香港長跑網  - 長跑長友

樓主: loudspeaker

2010.10.10 - 第38屆吐露港渡海泳公開賽

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

sorry to hear that. hope the person can rest in peace

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

大埔渡海泳兩人遇溺一人死亡(亞視新聞片段)
    http://www.hkatvnews.com/v3/share_out/_content/2010/10/10/atvnews_143839.html

升級   50.35%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2010-10-10 17:40 發表 嘩, 今日好大浪, 飲左至少10啖海水, 不過都好, 當補充身體失去嘅水份和鹽份   開始時用自由, 因為驚踼親人, 但愈游愈偏離大隊, 所以最後都係用番蛙, 埋單啱啱一粒鐘, 比自己target時間慢左 ...
    今天游得好慢,飲水飲饱。好多时间都是游蛙。1:10先到。游了多年,今年是最大浪一年。

升級   50.35%

該用戶從未簽到

升級   14.33%

該用戶從未簽到

R.I.P
    冬天游海都係著返件全身游衣好D。保暖D。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

各位師兄,大會送的毛巾好似是會甩色的,請小心。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 cb34 於 2010-10-11 00:31 發表
    各位師兄,大會送的毛巾好似是會甩色的,請小心

cb34 Ching 你早D講就好了, 我尋日已經洗完衫, 中左招了.
    但都要謝謝你,  你好有心.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

尋日第一次參加呢個渡海泳比賽, 好多人參加, 氣氛好熱鬧, 由於太多人, 所以我地呢d2打6就响後排攻擊, 慢慢落水, 費事比人踢到阿媽都唔認得. 但原來游起上先發現好多消閒泳手慢慢游, 同平時三項d比賽完全唔同, 雖然多人又多蛙腳, 但都比較易避開. 不斷在水中界人的感覺好high, 平時三項通常都係比人界多. " />" />" />" />" /> 以為海面會好平靜. 點知游出小小之後, 就發覺愈來愈大浪, 可能是季侯風的關係, 而且又係東風. 我直情比個浪打到差不多反方向游, 見到有人同我游水的方向不同, 於是停下來看, 小島不見了. 原來自己游"mah" 晒, 於是再唔敢偷懶, 每10手就望一次, 之後周圍都冇晒人, 更加驚游錯方向. 而且個人又游極都好似唔去水咁. 去到個島尖端附近, 看錶是33min. 再看看終點位置, 以為好近. 當時開始發力. 但個泳帽比d浪打到"luck""luck"地. 成日要停下來搞佢, 晒左d時間. 同時發現背部比件衫條邊磨到損左, 每次起手都痛, 最後都唔理, 愈接近終點, 愈見多泳手從不同方向向終點游去. 最後卒之以1:00:37完成. sub1hr唔到. 但都滿意個成績.不過從google map睇, 應該唔止2.4km, 我拉條直線從沙欄到大尾督水上活動中心, 已經有成2.61km. 不過都無所謂!!

渡海泳真係好好玩, 自由自在好多. 不過聽到有人出意外, 個心都有d唔舒服!! 希望佢R.I.P.

升級   0%

該用戶從未簽到

噚日真係好大浪呀, 一心諗住游自由式, 見咁大浪又無乜信心, 結果大部份時間游蛙式. 但咁既環景完成都好满意啦~~! 時間約1:15.
    唔知點解條頸都俾泳衣介損咗呢, 平時响泳池游個几鐘都無事的呢~~~
    聽到有人出事真係覺得唔開心, 但見到報章批評話"大會安排失當, 要泳手雨中呆等50分鐘, 消耗體能", 但其實昨日只係毛毛雨, 氣温唔算凍, 同埋平時年年都係要咁等的, 要接載咁多參賽者少少等候時間都正常啦......
    我覺得大會的安排其實好好了, 希望下年都繼續玩.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

