香港長跑網  - 長跑長友

如果買鞋買得太貼腳(接近頂咁濟),跑到腳甲痛,可以點解決(唔計換鞋)

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該

新鞋黎既, 所以問問

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

如果唔換鞋的話,咪一直放o向屋企做display咯

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-9-15 23:03 發表
    如果唔換鞋的話,咪一直放o向屋企做display咯

..... 多謝你既回答. 只係著左兩次跑. 有時買鞋始終唔試得真, 同跑時唔同

升級   8%

該用戶從未簽到

回復 4# 的帖子

Take out the insole or replace it with a thin one.

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 chinkw 於 2010-9-15 23:44 發表
    Take out the insole or replace it with a thin one.

師兄佢係頂趾唔係窄,對鞋唔夠長換對鞋墊都係要屈住腳趾,點會係辦法?

藝鞋唔岩又唔換唔通用對腳黎就對鞋?

升級   21.15%

該用戶從未簽到

拿把刀仔~
    係腳指公位開兩個"燶"
    再伸兩隻指公出泥~
    搵D菊花牌手套笠住佢~
    最後用針線聯返佢~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-9-16 00:01 發表

師兄佢係頂趾唔係窄,對鞋唔夠長換對鞋墊都係要屈住腳趾,點會係辦法?

藝鞋唔岩又唔換唔通用對腳黎就對鞋?

我其實係25.7cm長, 但係對鞋就買左26cm, 所以近頂. 另一隻腳短d, 立即好舒服

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 馬飛 於 2010-9-16 00:10 發表
    拿把刀仔~
    係腳指公位開兩個"燶"
    再伸兩隻指公出泥~
    搵D菊花牌手套笠住佢~
    最後用針線聯返佢~

其實我只係得太少空間比佢. 如果我縛緊d應該就冇問題卦. 唯有咁試下, 對鞋著左兩次姐. 右腳就有問題, 由於左腳短d, 就冇呢個問題. 我試鞋時以為貼腳少少好d. 如果買大半號就應該冇問題

升級   4.4%

該用戶從未簽到

d鞋,,唔係著著下就會大對既喇咩-.- ?

升級   14.74%

該用戶從未簽到

http://thegroomshoesrepair.com/repairservices.html

Send it to The Groom for shoes stretching service. Around $50, can stretch a few mm.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jpoon1118 於 2010-9-16 15:12 發表
    http://thegroomshoesrepair.com/repairservices.html

Send it to The Groom for shoes stretching service. Around $50, can stretch a few mm.

咁勁. 可以增加幾mm. 會唔會令到對鞋好傷其實

升級   52.3%

該用戶從未簽到

薄"物"可以嗎?

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 jpoon1118 於 2010-9-16 15:12 發表

Sound reasonable for leather shoe, can also work for running shoe?

升級   58.67%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 econecon 於 2010-9-16 20:19 發表 咁勁. 可以增加幾mm. 會唔會令到對鞋好傷其實
    跑鞋都可以?我有對nb1002,鞋頭位太窄,兩年前買來比賽用,點知到著親跑都痛(腳趾起水“泡”)[size=11.6667px][size=11.6667px],試過用膠布貼在腳趾上跑一樣出問題(游水又唔可以貼膠布,上水後跑一定出事。唔想浪費對鞋有冇辦法?[size=9.72225px]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slauhk 於 2010-9-16 23:00 發表
    跑鞋都可以?我有對nb1002,鞋頭位太窄,兩年前買來比賽用,點知到著親跑都痛(腳趾起水“泡”),試過用膠布貼在腳趾上跑一樣出問題(游水又唔可以貼膠布,上水後跑一定出事。唔想浪費對鞋有冇辦法?

明顯跑時係兩隻腳感覺唔好, 細果隻腳就好舒服. 另一隻就少少唔舒服. 唯有整緊d等佢唔會"朗"似乎會好d

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 slauhk 於 2010-9-16 23:00 發表
    跑鞋都可以?我有對nb1002,鞋頭位太窄,兩年前買來比賽用,點知到著親跑都痛(腳趾起水“泡”),試過用膠布貼在腳趾上跑一樣出問題(游水又唔可以貼膠布,上水後跑一定出事。唔想浪費對鞋有冇辦法?

跑鞋大部份都有mesh面,你搵野撐鬆﹙大﹚對鞋面的話個網面咪薄左咯,你再俾力去篤就好易穿,咁你咪又浪費左對鞋咯…

你係咪只會玩三鐵比賽?點解對鞋唔用黎齋跑o既賽事?

升級   58.67%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 miller 於 2010-9-17 13:59 發表

跑鞋大部份都有mesh面,你搵野撐鬆﹙大﹚對鞋面的話個網面咪薄左咯,你再俾力去篤就好易穿,咁你咪又浪費左對鞋咯…

你係咪只會玩三鐵比賽?點解對鞋唔用黎齋跑o既賽事?

多謝回覆,問題系現在齋跑長D都痛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 slauhk 於 2010-9-17 22:32 發表

多謝回覆,問題系現在齋跑長D都痛

咁就唔好跑咁長啦用對鞋. 我其實跑都唔會痛既. 不過兩隻腳感覺太唔同

升級   38.5%

該用戶從未簽到

sell it in yahoo