香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有兩個唔知點解決既問題

升級   10.53%

該用戶從未簽到

1. 跑完步, 成身汗, 好大風, 一吹個肚就涼涼地 ... 可以點做呢?

2. 有冇邊度可以學跑姿? 點樣先至無咁傷"失頭"既情況下練跑?
http://www.newtonrunning.com/run-better/optimal-running-form
如果好似圖1咁跑, 咁個步跨咪細好多? 會唔會慢好多?
+1 0
上一篇︰新手跑長跑, 著咩鞋好?下一篇︰请问 HK中秋及假期是怎么放假的

升級   61.1%

該用戶從未簽到

1. 可能我有肚腩脂肪頂住, 未試過 . . . . . .

2. 我覺得一個人跑步時無可能記得任何書/網站/圖片提過既動作, 勉強咁用腦去回想書/網站/圖片裡面既野只會令到自己越跑越唔自然

每個人生出來既身體骨架都唔同, 盡信書不如無書, 無一本書/一個網站可以代表晒全世界咁多個跑步者. 自己跑出去感受下才最實際.

(純屬個人意見 可能好多跑友覺得我邪門鬼道妖言惑眾! 請自行判斷內容.)

升級   100%

該用戶從未簽到

1/ 令自己慢慢習慣佢,又或者即刻著返件衫

2/ 而家提倡既跑姿係咁樣,一分鐘跑180步,步頻密d會少d消耗
自己可以試下,比較步頻密同步頻疏既分別
看看自己啱邊樣

比因CTse
每人都需要有自己既意見,獨立思考同百花齊放嘛

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-9-20 12:00 發表
1/ 令自己慢慢習慣佢,又或者即刻著返件衫

2/ 而家提倡既跑姿係咁樣,一秒跑180步,步頻密d會少d消耗
自己可以試下,比較步頻密同步頻疏既分別
看看自己啱邊樣

比因CTse
每人都需要有自己既意見,獨 ...

一"秒"跑180步? 一分鐘呀?

其實我都想知, 有D人又話要大步D, 有D人又話要步密D, 各有各說法, 不過最緊要岩自己..

升級   100%

該用戶從未簽到

手快打錯tim

升級   30%

該用戶從未簽到

1. 跑到屋企樓下先停咪唔驚比風吹親.