香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

一個月冇跑......

升級   11.35%

該用戶從未簽到

點樣回復訓練好?最弊係feel到自己冇o左之前種自律,個人非常懶~~~~
+1 0
上一篇︰大家好! 北區超慢跑手報到!!下一篇︰今日都落雨有無人去跑步........

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

師兄仲係咁忙?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

我受傷休左個幾月果段時間都好似樓主咁,唔願郁,係靠踩單車機/單車同游水維持體能!
慢慢來,狀態一定會恢復過的!

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ching, 最緊要係個心要堅定返d
一得閒就去跑
咁跑跑下, 又會鐘意返跑步,變左有個動力成日都去跑

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

多謝Ken兄邀請,30/6 可能不在港,大家跑得開心o的!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

多謝!

多謝咁多位c-hing c-tse建議同鼓勵
我都打算本星期先做1至2次慢跑,可惜天氣較差,o的懶蟲好易有籍口走出o黎.......
等我打扁佢地先-->
如果keep番跑後都想搵Kenneth hing你地指點下點跑interval

Onon hing: 今個禮拜已經好o的,老闆放假 ,可以早o的返歸。係衰在下個禮拜要考試姐

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

雖然上次冇跑過,不過一於陪大家報仇

升級   11.35%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

好!希望2-3星期後跑順返去鄧記搵大家

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   98.95%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-6-17 15:02 發表
點樣回復訓練好?最弊係feel到自己冇o左之前種自律,個人非常懶~~~~

我都係丫...
跑極都keep唔返之前ge狀態

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 yungwai 於 2008-6-17 15:02 發表

其實一個月都吾算太長, 同埋依家咁熱, keep 吾到都吾奇喎, 另外心態上會吾會有變化呢, 因為岩岩玩同

見進步會興奮而積極跑d , 回落都會多多少少都有d影響. (而個人覺得, 只係個人認為, 跑步相對其他運動項

目是比較沈悶的, 因為技術性相對少, 所以吸引長久性亦會短些) . 如果主要抱著為健康的心態會有恆心些.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 clerkb 於 17-6-2008 21:04 發表

其實一個月都吾算太長, 同埋依家咁熱, keep 吾到都吾奇喎, 另外心態上會吾會有變化呢, 因為岩岩玩同

見進步會興奮而積極跑d , 回落都會多多少少都有d影響. (而個人覺得, 只係個人認為, 跑步相對其他運動項

...

B哥哥, 其實除練速度外, 一般均速跑, 跑唔同地方遊山玩水, 樂趣也不少, 我都係用尼種方法Keep住唔同時間轉換吓跑線, 而家仲可以影埋相, 同網友/跑友分享吓.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-6-18 09:20 發表

B哥哥, 其實除練速度外, 一般均速跑, 跑唔同地方遊山玩水, 樂趣也不少, 我都係用尼種方法Keep住唔同時間轉換吓跑線, 而家仲可以影埋相, 同網友/跑友分享吓.

吾該, 其實我都係去左跑interval 半年到, 斷斷續續都係跑均速跑, 由於 玩攀爬, 所以已跑步作付助運動. 一年

玩下跑步比賽一兩次. 比賽前一個月就會加操, 一星期跑上三天到.

八九年前都係行山開始(應該大部分大徑都有行, 開林另計). 亦有游

下水.

之後玩 攀爬, 攀岩. 確實技巧性高 好多. 力量, 身型,  body tension, 解破線路的方法亦因應身型 , 手型 可有不

同. 與到難關, 可一同想方法拆解,  所以變化比較多. 但由於年齡漸大(此終過了高峰期, 亦停了一排, 難操起,

所以停玩了),  

及後找一樣比較輕鬆既運動 keep 住健康就算了. 今年報左渣打. 所以都有跑過西北d 路線. 此終香港并不太

大. 就算當日同你地跑既青山路, 都有廿次以上. 舊日行麥徑.可能太多, 到了現在亦未有衝動想去西貢, 馬安山, 真係太

悶了.  而參加比賽的動力亦缺乏(真慘), 當日覺得自己都好勝 , 對於成績看重, 亦愛玩比賽, 亦是幸事. 可惜已

冇了這愛勝心, 冇這份追求

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-18 09:30 發表

可能最近經常跟跑會沖圏,現在的時間,是較渣打之前冬天的時間好。

可以試試, 一群人跑, 動力會大d.人係群體動物來. 愛合群的

升級   100%

該用戶從未簽到