香港長跑網  - 長跑長友

樓主: stephenyau

有限生命無限人生

升級   31.95%

該用戶從未簽到

我和校長有個甜蜜約會篇

真係對大家唔住...足足有成兩個星期無寫野啦.  事關上星期到了工地上(是我城市公司以北275公里)待了幾天.  

不經不覺在這兒兩個星期了, 還記在tko時開始看著校長副校各chingctse都為渣打準備充足, 在我來說很是感動. 心裡在想, 自己從未參加任何跑步比賽(真的一次也未試過...), 而他們每個不是跑過全馬就是半馬...自己如今對比賽實已麻木了, 跑步對我來說只是生活和治療我當時的病吧.  已不敢有甚麼要求了....回想從前其他運動中(攀石, 獨木舟, 游泳, 風帆, 三項)都自覺是個比賽人.  人生真是轉變得相當大...

記得430跑了輕輕鬆鬆一個半馬(1:45左右), 1/4路程倍跑, 1/4路程跟著16ching和其他ching, 最後一半路程才盡情的跑, 很開心, 真的很開心, 當時還在減葯中...完成後雖然有點勞損了, 始終肌肉從未跑過這麼長啊... 那時便有點提起久別了的比賽欲!

從前的我比賽, 要win的意欲很強!  但今天的我來說再沒有win欲望了, 也沒有win本錢了.  自己從不欺騙自己, 有win的體質和體能會盡力練習, 我從不打天才波, 因知自己外在不是有一副運動型的外表, 高大而強壯的身體. 也喜歡按數據而練習, 甚麼是數據?  就是先了解自己有多少能耐, 評估再按自己的程度和進度操練...就是多多少少不要人強, 要靠只有靠在技巧上更要比別人勤力才有進步.

隨著生病後, 人生也有很大的轉變, 心態改變, 能耐也改變, 檢討自己的能力真的只有巔峰期的兩到三成, 尤其攀石, 獨木舟已沒有再爬了.

現在只有在跑步上點綴自己小小的人生, 遇上校長和其他tkochingctse是自己這生中一大恩賜.  這之後也和校長定了一個協議,  就是一起跑來年的馬拉從.....全馬!!!

因這承諾...我報了名....
因這承諾...我這星期開始練習...
因這承諾...我第一次參加比賽...
因這承諾...我一跑就是全馬...

我們的目標是----3:20

我們也希望和TKO分享這承諾----大家一起來吧...一起攻陷渣馬!!!

我會渣打前短暫回歸..... 大家一起努力吧!!!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

我和校長有個甜蜜約會篇

真係對大家唔住...足足有成兩個星期無寫野O拉.  事關上星期到了工地上(是我城市公司以北275公里)待了幾天.  

不經不覺在這兒兩個星期了, 還記在tko時開始看著校長副校各chingctse都為渣打準備充足, 在我來說很是感動. 心裡在想, 自己從未參加任何跑步比賽(真的一次也未試過...), 而他們每個不是跑過全馬就是半馬...自己如今對比賽實已麻木了, 跑步對我來說只是生活和治療我當時的病吧.  已不敢有甚麼要求了....回想從前其他運動中(攀石, 獨木舟, 游泳, 風帆, 三項)都自覺是個比賽人.  人生真是轉變得相當大...

記得430跑了輕輕鬆鬆一個半馬(1:45左右), 1/4路程倍跑, 1/4路程跟著16ching和其他ching, 最後一半路程才盡情的跑, 很開心, 真的很開心, 當時還在減葯中...完成後雖然有點勞損了, 始終肌肉從未跑過這麼長啊... 那時便有點提起久別了的比賽欲!

從前的我比賽, 要win的意欲很強!  但今天的我來說再沒有win欲望了, 也沒有win本錢了.  自己從不欺騙自己, 有win的體質和體能會盡力練習, 我從不打天才波, 因知自己外在不是有一副運動型的外表, 高大而強壯的身體. 也喜歡按數據而練習, 甚麼是數據?  就是先了解自己有多少能耐, 評估再按自己的程度和進度操練...就是多多少少不要人強, 要靠只有靠在技巧上更要比別人勤力才有進步.

隨著生病後, 人生也有很大的轉變, 心態改變, 能耐也改變, 檢討自己的能力真的只有巔峰期的兩到三成, 尤其攀石, 獨木舟已沒有再爬了.

現在只有在跑步上點綴自己小小的人生, 遇上校長和其他tkochingctse是自己這生中一大恩賜.  這之後也和校長定了一個協議,  就是一起跑來年的馬拉從.....全馬!!!

