香港長跑網  - 長跑長友

香港應否申辦亞運?

升級   31.67%

該用戶從未簽到

政府諮詢民意, 用145億攪亞運, 大家點睇呀?

1. 您認為透過主辦亞運會是否可提升本地運動員的表現水平?

2. 您認為主辦亞運會會否成為香港體育發展的重要里程碑?

3. 基於開支及其他相關因素,申辦2023年亞運會是否符合香港在體育發展、社會及經濟方面的整體利益?

http://www.asiangames.hab.gov.hk/b5/forum/free_ToList.asp

升級   24%

該用戶從未簽到

1. 可以 , 但呢個唔係申辦既主要原因
2. 會 ,
3. 可以的 , 唔好亂花錢就得 .

升級   45.6%

該用戶從未簽到

1. No
2. No and will be a joke.
3. No.

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

1.no
    2.no
    3.no

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 58 天

All 3 questions answer is no

升級   68%

該用戶從未簽到

1.唔會 , 冇計劃,冇增撥資源.
    2. 唔會, 像燒煙花般.
    3. 有但回報與支出不相稱

升級   0%

該用戶從未簽到

All are no

升級   5.3%

該用戶從未簽到

首先..呢個以上問題已經錯誤引導我地..145億?以今日作價就可能係..
    如果各位善忘的話,可以上網搵番歷屆奧運,亞運..甚至最近香港攪的東亞運超支幾多倍就知喇..
    我敢寫包單..到時要既費用一定勁過高鐵
    至於應否攪亞運呢個問題..可以睇下香港人有否熱烈討論泥緊廣州亞運就知喇..

升級   75.26%

該用戶從未簽到

我本人係~~~~~~~~~~~~反對

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

All are no

升級   13.2%

該用戶從未簽到

1. 我們的社會還缺少要花錢的事情嗎?

2. 政府官員可知道公帑是香港人辛苦賺來的嗎?

3. 即使要花錢在體育發展上, 豈不有更多更有效、更便宜、更快捷的做法嗎?

升級   100%

該用戶從未簽到

no...............!

升級   35%

該用戶從未簽到

全部反對! 哂錢.....不如用於市民仲好過....

升級   21.85%

該用戶從未簽到

1. 不一定,視乎整體社會價值觀及投放多少資源培訓運動員

2. 么唔知阿媽係女人,用幾百億搞個亞運,買個里程碑,唔值囉

3. 否

升級   68.8%

該用戶從未簽到

好大喜公
    一個大型運動會會提升運動風氣?

升級   16.32%

該用戶從未簽到

原帖由 麥麥 於 2010-9-26 10:25 發表
    首先..呢個以上問題已經錯誤引導我地..145億?以今日作價就可能係..
    如果各位善忘的話,可以上網搵番歷屆奧運,亞運..甚至最近香港攪的東亞運超支幾多倍就知喇..
    我敢寫包單..到時要既費用一定勁過高鐵
    ...

反對理由
    請參考"高鐵"事件

升級   12.11%

該用戶從未簽到

1. No
    2. No
    3. 跑步原則上都係各項運動既根基, 政府應該用錢直接鼓勵下市民, 邊個能夠5.5小時內完成全馬, 就可以獲得獎金 (每人1次). 跑得完全馬, 基本上平時都有訓練, 亦達到政府希望以運動讓市民強身健體, 減少醫療開支的目的。
    711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

小弟剛巧睇政府推出果份24頁的諮詢文件, 裡面詳細地分析申辦亞運的好處, 表面上好似花很多的錢, 但實際上錢係駛係香港裡面, 即係話大部分的錢都係由香港人賺返, 同政府直接投資基建有異曲同工之效!

我個人覺得, 政府一向唔係好着重體育活動, 反而文化活動所願意花很多的錢去推動, 單單支持一個香港管弦樂團, 相信就以養得起所有的全職運動員了!

現在政府願意花錢攪體育, 我們熱愛運動的人無理原唔去支持, 我地唔駛理佢係咪好大喜功, 總之透過攪亞運, 香港的體育運動一定到更大的支持, 得益的係運動員, 同我地一般喜愛運動的人, 或者日後攪跑步比賽, 要封路都容易很多.

如果唔攪亞運, 政府的錢還是會亂花, 不過就無體育運動份!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

1.NO
    2.NO
    3.NO

個人意見,
    攪大型運動推高運動意識, 係香港係唔WORK..
    如果大家唔善忘既, 上年東亞運, 馬拉松比賽, 因為俾D 所謂區議員話會令將軍澳果區大塞車, 攪到比賽要左改右就.....
    設施班友就嘈住要, 但阿公用就係嘈到震...
    香港人帶左各家自掃門前雪既心態, 想推高.. 難囉..

而且話本身都要投資係D 運動基建上, 即係果D 係唔係都會起既, 駛乜要加埋亞運個TITLE 呢?
    再加上亞運同奧運既話題性差天共地.. 好多時食力不討好, 所以都係無謂自討苦食...
    反而間唔中攪D 周年性既國際單項比賽, 可能仲好, 話題性可以仲集中D...........