香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Gills

My never ending story - Gills 長跑故事

升級   78.75%

該用戶從未簽到

好唔好彩地,我去左5日,落雨落左4日,仲要係大雨得好緊要o個種

我自己去左小琉球(1日,自己book民宿,類似九份咁既郊區,可以遠離市區),旗津(1日,好正既海,可以租單車)、鹽呈(食阿婆冰、米糕,有間牛肉面都好正架),其他3日都係高雄(有間"雞伯雞"好正,六合夜市麻麻地,同士林無得比)
另外,極度推介你一間叫"鱘之屋"既地方,d蟹好好食架,我唔係太食蟹都話好食
度小月同周氐蝦餅(個名咁上下)都係高雄好出名食野
愛河呢個高雄地標,其實城門河差唔好,不過去下無妨
其實去高雄都係食食食,唔好諗住好多野玩好多野睇
你睇街出既tour guide都有晒我以上所講既野

不過高雄交通無台北咁方便,我每日都起碼行1至2個鐘路,好多時要坐的士
如果你是自由行,最好有高雄街道圖,因為高雄的街道指示不太清楚
記得離港前兌定少少台幣做台證,因為台禁區內是沒有兌外幣的,要在禁區外先有,而台證處卻在禁區內的

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-19 15:27 發表

好唔好彩地,我去左5日,落雨落左4日,仲要係大雨得好緊要o個種

我自己去左小琉球(1日,自己book民宿,類似九份咁既郊區,可以遠離市區),旗津(1日,好正既海,可以租單車)、鹽呈(食阿婆冰、米糕,有間牛肉面 ...
多謝晒師兄指點。其實我到高級雄都係唸住轉機去外島玩,因為個人較享受大自然風光。小琉球是否很漂亮?旗津也是要坐船去的吧?我打算去澎湖,但好似最少都要stay3日2夜先夠..........
對唔住呀Gills c-hing ,借左你呢度問c-hingo野

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-19 16:23 發表

stanleyhpm HING 你竟然在這裡開高雄旅遊誌....
小弟渡蜜月都是去了台灣玩自由行,租私家車,由開始 台北->花蓮->太老閣->台中->返台北->基隆,玩咗十幾日。不過已是很多年前的事了。gchbdfmyd ...

kenneth兄....我只係回應師兄既提問o者
我為有食左隻死貓啦 .....

台灣其實有好多好玩既地方,不過太多人去台北
就以為台灣只得台北好玩

(gills師兄,唔好怪我地離題,我地只係等你既第n集等得心急,講下其他野 )

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-6-19 16:16 發表
多謝晒師兄指點。其實我到高級雄都係唸住轉機去外島玩,因為個人較享受大自然風光。小琉球是否很漂亮?旗津也是要坐船去的吧?我打算去澎湖,但好似最少都要stay3日2夜先夠..........
對唔住呀Gills c-hing" />hjk" />" />hjk" />" />hjk" />  ...

gills師兄唔會怪我地掛

小琉球有很多乜洞乜洞,係個島既地標,都算漂亮的,不過1日咩都夠
旗津無錯是要坐船,不過好方便,係鹽呈度坐,好快
我今次無去到澎湖,俾唔到意見你啦
如果你只去外島的話,咁四日三夜應該夠,要睇下你會唔會去城市食野
城市食野起碼都一至兩日先至食得開心

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-19 17:32 發表

gills師兄唔會怪我地掛

小琉球有很多乜洞乜洞,係個島既地標,都算漂亮的,不過1日咩都夠
旗津無錯是要坐船,不過好方便,係鹽呈度坐,好快
我今次無去到澎湖,俾唔到意見你啦
如果你只去外島的話, ...
多謝師兄意見!累師兄食左隻死貓真係唔好意思 我都想去睇下台灣除大城市的一面,但依家煩緊機票。
Gills c-hing快的出下集啦。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

唔錯唔錯!

Gills兄的戲未上續集,就有"台灣自助旅遊"攝吓時間,
    好想去玩呀!!

Gills兄快快上影啦!
    唔係班客被人拉隊去台灣旅遊啊!

升級   76.32%

該用戶從未簽到

中場休息?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-6-19 17:43 發表
    多謝師兄意見!累師兄食左隻死貓真係唔好意思" />hjk" /> 我都想去睇下台灣除大城市的一面,但依家煩緊機票。
    Gills c-hing快的出下集啦。

師兄暑假去呀?

升級   11.35%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-19 23:25 發表

師兄暑假去呀?
    我唸住30/6請一日假,連weekend及1/7有4日囉

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-6-20 09:54 發表
    我唸住30/6請一日假,連weekend及1/7有4日囉

咁機票應該貴同好快無喎...
    話晒暑假....祝你好運啦

升級   78.75%

該用戶從未簽到

Gills師兄,我地等緊你既故事啊
    加油啊

升級   0%

該用戶從未簽到

Gills C-hing,
    Awaiting your story, whats happen on Jun 9th?

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Gills師兄,我地等緊你既故事啊

X 2

升級   35.4%

該用戶從未簽到

GILLS 兄
    唔好釣大家既癮
    快d出埋下集啦

升級   0%

該用戶從未簽到

GILLS 兄

等等等又再等等等......

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

好心急呀ching!

升級   17.89%

該用戶從未簽到

無入o黎一陣,乜熱鬧成o甘,差D錯過Gills Ching好有電影 feel o既 story ,好o野當然係要精雕細琢,千呼萬喚始出來,GiIls ching 我支持您慢慢寫,不過o吾好要我o地等到眉毛都白埋。

升級   50.2%

開心
  • 簽到天數: 12 天

好心急,快d。