我也希望和大家分享這承諾...大家一起來吧... 大家一起攻陷渣馬!!!

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

史SIR, 不過你太睇得起我喇, 真係要多謝你, 所以黎緊呢幾個月大家都要努力, 加油, 飲杯........

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-10-7 23:19 發表
    加油啊!! 史教頭!!
    TKO所有人都會支持你! 撐你架!!!" />" />" />" />" />

btw. 好開心聽到你會回港既消息!
    希望到時你可以留耐d. 等大家可以多聚幾次啦!!

我估只能留2個星期度咋...之後便要回botswana了...但應該可以和大家跑到兩個星期三+1個星期六既...

升級   56.95%

該用戶從未簽到

史SIR加油 ,一起攻陷渣馬!!
    我嘅第一次全馬有望同你一齊起歩,終點等我了

升級   0%

該用戶從未簽到

好野! 到時又可以一齊跑了!  但係,報左名未? 還是到時以外地選手即時報名?因聽講而家全馬爆晒了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-10-8 21:03 發表

放心. 一切已辦妥" />" />

謝謝盟主!

升級   31.95%

該用戶從未簽到

居住篇

略略介紹一O下自己既住處....

覆式居所, 屋苑門口有保安, 住宅問口有兩個車位, 有個所謂小型會所, 會所有個所謂泳池(得果15m游五野就到), 也有所謂草地(比我做踢腿)....
    家裡若有面積千二尺, 樓下大廳(

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-8 21:01 發表
    好野! 到時又可以一齊跑了!  但係,報左名未? 還是到時以外地選手即時報名?因聽講而家全馬爆晒了。

亮哥, 唔知可唔可以幫我問o下重有無根根果隻gps錶 ? 我返來想買一隻...唔要心跳帶...我已經有兩條了....請問要幾錢?

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stephenyau 於 2010-10-7 19:56 發表
    真係對大家唔住...足足有成兩個星期無寫野O拉.  事關上星期到了工地上(是我城市公司以北275公里)待了幾天.  

不經不覺在這兒兩個星期了, 還記在tko時開始看著校長副校各chingctse都為渣打準備充足, 在我來說很是感 ...

初到新工作環境一定是比較忙碌的,大家都會明白。

好啊!你明年返嚟跑渣打,大夥兒又可以聚一聚啦!
    我冇報名跑,因膝頭哥仲未掂,但到時會在終點前替大家打氣的。

加油啦!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 stephenyau 於 7-10-2010 19:56 發表

不經不覺在這兒兩個星期了, 還記在tko時開始看著校長副校各chingctse都為渣打準備充足, 在我來說很是感 ...
    史Sir真係好喇可以同你一齊跑渣馬。lee個都係我喺香港既第一個馬拉松。
    係呢你e家搵到聚會既教會未呀?習唔習慣呀?係華人教會定西人教會黎架?

升級   31.95%

該用戶從未簽到

好耐無係度寫野嘞!  返來不知不覺快兩個禮拜了!  很快很快又同一班chingctse分手回到botswana工作.  總帶點依依不捨.....特別是自己的心肝寶貝仔!  他真的很乖....自己也真的很痛錫寶寶.

回來另一目的當然是渣馬啦....

終於完成了自己第一次個人跑步比賽啦.....很開心!  32828喎.......
    真的很驚喜, 也很自豪..... 我地終於攻陷渣馬啦......

一個60後70前的中年人.....一個從未參與任何跑步比賽既跑手....一個從開始學習跑步至今只有不足四年既初哥...一個之前足足病了超過半年但跑步治療了我的病人....一個只有跑過三次很吃力的所謂33k長課(最後一課重要斬件跑...)....

已經超額完成了.....好滿意了....一個好既開始....

星期日回去了....八月中再回來...回去後會參加那裡的馬拉從...跑步慢慢地俏俏地成為我生命的一部份...因它可以伴著我終老...因它沿途帶給我很多很多朋友知己...給我知我不是孤單一人....不是一無所有...更不是迷茫不知方向...更是醫治我病的良藥...

承諾和tko的chingctse為下站...厦馬!   大家加油....!

回去後會盡量和大家分享近況...分享練習進度...分享生活...分享人生...!  我愛主!!!

史提芬

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 228華 於 2010-10-8 19:46 發表
    史SIR加油 ,一起攻陷渣馬!!
    我嘅第一次全馬有望同你一齊起歩,終點等我了

小西, 昨晚見唔你.....

承諾了在终點等你架....但係又見唔到你.....

升級   31.95%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-8 21:01 發表

亮哥, 見到你衝過終點果一刻真係好感動....以你為榮...!