當年係聖文德越野隊隊員 因機緣下(新婚)搬到黃大仙區居住 令我重拾當年興趣 上個月終於試跑番當年練習路線沙田坳道(我終於返黎啦) 雖然未能跑番當日水準  但係真係好開心原來我真係仲好鍾意跑步 已經同自己講想當年輕易放低左今次點都唔可以再放低

小弟練習路線:
    路線1:摩士>竹園>沙田坳道>慈雲山>志蓮淨苑>鳳德>慈雲山中央>聖母>竹園>摩士  
    大概10k

路線2:摩士>竹園>(沙田坳>慈雲山中央>聖母)2-3圈>竹園>摩士
    大概7k-10k

如有興趣可相約練習

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

原帖由 阿業 於 2012-11-16 23:53 發表
    大家好  新手報到

小弟已經放下跑鞋20年 當年係聖文德越野隊隊員 因機緣下(新婚)搬到黃大仙區居住 令我重拾當年興趣 上個月終於試跑番當年練習路線沙田坳道(我終於返黎啦) 雖然未能跑番當日水準  但係真係好 ...

歡迎!歡迎!
    跑沙田坳道好金喎,試跑過幾 次都怕怕了.行都仲可以..

升級   27.3%

開心
  • 簽到天數: 3 天

對Lulu妳點會金喎  有機會一齊跑丫

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 24 天

大家好新人肥B報到!

大家好新人肥B報到!看了其他新手的留言,驚覺自己真的弱到無朋友 ,跑齡兩年(全在市政的室內健身室跑步機上)由最初五分鐘也跑不來,直到最近才勉強可跑到5k還要是7.8m/k,近兩個月嘗試跑戶外,連續跑2k7.8m/k已想死  …我想我的心肺工能仍很弱,但我會繼續努力的

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 肥B 於 2012-11-28 14:35 發表
    大家好新人肥B報到!看了其他新手的留言,驚覺自己真的弱到無朋友 ,跑齡兩年(全在市政的室內健身室跑步機上)由最初五分鐘也跑不來,直到最近才勉強可跑到5k還要是7.8m/k,近兩個月嘗試跑戶外,連續跑2k7.8m/k已 ...

肥B你好呀! 每個人初初開始跑步都唔會跑得好快的, 不要灰心啊!

登錄/註冊後可看大圖
    有時跑步唔一定要快, 最緊要開心同健康啫!  只要你有恆心, 慢慢都會快起來.
    加油!

登錄/註冊後可看大圖

升級   41.05%

開心

大家好,我係觀塘人∼

升級   10%

該用戶從未簽到

大家好  新手報到,我是香港仔區的,請多多指教  

升級   0%

奮鬥

原帖由 肥B 於 2012-11-28 14:35 發表
    大家好新人肥B報到!看了其他新手的留言,驚覺自己真的弱到無朋友 ,跑齡兩年(全在市政的室內健身室跑步機上)由最初五分鐘也跑不來,直到最近才勉強可跑到5k還要是7.8m/k,近兩個月嘗試跑戶外,連續跑2k7.8m/k已 ...

肥B你好呀! 我初初跑步時更差, 跑步機跑不到3分鐘, 在球場跑圈只跑到兩個圈, 不過只要有心, 就會慢慢進步, 還有就是多跟大家一齊跑, 我跟大家跑時得到好多師兄師姐的鼓勵及提點, 而家10K都有題啦.

升級   0%

奮鬥

原帖由 maytai 於 2012-11-30 10:51 發表

肥B你好呀! 我初初跑步時更差, 跑步機跑不到3分鐘, 在球場跑圈只跑到兩個圈, 不過只要有心, 就會慢慢進步, 還有就是多跟大家一齊跑, 我跟大家跑時得到好多師兄師姐的鼓勵及提點, 而家10K都有題啦.
    Sorry 呀!打錯字, 係"而家跑10K都冇問題"
    geegeefan 該用戶已被刪除

升級   100%

開心

回復 192# 的帖子

謝謝喵喵師姐的鼓勵,我會好好學習享受跑步的過程,但上星期剛病了一星期,今個星期完全無氣跑 ,又要從新努力練習:過

升級   100%

開心

回復 196# 的帖子

謝謝maytai鼓勵 我會繼續努力,不會輕易放棄

升級   86.6%

擦汗

原帖由 肥B 於 2012-12-7 16:43 發表
    謝謝maytai鼓勵 我會繼續努力,不會輕易放棄
    沒有任何事係可以一次就成功.人生做任何事都要經過試練才會有最後既成功
    加油吧!
    如果有時間既話,星期一晚上6~8係鑽石山既浦崗村會有約跑
    星期四晚上7~9係馬鞍山運動場會有分享會
    歡迎參加.一起改善同提升跑步經驗