香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥? 會唔會減完肥膝頭已經好傷呀?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

當你超重果時, 平時行路膝頭都負荷過重, 如果仲去跑步, 就算成功減到肥, 個膝頭會唔會已經好傷呀?
+1 0
上一篇︰向十月大阪出發!下一篇︰第一次跑無食物提供的馬拉松

升級   0%

該用戶從未簽到

tommy,小弟開始減肥時是170磅,開始跑時,十分鐘已經唔掂,得到高人指點,只可以行,就係咁樣, 食清淡d,戒油、鹽、糖,每日行半個鐘,三個月,小弟減左30磅了,之後才跑步,到現在,都好好,長跑長有!
今日磅重是120磅,加油吧,世上沒有難成事,只怕沒心人!

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-9-21 00:44 發表

tommy,小弟開始減肥時是170磅,開始跑時,十分鐘已經唔掂,得到高人指點,只可以行,就係咁樣, 食清淡d,戒油、鹽、糖,每日行半個鐘,三個月,小弟減左30磅了,之後才跑步,到現在,都好好,長跑長有!
今日磅 ...

係囉, 多數人都會話, 太重時不宜跑步減肥, 最多只宜急步行.

哈哈, 我都肥過, 最肥時200磅都有, 做左gym半年多, 做太空機為主, 減了30多磅才敢做跑步機, 現在練下練下, 都可以跑到半馬距離了.

現在先岩岩入番23以下(BMI), 岩岩先可以話自己唔叫做"肥"

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 tommyleung 於 2010-9-21 07:19 發表

係囉, 多數人都會話, 太重時不宜跑步減肥, 最多只宜急步行.

哈哈, 我都肥過, 最肥時200磅都有, 做左gym半年多, 做太空機為主, 減了30多磅才敢做跑步機, 現在練下練下, 都可以跑到半馬距離了.

現在先岩岩入 ...

yeah~~~我都同tommy兄一樣試過200lbs ga

登錄/註冊後可看大圖
(e+又肥番小小

登錄/註冊後可看大圖
)

一切慢慢黎 跑下長d 跑下長d就可以啦

登錄/註冊後可看大圖

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-9-21 15:38 發表

yeah~~~我都同tommy兄一樣試過200lbs ga

登錄/註冊後可看大圖
(e+又肥番小小

登錄/註冊後可看大圖
)

一切慢慢 ...

自從開始跑步, 又好似無咩點減過磅, 幾磅左右.....

升級   90%

該用戶從未簽到

係咪真嫁???
未跑過本身重162LBS,想跑步減肥,如果開始只可以行,有冇話著咩鞋嫁??
重有幾耐到先知可以開始跑??

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 mun 於 2010-9-22 01:48 發表
係咪真嫁???
未跑過本身重162LBS,想跑步減肥,如果開始只可以行,有冇話著咩鞋嫁??

睇你係幾過重先, 計一計個BMI先
23以下正常
23-24.9 過重
25以上肥胖

http://hk-doctor.com/tool/html/BMI_Calculator.htm

因為減肥最主要係有氧運動, 維持30分鐘, 加上飲食的配合.

我之前就係在gym做太空機, 維持30分鐘以上, 一星期三四日, 配合飲食, 平均一個月都減到最少5磅既.

不過我係減完肥先開始跑步, 所以因為無多餘既fat, 所以跑了近半年都只係再減多幾磅.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mun 於 2010-9-22 01:48 發表
係咪真嫁???

mun 是師兄定師姐? 可以計下自己既BMI,公式係 重量(LBS)除以2.2再除高度(以米計)再除多一次高度(以米計)就是了,例如:162/2.2/1.64/1.64=27.4  那麼BMI就是27.4高過23就是超重了。
食方面清淡d,減/戒 油、鹽、糖,每日急行半至一個鐘,一樣可以減肥的,效果同跑步一樣,行得一兩個月,自自然然想跑,跑步後個膝頭無投訴(唔痛)咪跑囉,每個人體質唔同,無人可以確實咁話幾時先可以跑。只要減肥又唔會搞到關節磨損就好了。努力加油啊!

升級   40%

該用戶從未簽到

我之前240磅 , 現在167磅 , 一樣靠跑步減肥 , 仲加上之前膝頭做過手術...

其實重磅人士跑步減肥 有以下tips, 我跑之前先練四頭肌or練跳繩
同時要留意跑姿 , 記得步伐不要太大 , 以頻率快 , 步伐不大  為主要方向~

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 cheung3518 於 2010-9-26 09:56 發表
我之前240磅 , 現在167磅 , 一樣靠跑步減肥 , 仲加上之前膝頭做過手術...

其實重磅人士跑步減肥 有以下tips, 我跑之前先練四頭肌or練跳繩
同時要留意跑姿 , 記得步伐不要太大 , 以頻率快 , 步伐不大  為主要方向 ...

師兄, 因為我而家255磅 我到而家跑咗4日,都係跑100m 休息100m 做1hr 我想問咁可以嗎??

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 cheung3518 於 2010-9-26 09:56 發表

同時要留意跑姿 , 記得步伐不要太大 , 以頻率快 , 步伐不大  為主要方向 ...

請問跑時係咪要以喘氣唯佳?我怕變左散步,白費心機咋...

急步要買乜野鞋?rider13 同 creation 11,我成200磅,唔知邊對合我,Creation成8百幾蚊貴好多

我諗都係買rider架喇....

升級   57.37%

該用戶從未簽到

如過重或剛練跑步(之前未曾跑步),應先在運動場練急步行,直至身體適應。運動場地軟,不需太大避震鞋。

升級   40%

該用戶從未簽到

原帖由 waikwong 於 2010-9-27 23:20 發表 如過重或剛練跑步(之前未曾跑步),應先在運動場練急步行,直至身體適應。運動場地軟,不需太大避震鞋。
我舊時都係運動場跑 之後發現好多人 所以就轉跑街( 我都係肥仔200磅而家188由今年4月開始跑步+GYM )

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

我係過來人
    我上年開始練跑
    當時有 220lb 重
    頭一個月膝頭超痛
    上落樓梯都想死
    所以之後就轉攻游水同去 gym room 玩踏步機或單車
    間中去運動場都只係超慢跑或急步走

兩三個月後買左護膝帶
    每次跑步都用
    咁之後都冇痛喎囉...........