香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stephenyau
打印 上一主題 下一主題

有限生命無限人生

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

恭喜Stephen 開blog大吉!

縱使你與我們分隔在地球的另一角,透過你的blog之所載所想,大家仍還是很近的;
    安頓好後,記住要經常update呀!

All the best !

升級   70.4%

該用戶從未簽到

祝Stephen 開blog大吉..^^

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

恭喜~~恭喜開blog大吉~~

升級   100%

奮鬥

你們都是筋膜炎?!
    赤腳, 相信史sir係睇咗"born to run"~ 我都睇咗, 但無咩耐性仔細去看.
    其實細個跟田徑會時, 教練已經教我們cool down脫鞋跑, 話可以train up雙腳, 減少倚賴對跑鞋.
    有啲人跟本書赤腳在石屎路或上山跑, 雖然我腳皮都好厚, 但就只接受到在track上或草地上赤腳慢慢跑... 試過有幾次唔記得帶鞋照練interval, 真係痛死!
    至於受傷, 我都係覺得最好係休息, 完全唔跑會快啲好番-雖然我係絕對唔會咁做啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜STEPHEN開BLOG呀

希望你係個邊事事順利, 身體健康, 長跑長友
    我會努力係度吹水, HEHE, 俾個地方大家向你繼續請教 !! " />" />

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-9-14 01:33 PM 發表
    stephen, 得閒就寫多d你係果邊ge 生活及有趣ge野比我地知...
    至於傷患 ,好似你同我的傷患都是一樣? 赤腳jog真是好d 嗎 ?

我都想學下....
    原帖由 小叻 於 2010-9-14 02:35 PM 發表

你們都是筋膜炎?!
    赤腳, 相信史sir係睇咗"born to run"~ 我都睇咗, 但無咩耐性仔細去看.
    其實細個跟田徑會時, 教練已經教我們cool down脫鞋跑, 話可以train up雙腳, 減少倚賴對跑鞋.
    有啲 ...

有無link ar ctse??

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Stephen ~Blog Blog 趣、開張大吉~~

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-9-14 13:33 發表
    stephen, 得閒就寫多d你係果邊ge 生活及有趣ge野比我地知...
    至於傷患 ,好似你同我的傷患都是一樣? 赤腳jog真是好d 嗎 ? 你們都是筋膜炎?!
    赤腳, 相信史sir係睇

升級   31.95%

該用戶從未簽到

基本上我無睇過甚麼赤腳跑的書....只從其他CHINGCTSE聽過O下有外地人常以赤腳跑得快過獅子老虎...
    不如大家先試O下赤腳JOG(指慢步小步跑)做返基本勳作, 看看跟穿鞋步的分別...
    我強調赤腳跑對我們(香港人)不比穿鞋快, 我所拍的除鞋JOG是以COOLDOWN/舒緩/防傷患以及作技巧上的思考....

歡迎有CHINGCTSE試過後分享見解....

同意小叻講有傷就要休息...慢JOG也無防但真的要量力而為.....

升級   31.95%

該用戶從未簽到

小叻, 唔知你過叻字或O的字是香港字, 所以我打唔到字在這裡...

升級   100%

奮鬥

原帖由 wty16 於 2010-9-14 16:02 發表

我都想學下....
    有無link ar ctse??

是一本書, 圖書館都有得借:
    http://www.amazon.com/Born-Run-Hidden-Superathletes-Greatest/dp/0307266303
    http://blog.udn.com/bono5510/3880590

佢唔似一本跑步工具書, 反而似描述/ 傳記/ 故仔. 可能小叻英文程度差, 唔識欣賞~我覺得似睇緊一本唔係好吸引的小說!

升級   100%

奮鬥

原帖由 stephenyau 於 2010-9-14 17:32 發表
    小叻, 唔知你過叻字或O的字是香港字, 所以我打唔到字在這裡...

sorry~ 下次唔會! 不過名唔改得喎~!

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜史教頭開blog大吉

升級   100%

奮鬥

原帖由 stephenyau 於 2010-9-14 17:27 發表
    基本上我無睇過甚麼赤腳跑的書....只從其他CHINGCTSE聽過O下有外地人常以赤腳跑得快過獅子老虎...
    不如大家先試O下赤腳JOG(指慢步小步跑)做返基本勳作, 看看跟穿鞋步的分別...
    我強調赤腳跑對我們(香港人)不比穿鞋 ...

其實經常有非洲/內地跑手是赤腳跑, 我早年跑渣打全馬, 在上緊添馬鑑對出條天橋時(即係已經差不多40km), 都曾經遇上了一位赤腳女士, 似是尼泊爾藉的, 最後仲比佢界埋...
    個人認為赤腳跑未必人人合適, 正如穿薄底鞋一樣, 身型較重的就不適宜了!
    又例如細個時師兄教比賽要用好輕好薄的鞋, 要有赤足感, 我覺得跑得少, 短途都ok, 長距離就怕受傷了!
    大家又不妨照史sir所講, 試下比較下!

升級   17%

該用戶從未簽到

STEPHEN 開BLOG大吉~~
    ALL THE BEST!

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

恭喜Stephen 開blog大吉!

祝遠方的你身強力壯,長跑長有!

升級   6.8%

無聊

恭喜Stephen 開blog大吉!到部安頓好立刻報平安

升級   78.4%

該用戶從未簽到

祝Stephen平安到步。安頓好之後有時間update 下你在當地既生活見聞。

升級   31.95%

該用戶從未簽到

报平安

平安到达johannesburg,环境比预期中的好很多,也吃了一顿上海午餐,住的地方更好,像一所别墅,度假村。在这里大概会呆一个星期,然后去Durban,下个星期在前往Botswana的Gaborone。

升級   100%

該用戶從未簽到