香港長跑網  - 長跑長友

HI ~~新鮮人

升級   90%

該用戶從未簽到

大家好~~
本身冇跑開
現在想開始跑步
希望大家多多指教

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

Welcome mun 加入長跑網的大家庭~
    現在開始跑步都唔遲啊~
    加油加油!

升級   90%

該用戶從未簽到

謝謝~~

不過唔多知道要買d咩鞋跑
    我係好重162lbs 高152
    買咩鞋跑先唔會腳受傷
    之前都有跑過下,但因為跑跑下成日整到腳,所以冇跑
    同有冇咩要注意???
    麻煩晒~~

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我早你個半月開始跑步,比你輕少少,高你少少,所以我的經驗或者對你有用。

鞋我用緊NB1064,原本只係想買1063 $400,但冇貨,1064貴左150元 ,對鞋保護OK,目前我只跑運動場平地,未知日後跑街並要上落坡時保護仍否足夠。買鞋時留意鞋頭是否夠闊,我之前有三對跑鞋,真係比賽級的,好輕,但太窄,初初開始跑時未買新鞋著佢地,依家仲有兩隻腳甲是黑色的。

好多書都會教人不要too far, too fast too soon,所以你最好找本書或上網找個programme跟。我自己就因為睇左本書教我點感覺自己每次workout的效果,所以比較放胆用較快的進度。目前練了個半月,我每星期LSD的一次是15k及兩個小時左右,另外就會有較短時間的workout,練一些速度和力量之類。目前大致上一星期跑4次,多在早上,但十月開始會改帶狗夜跑東壩。

留意開始時不要跑太快,這點很難,尤其是在運動場上給別人一圈又一圈的追上時自己要按奈得住。當自己能夠跑一定時距一定距離後才想加快速度。我看的資料說的:心肺功能很易提升,但筋腱的適應慢很多,過急的進度會令自己受傷。

如果想鼓勵自己,可以買個GPS心跳表,把你跑步的紀錄留在電腦內,也是很有用和好玩的。不過這個昂貴的玩兒不是必須的﹝我用Garmin Forerunner 310XT要3k+,以目前跑左20小時來計,要16元一小時﹞,享受跑步比其他一切更重要。

升級   90%

該用戶從未簽到

多謝晒你俾d意見
    原來跑步都要注意咁多野
    我睇左好多網上資料,我想會去睇下MIZUNO RIDER 個種鞋啦,唔知合唔合識??
    上網找個programme跟 <= 你有冇中文網頁俾到我睇下,呵呵小妹英文差怕睇唔明。
    有睇到D師兄師姐講開始要用行約30MIN,之後先慢慢跑,咁我想先去運動場平地 (只知道和宜合道運動場) ,跑街未知要有咩路線,怕太晚會危險,有冇人有跑開???

升級   0%

該用戶從未簽到

ching/ctse你住邊頭呀? 和宜合道附近跑街就麻麻地, 可以去荃灣跑青公呀~~~定期都有人約跑的
    https://www.longrun.hk/forum/red ... o=lastpost#lastpost
    日頭的話, 城門水塘都好好跑, 可選跑引水道平路/環水塘 (多上落斜)

升級   46.33%

該用戶從未簽到

美津濃是我喜愛的牌子,不過我對wave space就鞋頭太窄﹝我頭像果隻就係我自己用AI畫的﹞,買鞋時試清楚,因為跑步裝備中,最主要都係對鞋。注意下鞋底的厚度,電台聽雷雄德講腳跟處最少要有2cm。

網上的資料多數係英文,不過都唔難明。我search下中文的,都不是什麼有系統的介紹。
    http://www.hksport.com.hk/viewthread.php?tid=200

初初跑步當然平地最好,運動場是我目前主要跑步地方。如果以前很少運動,當然由步行開始最好,如果體重過大,亦有建議用步行減少一些重量先開始跑。我自己就因為以前踩單車,停左運動兩三年,開始跑下步,所以跳過了步行這一期。

留意每次運動前後的熱身和cool down,拉筋等,以免受傷。

升級   90%

該用戶從未簽到

哦哦~~
    我剛剛落左旺角買左 MIZUNO RIDER 13 ..好貴
    不過為左安全又放心咁去跑都冇計
    我佳葵興,唔想一開始去到咁遠,去左運動場先
    我會去睇下個網有咩合我用先
    多謝晒
    希望快D好天氣可以開始啦

升級   60%

該用戶從未簽到

Hi 你好,
    我都係新手, 住 Kwai shing, 我通常在Sat or Sun to Kwai Fong 運動場 around 5pm, how about you?

升級   40%

該用戶從未簽到

我都係新手, 大多係維園跑~~~

升級   90%

該用戶從未簽到

HI~~
    今天開始去左和宜合道運動場跑 放工 8:00PM
    原來太久未跑咩都要從來
    今天係跑1分鐘行1分鐘..堅持左20MIN
    之後行左10MIN
    完成左第一天既30MIN

想明天再去,但怕太急冇休息

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mun 於 2010-9-28 00:09 發表
    HI~~
    今天開始去左和宜合道運動場跑 放工 8:00PM
    原來太久未跑咩都要從來
    今天係跑1分鐘行1分鐘..堅持左20MIN
    之後行左10MIN
    完成左第一天既30MIN

想明天再去,但怕太急冇休息

mun 師兄/姐,已經好好的了! 努力加油啊! 堅持=勝利!
    我北京馬拉松要帶的視障運動員就在這個場練習的了! 好好享受啊!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

>今天開始去左和宜合道運動場跑 放工 8:00PM

有開始就有希望呀,努力。重新開始,真係好難,我個半月前再開始做運動,都係只跑左15分鐘就收工,但沒有放棄,每次加D,個半月後都可以跑2個鐘一次了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-9-28 00:36 發表
    >今天開始去左和宜合道運動場跑 放工 8:00PM

有開始就有希望呀,努力。重新開始,真係好難,我個半月前再開始做運動,都係只跑左15分鐘就收工,但沒有放棄,每次加D,個半月後都可以跑2個鐘一次了。

恭喜恭喜! 引到小弟都好想去和宜合道運動場跑番轉添! (小弟住港島東啊! nothing is impossible! 總有機會的!)

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 烏拉 於 2010-9-28 00:48 發表

" />" /> 練成點呀?? 一直都等緊你既好消息架. 加油加油!" />" />

報告師兄,跑左6個星期,目前一星期跑三或四次,主要在早上跑,一次LSD,一次recovery,再加一次跑公路,LSD大概跑兩個鐘,recovery跑一個鐘至個半鐘,公路就只是開始,5公里左右。速度方面,剛做到10k 63分鐘,希望改善下步頻,可以平日練跑都sub-60,步顏方面好難數,終於有次跑到第14個圈時俾心機數左自己跑左257步﹝同一腳計,即514步﹞,計返時間,步頻是163,比起有師兄提議180步慢了許多,故此以後要練步頻。步幅計出來是0.914米,唔知是否太細步,所以我好慢下。

十月開始運動場有好多運動會,所以研究緊改晚上跑入萬宜水庫,又可以帶我三隻狗一齊跑....

升級   90%

該用戶從未簽到

跑完全身痛
    但係跑跑下..真係好好FEEL D風吹來感覺好自由
    唔知係咪我跑D時間個場唔算多人呢
    要堅持落去~~