人山人海

登錄/註冊後可看大圖

升級   79.33%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101011/00407_012.html
    見到左手面幅圖"健兒賽後離開時一臉疲態"
    有millmill, kf同會長呀~~~

升級   11.35%

該用戶從未簽到

尋日人生第一次游渡海泳. 原本打算當成itu前進行長程的自由式海中訓練. 今次開始時沒有上一次驚恐的感覺. 可能有了心理準備. 不過開頭人實在太多. 所以都用上蛙式以注意身邊的變化. 過了大約2-300米左右. 當然要用上自由式來游. 游上來感覺良好. 在海中游自由泳是多舒暢. 不過既是當練習. 亦不敢怠慢. 努力地向目標出發. 頭1k左右問題都不是太多. 到了1k左右. 問題出來了. 海面的湧浪令的我游向產生了很大的變化. 游幾步已經發現自己的方向錯了. 彷彿以Z 字來游. 這樣下去可能要游上4.8k 才能完成賽事. 所以遺憾地也要改回蛙式. 偶爾轉幾下自由式同樣遇到這情況. 唯有繼續努力.

到大約游至45左右. 見到終點在眼前出現. 滿以為能在15分鐘內完成... 結果...要25分鐘... 上岸時間1"11分鐘.

雖不太滿意時間. 不過還是第一次游. 下一年繼續努力........

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-10-11 10:13 發表
    http://the-sun.on.cc/cnt/news/20101011/00407_012.html
    有millmill, kf同會長呀~~~hgjD115" />" />" />" />hj

哈哈 好上鏡拿度被人傘左

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-10-11 10:13 發表
    有millmill, kf同會長呀~~~hgjD115" />" />hj
    仲有金金個頭頂

升級   100%

慵懶

有millmill, kf同會長呀~~~hgjD115" />" />" />" />" />" />hj

菲菲好野喎! 咁細張新聞相都比你睇倒..." />" />" />" /> 原來你唔止游水叻! 眼力仲叻.
    菲菲, 金金尋日係咁同我講.....菲菲游得好快呀!" />" />" />" />  我答 : 緊係啦! 我下次都要菲菲教我自己式tim.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 三水豆腐 於 2010-10-11 10:12 發表
    webkit-fake-url://5D33E1BD-F447-435B-8DF9-4B1C267F2008/photo.php.jpg

thanks ching d相, 睇到海上真係好大浪呀~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mill 於 2010-10-11 10:37 發表

菲菲好野喎! 咁細張新聞相都比你睇倒...原來你唔上游水叻! 眼力都好好.
    菲菲, 金金尋日係咁同我講.....菲菲游得好快呀! 我答 : 緊係啦! 我下次都要菲菲教我自己式tim.

因為millmill上鏡先留意望多兩眼
    millmill都游得好好呀, 噚日咁大浪, 都輕鬆完成~~~
    你地咪吹到咁大, 好多ching响我前面好早游完了, &我快你少少啫麻
    下個week一齊輕鬆游反下自由式啦~~~

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-10-11 09:42 發表
    尋日第一次參加呢個渡海泳比賽, 好多人參加, 氣氛好熱鬧, 由於太多人, 所以我地呢d2打6就响後排攻擊, 慢慢落水, 費事比人踢到阿媽都唔認得. 但原來游起上先發現好多消閒泳手慢慢游, 同平時三項d比賽完全唔同,  ...

原來有成2.6k, 唔介得知游極都未到啦   

升級   100%

慵懶

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2010-10-11 10:47 發表

因為millmill上鏡先留意望多兩眼hgjD124" />" />hj
    millmill都游得好好呀, 噚日咁大浪, 都輕鬆完成~~~
    你地咪吹到咁大, 好多ching响我前面好早游完了, &我快你少少啫麻
    下個week一齊輕鬆游反下自由式 ...

係真嫁..金金係咁讚你, 我都覺得你游得好好呀! (真心說話啊)
    唔好同d男人比啦! 所以我19號都都約定你, 要跟你操水同學野...