香港長跑網  - 長跑長友

樓主: checkie
打印 上一主題 下一主題

向十月大阪出發!

升級   58%

該用戶從未簽到

係呀!醫生話係足底根膜炎,俾消炎藥我吃,而家好番無痛啦!
下星期會試下搵果啲專業做個fit啲嘅鞋墊。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 checkie 於 2010-11-18 13:52 發表 其實師兄你咁輕,好多唔太薄底既跑鞋都無問題啦!個人意見,由上而下,保護性從強到弱,但三款鞋都係俾全馬4至5小時內用。我以前用過Gelfeather係又輕有霖,唔好係左右兩邊無保強,穩定性差啲。DS t ...

多謝checkie 師兄寶貴意見 !

我依家就去買鞋啦 !

升級   13.33%

該用戶從未簽到

個人認為, 如果runrun ching/tse?  咁輕, 如無特別容易受傷, 應該DS Trainer作為訓練鞋應該好夠保護了...

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-11-18 18:37 發表

多謝checkie 師兄寶貴意見 !

我依家就去買鞋啦 !

唔洗多謝,希望你搵到心目中想要果對鞋。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-18 19:01 發表
    個人認為, 如果runrun ching/tse?  咁輕, 如無特別容易受傷, 應該DS Trainer作為訓練鞋應該好夠保護了...

DS Trainer 其實都好夠保護性,只係我有受傷陰影,先致買多對 Kayano 16。

升級   58%

該用戶從未簽到

今週經過一輪短途慢操,足底根膜炎大致受控制。
    黎緊一週著重追番啲里數,等可以配合月尾開始既Pete Pifizinger 12 Week Program。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

恭喜師兄覆操,加油呀。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-11-19 11:31 發表
    恭喜師兄覆操,加油呀。

多謝!大家加油!
    希望大家以後無病無痛!
    受傷既感覺真係唔係幾好,無得跑幾日子好難過!

升級   13.33%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-11-19 18:59 發表

多謝!大家加油!
    希望大家以後無病無痛!
    受傷既感覺真係唔係幾好,無得跑幾日子好難過!

非常認同!!

希望你今次訓練計劃訓訓利利, 一直到渣馬做到佳績!!

另, 小弟未睇過Pifizinger的programme, 只有聽這裏的佐治兄介紹過, 係咪要好多時間先可以練到咁高里數?

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2010-11-19 21:14 發表

非常認同!!

希望你今次訓練計劃訓訓利利, 一直到渣馬做到佳績!!

另, 小弟未睇過Pifizinger的programme, 只有聽這裏的佐治兄介紹過, 係咪要好多時間先可以練到咁高里數?

多謝大B師兄!

PP既Program側重高里數,由 >80K per week 到 > 137K per week, 跑咁多當然要安排時間配合。

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

L
    原帖由 checkie 於 2010-11-18 21:17 發表 唔洗多謝,希望你搵到心目中想要果對鞋。

多謝大B Ching 同Checkie Ching 指點 !我試過了你們建議的三個型號: kayano, gelfeather, DS Trainer,

Kayano 係設計俾扁平足, 我因不是, 所以試穿時不太舒服
    Feather 不錯, 但個人較喜歡 DS Trainer, 感覺保護較佳, 但可惜冇我個碼, check 過運X家全線都冇我個碼, 最後都還是選擇買了 feather.

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2010-11-20 11:21 發表
    L

多謝大B Ching 同Checkie Ching 指點 !我試過了你們建議的三個型號: kayano, gelfeather, DS Trainer,

Kayano 係設計俾扁平足, 我因不是, 所以試穿時不太舒服
    Feather 不錯, 但個人較喜歡 DS Trainer, 感覺 ...

Gelfeather 係好鞋黎嫁,又輕又舒服,遲d有機會再買番對,睇下同前有無唔同。

升級   58%

該用戶從未簽到

全周走左 39K! 下周升上 50K,作為為期12 week program既調整。

今曰跑左 15.11K 時間 1:30, 由海怡到淺水灣來回。

升級   58%

該用戶從未簽到

足底肌膜炎揮之不去!!

星期日一課15K又再次引來腳患服發,真頭痕,跑又唔係,唔跑又唔係!
    心情十分之低落,仲一度想放棄埋Standchart Marathon!

尋日去睇個骨醫專科,希望進一步了解自己係咪足底肌膜炎,同有無得救!
    醫生睇完話無錯係足底肌膜炎,亦將會困擾一至兩年,時好時壞,但安慰既係可以繼續練跑無問題,
    唔會令佢惡化,過引在休息唔跑又唔會對舒緩症狀,跑同唔跑都一樣。
    呀!不過痛起上黎點跑!

咁梗係問下又無計啦!
    醫生話打類固醇係無用嘅,亦講所謂骨刺係腳爭骨既形狀,唔係骨刺黎嫁!
    佢提議做物理治療用一種叫衝擊波治療,可以鬆番條根咁話,星期五約左做第一次,做完再報告。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

祝早日康複。

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-11-25 13:33 發表
    祝早日康複。

Anyway, at least 可以跑呀!
    我會仍然跟Pete's Program 希望可以完成到!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 checkie 於 2010-11-25 11:40 發表
    足底肌膜炎揮之不去!!

星期日一課15K又再次引來腳患服發,真頭痕,跑又唔係,唔跑又唔係!
    心情十分之低落,仲一度想放棄埋Standchart Marathon!

尋日去睇個骨醫專科,希望進一步了解自己係咪足底肌膜炎 ...

Ching,
    鞋墊可以舒緩底肌膜炎
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3468&extra=page%3D1
    祝早日康復

升級   58%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-11-25 15:04 發表

Ching,
    鞋墊可以舒緩底肌膜炎
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3468&extra=page%3D1
    祝早日康復

多謝提水!
    已經睇過亦買左幾塊,開頭好似有用,但限於行,一跑又痛番。
    醫生話鞋墊其實無用,睇黎試下衝擊波治療睇下有無用!

升級   100%

該用戶從未簽到

"足底筋膜炎"一個問的多,答的少的常見病(轉貼)

原帖由 checkie 於 2010-11-25 15:17 發表

多謝提水!
    已經睇過亦買左幾塊,開頭好似有用,但限於行,一跑又痛番。
    醫生話鞋墊其實無用,睇黎試下衝擊波治療睇下有無用!

有d資料,希望幫到Ching
    http://www.taipeimarathon.org.tw/forum/forum_posts.asp?TID=8474

升級   58%

該用戶從未簽到

多謝師兄,睇完好有用,明白成因,同治療方法。