香港長跑網  - 長跑長友

樓主: checkie
打印 上一主題 下一主題

向十月大阪出發!

升級   7.45%

該用戶從未簽到

恭喜Checkie兄。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-11-5 09:06 發表
今日腳仔感覺好好,唔再有唔舒適感覺。
一於試操慢跑10分鐘,完全無事。
好野,跑得番,但差不多休息左三週,黎緊一週慢慢pick up番d 里數,再下週恢復操練!

加油!

升級   58%

該用戶從未簽到

多謝 三位!
其實都要操番無事先可以confirm。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

好高興 Ching 康復 , 小弟都係好經歷過多次受傷, 好明白傷癒可以復操的喜悅!!

記住慢慢唻, 唔好太心急!!   仲有大把時間先到渣馬, 我目標都係3:30, 到時終點見!!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-5 23:46 發表
好高興 Ching 康復 , 小弟都係好經歷過多次受傷, 好明白傷癒可以復操的喜悅!!

記住慢慢唻, 唔好太心急!!   仲有大把時間先到渣馬, 我目標都係3:30, 到時終點見!!

多謝大B哥豉勵,無錯跑得番就係好開心!

其實一直好少傷,所以最明受傷果種無奈,過往三星期無所事事,好似無哂目標,正一身同感受。
有少少啤左!希望重拾鬥志。

升級   58%

該用戶從未簽到

首先多謝 Mike Li兄陪跑。

今曰係休息三周後首次復操,

全程 9.7K 時間 1:02慢操。

感覺良好,跑既時候左腳爭無痛無唔舒服,但跑完而家有少少酸痛。
睇黎要小心,慢慢加上去。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

恭喜checkie師兄康復,但要小心處理唔好俾佢再受傷啦!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-11-10 12:40 發表
    恭喜checkie師兄康復,但要小心處理唔好俾佢再受傷啦!

多謝鼓勵!
    唔知係咪心理作用,同Mike Li 10K後,又有少少拿住拿住,休息兩天又無事。
    今日換個方式跑樓梯,上左 85層,又係少少拿住。
    都唔知跑好定唔跑好。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Checkie,試下去Gym房踏單車或者游水。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-11-11 09:26 發表
    Checkie,試下去Gym房踏單車或者游水。

多謝提供意見,我都有諗過去做gym,保持體能,週末再試跑同做gym。

升級   58%

該用戶從未簽到

雖然無企係到都痛,只有少少緊到唔舒服,但都係搵醫生傾下,醫生話係............足底根膜炎!食消炎可以攬掂,希望係啦!

升級   58%

該用戶從未簽到

經過 Dr.Kong 接受左簡單測試後,
    結果係我有少少扁平足, 可能咁較容易令腳爭受力而受傷。
    買左個$199鞋墊睇下有冇幫助。

第一印象,著上腳又幾舒服,主要係塾高中間足弓位。

升級   58%

該用戶從未簽到

近一個月飽受足底根膜炎困擾,時好時壞,打亂全年既部署。
    尋日試跑3K,今日快跑5K,腳仔無再痛啦!
    希望聽日黎轉10K,無事既話,就可以恢復Pete既12week progamme,

升級   100%

鬱悶

原帖由 checkie 於 2010-11-10 22:03 發表

多謝鼓勵!
    唔知係咪心理作用,同Mike Li 10K後,又有少少拿住拿住,休息兩天又無事。
    今日換個方式跑樓梯,上左 85層,又係少少拿住。
    都唔知跑好定唔跑好。

checkie 師兄,其實上落樓梯都好傷腳架!你仲要係跑添............  

我09年跑完渣打後膝頭哥傷到依家,係軟組織創傷,時好時壞,到現在都未能復跑,
    唯有去做gym keep住體能,gym有一種太空漫遊機 (我係咁叫佢),你在機上可做足
    哂跑步的姿勢動作,但就唔會有撞擊力俾對腳,物理治療師都叫我可以做呢部機。

另外,物理治療師叫我可以開始在緩跑徑上急步行,如冇問題時遲些可以慢慢jog,
    我打算買對老虎鞋好好保謢脆弱的雙腳,見checkie兄在早前的posts中似乎曾著
    過不同model的老虎鞋,想請你俾些建議我,我不算太重,大約102lbs.

謝謝你的意見!

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-11-17 17:20 發表

checkie 師兄,其實上落樓梯都好傷腳架!你仲要係跑添............  

我09年跑完渣打後膝頭哥傷到依家,係軟組織創傷,時好時壞,到現在都未能復跑,
    唯有去做gym keep住體能,gym有一種太空漫遊機 (我係咁 ...

102lbs!?runrun係師姐!
    多謝你嘅忠告,無錯上落樓梯係我黎講係唔得,腳底一樣痛!同時樓梯間空氣仲唔好添!已經放棄。

但Dr. Kong嘅鞋墊work,尋日10K跑完無再痛啦!
    真既鞋墊中部部分承託起, 另到腳爭無咁受力,從而解除左我既足底根膜炎問題。
    估唔到困擾成個月既傷患,$199就解決!

抱歉, runrun師兄�姐,愈講愈遠添!
    言歸正傳,ASICS啲跑鞋有好多款式傳統日文作風。
    你是否著重保護性?有無其他要求?
    ASICS基本上以全馬時間分等級,再分比賽�訓練用,
    你想要點樣嘅?

升級   100%

鬱悶

[quote]原帖由 checkie 於 2010-11-18 08:58 發表

升級   100%

鬱悶

回復 135# 的帖子

Thanks checkie ching.
    You are right. I'm already much heavier than before when I kept running over 60km every week.

I need a pair of training shoes with high protective function for my legs.

Kindly looking forward to your valuable advice.

I'm sorry to have my post here in English for I need to have a Chinese writing pad to generate
    Chinese characters for me but unfortunately the computer I 'm using now is without this installation.

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-11-18 13:27 發表
    Thanks checkie ching.
    You are right. I'm already much heavier than before when I kept running over 60km every week.

I need a pair of training shoes with high protective function for my legs.

Ki ...

其實師兄你咁輕,好多唔太薄底既跑鞋都無問題啦!
    個人意見,由上而下,保護性從強到弱,但三款鞋都係俾全馬4至5小時內用。
    我以前用過Gelfeather係又輕有霖,唔好係左右兩邊無保強,穩定性差啲。
    DS trainer 同 Kayano 剛剛買左,大至一樣,同樣好穩定,論保護性,首選Kayano。

Gel-Kayano 17
    http://www.asics.co.jp/running/products/B/2/detail/~TJG600

Gelfeather GS3
    http://www.asics.co.jp/running/products/B/2/detail/~TJR484

Gel-DS Trainer 16
    http://www.asics.co.jp/running/products/B/2/detail/~TJR486

升級   100%

鬱悶

[quote]原帖由 checkie 於 2010-11-18 13:52 發表

其實師兄你咁輕,好多唔太薄底既跑鞋都無問題啦!
    個人意見,由上而下,保護性從強到弱,但三款鞋都係俾全馬4至5小時內用。
    我以前用過Gelfeather係又輕有霖,唔好係左右兩邊無保強,穩定性差

升級   100%

該用戶從未簽到

checkie兄:
    確診是足底根膜炎嗎?