香港長跑網  - 長跑長友

請問 scm 幾時開始報名 ?

升級   60.53%

該用戶從未簽到

係咪呢個月月中 ?

升級   30.2%

該用戶從未簽到

官方網站預示10月中公佈詳情.

升級   45.67%

開心
  • 簽到天數: 3 天

其實呢
    如果係田總會員
    通常可以早一至兩個星期報名
    雖然我唔係

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2010-9-5 00:11 發表

呢場田總會員無優先報名權.........

渣馬太hit太易爆了, 若再有優先報名權就一定會有好多人不滿.
    但據我所知大會會有block booking給一些團體, 如會計師公會去年有300個位.

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

日日上黎長跑網
    咁就唔會 miss 左第一日報名
    冇理由報唔到掛.........

升級   32.11%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2010-9-5 00:11 發表

呢場田總會員無優先報名權.........

Saki ,which one is the finial answer?

最新消息: 田總會員可優先報名渣打馬拉松

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=12641&goto=newpost#newpost

升級   100%

開心

原帖由 火柴 於 2010-9-13 15:26 發表

Saki ,which one is the finial answer?

最新消息: 田總會員可優先報名渣打馬拉松

https://www.longrun.hk/forum/redirect.php?tid=12641&goto=newpost#newpost

答你果陣時我未知田總會員有優先報名權.............

升級   32.11%

該用戶從未簽到

Saki , I never seen the time which you post , so have this question,
    thank you and sorry

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2010-9-5 07:22 發表

渣馬太hit太易爆了, 若再有優先報名權就一定會有好多人不滿.
    但據我所知大會會有block booking給一些團體, 如會計師公會去年有300個位.

田總會員有優先報名權.....唔代表其他人報唔到名.
    又唔係唔俾時間大家報名...都唔明有咪不滿.
    好多人心大又心細.....又等一等...睇定D..幾個月都未決定.....名額滿了就呱呱吵..

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-9-14 14:24 發表

田總會員有優先報名權.....唔代表其他人報唔到名.
    又唔係唔俾時間大家報名...都唔明有咪不滿.
    好多人心大又心細.....又等一等...睇定D..幾個月都未決定.....名額滿了就呱呱吵..

這些人多數都係柴娃娃約埋fun run, 夾得呢個friend就夾唔到另一個, 報唔到就真係抵佢.
    但如果佢地唔係報挑戰組或全馬, 就算田總會員有優先權都唔會影響到佢地.

最大影響既係唔能夠網上申請的一群, 有些本身無信用卡, 有些就算有, 可能張卡有問題.
    (去年係如果你用visa申請, 你張卡要verified by visa先可以過到數)
    尤其係舊年渣打無啦啦送臂袋, 搞到唔少人走去渣打交表,
    即使好早已交表, 但到大會話爆滿果下都未check到自己個status, 自然心慌慌.

同樣是田總會員優先報名, 佢對渣馬的實質影響會小於HK 10K, 因為會分流係不同項目, 但心理影響就較大. 始終渣馬對好多人黎講(尤其係唔玩開長跑的)係好重要(甚至係最重要)的賽事.

anyway, 唔該下年:

1) 渣打千萬唔好送野;
    2) "生活易"個server做好哂測試, 預計哂可容納多少人同時上網, 先好放俾人網上申請.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2010-9-14 18:34 發表

這些人多數都係柴娃娃約埋fun run, 夾得呢個friend就夾唔到另一個, 報唔到就真係抵佢.
    但如果佢地唔係報挑戰組或全馬, 就算田總會員有優先權都唔會影響到佢地.

最大影響既係唔能夠網上申請的一群, 有些本身 ...

ching 你上年報唔到咩?

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2010-9-14 18:34 發表

最大影響既係唔能夠網上申請的一群, 有些本身 ...

我覺得又未必係, 我無信用卡, 年年真金白銀入錢, 年年都報到

我反而覺得事實係相反: 信用卡過數就係你得個 "等" 字, 佢唔扣你數唔受你玩唔難. 但係已經入左數報名既人, 要唔受佢玩, "撩" 返佢條數出來退款既手續麻煩好多, 做多好多野!

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2010-9-14 20:45 發表

我覺得又未必係, 我無信用卡, 年年真金白銀入錢, 年年都報到

我反而覺得事實係相反: 信用卡過數就係你得個 "等" 字, 佢唔扣你數唔受你玩唔難. 但係已經入左數報名既人, 要唔受佢玩, "撩" 返佢條數出來退款既手 ...

如果係網上報, 係完成程序後佢會即時send e-mail俾你, 確認收到你的申請同埋有相關的參考編號, 同時你可在scm網站check到這個參考編號.
    雖說"確認收到你的申請"=/="確認申請成功", 但至少你個參考編號及e-mail在手, 有問題可以拎住呢兩樣野問田總.

原帖由 ar125 於 2010-9-14 20:32 發表

ching 你上年報唔到咩?

我是報名首日在網上報, 若無記錯張信用卡約10月尾左右已過數. (當時我是用Mastercard的, 不必像visa般麻煩, 但後來cut左張master, 得番張visa, 但早前已搞掂了verified by visa這個程序, 希望下月報名時順順利利).

升級   100%

開心

個人建議, 無信用卡的, 請直接在渣打銀行櫃位入$300去田總戶口

小弟去年是用此方法, 經分行交表, 結果4-5日已可在網上查詢報名情況了