香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Oscarynk
打印 上一主題 下一主題

西貢 Oscarynk 緩跑天地

升級   46.33%

該用戶從未簽到

升級   46.33%

該用戶從未簽到

今日原本預備跑兩小時,但係跑跑下唔係好想跑咁長,頭5K比較慢,要32分鐘,諗下不如試下10K要sub-60,後5K所以加左速,最終完成左10K sub-60的目標,其實都只係少左幾秒,不過取尾一百米心跳去到94%....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-3 12:48 發表
今日原本預備跑兩小時,但係跑跑下唔係好想跑咁長,頭5K比較慢,要32分鐘,諗下不如試下10K要sub-60,後5K所以加左速,最終完成左10K sub-60的目標,其實都只係少左幾秒,不過取尾一百米心跳去到94%....

肯定好愉快!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

回覆兩位師兄,國際田總的計分表中10k要51分46秒先有1分,要再快10分鐘我諗仲要努力多一年,所以都只係零分,係開心,不過只可以算係踏出一小步。不過唔算太累,都唔使休息,反而昨日跑樓梯上上落落都未夠1公里已經要休息1個鐘。

我估用這個10k的pace跑到半馬先敢出泥同各位師兄見面。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 51# 的帖子

Oscar ~~我愛長跑因為可以忠誠面對自己身心,吾駛同人比的。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

回復 52# 的帖子

就係要忠實面對自己,所以唔可以同大家相差太遠,連尾燈都見唔到又點算一齊跑呢?所以要努力先做好自己的本份,E兩個月,我其實冇偷懶。

升級   100%

該用戶從未簽到

你係咪我識o既 Oscar?

恭喜你係樹記低你ge 跑步歷程

升級   46.33%

該用戶從未簽到

回復 54# 的帖子

咁都比你發覺....

升級   46.33%

該用戶從未簽到

烏拉兄:其實我有留意你的留言,當然知道你有時快有時慢咁,最近果次跑青公仲話好慢添。不過我係跑到死下死下先有sub-60完成10km平路的記錄,如果跑青公,好明顯我死得更快,在自己未夠班之前,真係享受唔到同大家一齊的開心,都係再練下先,雖然見你地d report真係好羡慕,相信好快可以join你地的。

另外,其實時間是一個大問題,目前我練跑都在平日的早上居多,每星期有一晚出動的,但這晚是要留給在西貢同太太和狗狗一起跑。由於你們的約跑都在晚上或假日居多,我暫未能安排時間。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-11-4 00:30 發表

oscar兄. 老老實實話過你知. 如果你有留意我個blog. 我既時間怕且同你一樣的. 甚至隨時慢過你. 我講真. 唔信自己去睇.

同埋呢. 我鍾意join長跑網既活動. 最主要既原因就係從來都無人介意過我慢.
join左大半年啦 ...

"半句嫌棄我既說話從來無聽過" ~~ 這句子我有保留~~" />" />

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 61# 的帖子

烏拉~~都係難抽時間law,我住培正附近,工作在湾仔,所以Tko 屯門兩邊都遠,放工跑真係難,放假又要陪女兒温書送呢度果度,所以跑了近兩年都係一個人。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-11-5 18:10 發表
烏拉~~都係難抽時間law,我住培正附近,工作在湾仔,所以Tko 屯門兩邊都遠,放工跑真係難,放假又要陪女兒温書送呢度果度,所以跑了近兩年都係一個人。

放假都係有好多其他野做,目前最開心係搵到太太同班狗狗放假抽時間一齊跑下步。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

開跑三個月,有些資料放在電腦,有些放了上Garmin Connect,有時又忘了帶310XT跑,有時甚至乎按錯掣,不過怎樣也好,或多或少也沒有問題,有個大概而已。

以下是放在Garmin Connect的資料的總計:

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 64# 的帖子

oscar ~~可以和家人狗狗一起行行走走跑下步,真是最幸福愉快光陰!

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-11 09:20 發表
開跑三個月,有些資料放在電腦,有些放了上Garmin Connect,有時又忘了帶310XT跑,有時甚至乎按錯掣,不過怎樣也好,或多或少也沒有問題,有個大概而已。

以下是放在Garmin Connect的資料的總計:

just read your blog..

our background is similar (in some senses).   keep it up..  and i admire your determination to run 1'45" in a running track as I often find it so boring. I find running outside a track (on the road) is more interesting...

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2010-11-15 15:55 發表
just read your blog..

our background is similar (in some senses).   keep it up..  and i admire your determination to run 1'45" in a running track as I often find it so boring. I find running ou ...

Yes, it is really boring for running in the track for such a long time.  I always meet people who run very fast but at the same time finish their workout in a short time.  All people like to do their LSD in the road.  I would like to do that too but have to wait till my wife's permission for running on the road.  If she is OK, I can run from Sai Kung Town Centre to my home at Tai Tan where the road distance is more than 15km with some rolling ground and a mountain pass measures about 120m height.  It would be a very good workout.

Concerning the boring track running, I have complete my first 21km run today in the sportsground.  Though it is slow, at least I have done it.  5km 31min, 10km 62km, 15km 94min, 20km 127min, 21km 133min.

升級   46.33%

該用戶從未簽到

回復 70# 的帖子

咁慢的20k,都唔知講乜好,我最少希望最後6k都仲keep得住開頭的pace,比D時間我改進下...

升級   0%

該用戶從未簽到

Oscar ~~~ 駕車去兜風大灘需要 permit 可?

嘩!! 跑 21k 賽徑, 環繞52圈.....

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2010-11-17 16:36 發表
Oscar ~~~ 駕車去兜風大灘需要 permit 可?

嘩!! 跑 21k 賽徑, 環繞52圈....." />" />hjfghft  

入左禁區要permit的,我好多朋友都會問E樣野,其實可以開架車入禁區係我當日搬入西貢,仲要係入埋禁區的其中一個原因。

我跑外圈,所以唔使52圈,一圈已經有460到470米,四十幾個圈就可以收工,我通常都冇數第幾個圈,只係set個表有距離警告,逐個圈數會悶死人。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-11-17 16:46 發表

入左禁區要permit的,我好多朋友都會問E樣野,其實可以開架車入禁區係我當日搬入西貢,仲要係入埋禁區的其中一個原因。

我跑外圈,所以唔使52圈,一圈已經有460到470米,四十幾個圈就可以收工,我通常都冇數第幾 ...

現在 Sat 北潭涌停車場11:00 am 已經 full la.