香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有事請教: RB Handle Bar 加裝 Areo Bar

升級   0%

該用戶從未簽到

有事請教各位ching,

小弟正考慮加裝 Areo Bar 於 RB handle bar 之上,
但聽講哩個setting唔係咁實際, 所以都唔知裝唔裝好??

(1) 首先係 clip-on 既 arm rest 裝係 RB 頭bar時會比較前, 導致手㬹不能夠放係 arm rest 上, 而只可以放前臂既中間位置, 影响操控及安全性,

(2) 另外, 由於騎姿改變, seat位seat通甚至stem都有需要調節配合Areo Bar, 但調校之後, 又配合唔到原本槍手既fitting, 變左好難取捨, 所以多數會保留原有setting, 加裝Areo Bar 就只用作短途衝刺, 同埋短時間提昇Areo效果.

但亦有見好多ching會加裝, 所以想請教吓大家係哩方面既意見, 唔該大家^^
+1 0
上一篇︰Books for Running下一篇︰9.03 TKO休閒迎新跑 第一回

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

1) 加裝aerobar 應該夠放手肘, 吾會比較前, 我之前用profile t2+ 可以作多方adjustment, 前前後後 窄闊都冇問題, 最重要係指公可以到頂作借力.
2)反而我覺aero bar 比倒我係長途tt之用. 如玩鐵人賽, 少灣, 平路真係好d.
機本上裝得aero bar就係長用. 你可以睇睇奧距國際賽d setting.

升級   52.3%

該用戶從未簽到

Aero bar分長同短
長個種對長距離直路會好, 要set得perfect, 成個坐姿會唔同晒, 亦有利於係單車度用上不同肌肉群, 以留給跑步用
短bar對架車既setting影響較少, 作衝刺及破風都不錯

用Aero bar操控靈活性一定有影響, 建設有一定經驗人士使用

實唔實用, 就要睇下踩邊條路啦

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該晒兩位ching意見

坦白講, 加裝Areo Bar既念頭係因為去翔東有大大條又長又直既路踩,
其他地方, 如果又多彎又上落斜, 跟本亦唔合成日轉把手,
哩個都係心大心细, 加唔加裝既問題∼

升級   21.55%

該用戶從未簽到

其實我有裝aero bar 時, 完全冇問題. 因為我吾識feel 架車set得好吾好.
tt 時坐前d, hold bar 時 坐正常.
把手冇特別set過.
因為裝左aero, 長時都係tt 姿勢. 所以影響吾大. 裝左aerobar 時根本都吾會點用handle bar, 因為一扒低左即時睇錶就知快左, 吾會想起身.  逆風時更明顯. 長東一逆風扒低, 即快番1-2km, 一起身就慢1-2km

升級   0%

該用戶從未簽到

既然係咁, 加裝都應該冇乜壞 (除左重量)
我考慮緊Zipp或者3T......

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

貴野.
要平野alloy就搵我啦
我怕你之後就想入 TT 車.

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   28.42%

該用戶從未簽到

師兄,
我都係用RB Handle Bar 加裝 Areo Bar
圖一短bar , 圖二長bar
短bar用過一次100km, 覺得唔就手

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   52.3%

該用戶從未簽到

長途用長bar, 短途用短bar

升級   0%

該用戶從未簽到

首要要同Frankie ching 講聲唔該先, 對 Areo Bar 裝左喇, 頭先試踩左, 確實速度有所提昇,
但係原來都幾難用(踩得好唔定), 當然一定係自己手車唔掂先啦, 不過都想請教吓各位ching,
所以 post D 相上黎俾大家幫吓眼, 睇睇 setting 方面有冇問題, 又或者新手 setting 有咩要注意呢, 謝謝^^

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 JC 於 2010-9-5 02:27 發表
首要要同Frankie ching 講聲唔該先, 對 Areo Bar 裝左喇, 頭先試踩左, 確實速度有所提昇,
但係原來都幾難用(踩得好唔定), 當然一定係自己手車唔掂先啦, 不過都想請教吓各位ching,
所以 post D 相上黎俾大家 ...

set得arm唔arm就要坐個人落去, 睇埋你踩先知
不過都幾似樣

升級   21.55%

該用戶從未簽到

照正常, 手肘同支义係成一直線, pad位最尾位置係同老鼠仔(前shoulder成一直線.
就眼看, 個pad位好似後左少少.
不過都係個人感覺最重要.

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該晒Jason同Frankie意見,
咁我set返前少少 (手肘同支义係成一直線),
再試吓先, thank you^^

升級   79.33%

該用戶從未簽到

以我的經驗,張凳都要移前少少,等你的上臂可以同身體成90度

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-9-6 10:19 發表
以我的經驗,張凳都要移前少少,等你的上臂可以同身體成90度

多謝ching提醒, 我有set前張saddle, 但係對於揸槍手時有D影响, 唔知哩方面有冇D心得呢?

升級   79.33%

該用戶從未簽到

哩個真係針毛兩頭利,唯有揸槍手時手臂彎曲多點來就返。同埋破風姿勢是要時間來練習慣的,剛開始好快就累了,我就頂得5分鐘
有小小心得係,要將力放在手臂pad上,握areobar的手要放松,所以個pad要墊在手臂多肉的部位(唔係關節底下少肉的骨頭位)

升級   79.33%

該用戶從未簽到

如果上臂較短,趴得太低頂唔順,可以有介子(約1CM高)將個Pad墊高

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-9-6 16:04 發表
哩個真係針毛兩頭利,唯有揸槍手時手臂彎曲多點來就返。同埋破風姿勢是要時間來練習慣的,剛開始好快就累了,我就頂得5分鐘
有小小心得係,要將力放在手臂pad上,握areobar的手要放松,所以個pad要墊在手臂 ...

原帖由 三水豆腐 於 2010-9-6 16:14 發表
如果上臂較短,趴得太低頂唔順,可以有介子(約1CM高)將個Pad墊高

唔該晒ching, 我會再試試, thank you

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-9-5 12:24 發表

set得arm唔arm就要坐個人落去, 睇埋你踩先知
不過都幾似樣

早幾日將對bar較番前少少, 但未試踩,
影左D相, 勞煩各位ching俾D意見, 謝謝∼

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