香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: Frankie7
打印 上一主題 下一主題

香港應否申辦亞運?

升級   100%

該用戶從未簽到

我是反對的.

其實今次
1. 運動發展是目的,亞運是手段(方法)?
2. 還是亞運是目的,運動發展是手段(方法)?
兩者完全不同

如果運動發展是目的,那有沒有別的option可以更cost effective?
又如果亞運是目的,咁即係一炮過,好似食藥咁扯行佢,希望可以行到帶起將來既運動發展?

東亞運既足球發展已是活生生既例子.
你話亞運又得唔得呢?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-10-6 12:14 發表
我是反對的.

其實今次
1. 運動發展是目的,亞運是手段(方法)?
2. 還是亞運是目的,運動發展是手段(方法)?
兩者完全不同

如果運動發展是目的,那有沒有別的option可以更cost effective?
又如果亞運 ...

政治有時唔係咁簡單, 可以話唔食粥可以食飯! 我地面對架就係要定唔要呢個運動發展的方案, 而唔係唔係呢個就會有另一個更好的選擇!

我諗唔好話140億, 14億直接用係體育運動發展上已經係好好駛了,  試想想, 若以運動項目的參與人數分配, 緩步跑為最多人參與的運動(13'8%, 數字來自政府的普及體育研究), 當分10年, 每年約2千萬(1.4億x0.138/10), 當50萬養一個跑手, 就可以支持40個全職跑手了!

但係若無若亞運做旗幟, 係正常的資源分配下, 政府情願將呢140億架99.9%去攪醫療, 都唔情願攞0.001%去推動長跑, 而後者對于全民健康, 可能更有效益(假定長跑人士會用少d公共醫療福利)!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-10-6 12:37 發表
政治有時唔係咁簡單, 可以話唔食粥可以食飯! 我地面對架就係要定唔要呢個運動發展的方案, 而唔係唔係呢個就會有另一個更好的選擇!

我諗唔好話140億, 14億直接用係體育運動發展上已經係好好駛了,  試想想, 若 ...

有時亦不要過於複雜.
以這事來說,個人以為不應妥協,不是很多項目辦不辦亞運都會做的嗎?
我們都明明知道今次的公帑是花不其所,所以更不應妥協.(題外話,有些是必須妥協,如政改)

當然結果如何我不能決定,起碼,我說了我應說的話.

有看過政府網上的討論區,有人說了06年申辦亞運時的承諾很多都不兌現(抱歉,我不知是真是假)
2023年,會有信心嗎?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-10-6 14:46 發表

有時亦不要過於複雜.
以這事來說,個人以為不應妥協,不是很多項目辦不辦亞運都會做的嗎?
我們都明明知道今次的公帑是花不其所,所以更不應妥協.(題外話,有些是必須妥協,如政改)

當然結果如何我不能 ...

我諗起當年政府攪賭波, 很多足球圈人士以為會好似新加坡一樣, 將部分賭波收入用黎支持本地足運, 所以都積極支持, 可惜結果事與願違!

今次想搞亞運, 體壇人士亦訓身支持, 道理都係一樣, 希望從中分到好處; 其實搞東亞運都有很多運動員得益!

我諗政府的政策係要因時制宜, 亦都受很多客觀條件影響, 譬如屋民的意見, 環保因素, 很難話計畫做就可以做到; 上次2006就因為申辦失敗, 令一些項目缺乏了推動力, 所以最後都不了了之. 如果申辦成功, 這些項目就無理原唔可以如期建成!

如果從經濟角度看, 搞亞運好明顯係蝕本生意, 就好似搞一些文化項目一樣, 雖然金錢上有損失, 但係其他方法, 譬如社會的團結, 體育的水平等等, 當然要達到以上目標 ,亦有其他更好的方法, 不過政府就未必有誠意去做, 畢竟無得威自然就無咁積極去做!

所以作為一個熱愛運動的人, 現在眼見政府肯花資源去推動運動發展, 雖然自己唔會有直接利益, 但見到精英運動員得到支助, 又點可以唔支持呢!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-10-6 16:31 發表

我諗起當年政府攪賭波, 很多足球圈人士以為會好似新加坡一樣, 將部分賭波收入用黎支持本地足運, 所以都積極支持, 可惜結果事與願違!

今次想搞亞運, 體壇人士亦訓身支持, 道理都係一樣, 希望從中分到好處; 其實 ...

CHing,
你看到的是正面,我看到的是反面
正面的好處大,還是反面的弊處多,真係要(起碼我自己)睇多d先得

不過06年申辦時,d官咪實牙實齒咁話不論申辦成功與否
都會繼續推動香港的運動發展,推推下又咪...唔提即係唔存在
會唔會23年香港辦完亞運之後,難聽d扯行左之後,無以為繼,又會唔會唔提即係唔存在
真係好難有信心

搞亞運,運動界一定有得益,資源一定多左,沒有爭議.

升級   100%

該用戶從未簽到

另一問題
點解參加別人辦的亞運做唔到政府講既推動運動發展?

升級   31.67%

該用戶從未簽到

Sunrise C-Hing,

我對你所講"體壇人士亦訓身支持"有所保留. 如果因為某團体或體院因為申辦亞運而有得益所以支持,我就覺得 .
事實上香港體壇有幾多人呢?

升級   11.05%

該用戶從未簽到

"體壇人士" = 體育總會高層, 攞緊支助的運動員?

佢地都要靠政府資助, 難道你又會夠膽企出嚟大聲反對你老闆的決定? 站在佢地立場, 希望搞亞運會令政府畀多d資源畀自己都好合理

升級   31.67%

該用戶從未簽到

我冇轉軑! 事實上政府一連串行動令我反感及更堅定 - 反對!
講講下政府會話香港大部分人都支持......

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

明天立法會將會就"政府申辦亞運會"進行撥款表決,
    香港長跑網在此表明反對申辦亞運,
    及呼籲政府﹕
    • 制定長遠推廣普及平等運動方針,
    • 妥善解決跑步者使用所謂"單車徑"問題,
    • 積極回覆本網多月前發給各部門的公開信。

香港長跑網
    leefs

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2011-1-13 09:44 發表
    明天立法會將會就"政府申辦亞運會"進行撥款表決,
    香港長跑網在此表明反對申辦亞運,
    及呼籲政府﹕
    制定長遠推廣普及平等運動方針,妥善解決跑步者使用所謂"單車徑"問題,積極回覆本網多月前發給各部門的 ...

之前果篇公開信似乎無講明係"反對申辦亞運"喎! 反而可以理解係支持政府申亞運, 不過條件係要"妥善解決跑步者使用所謂"單車徑"問題"; 唔知我有無會錯意呢!

升級   76.8%

該用戶從未簽到

支持運動同支持申辦亞運是兩回事. 睇唔到特區會在未來擺放多少資源在推廣運動和培訓方面. 攪運動會一定是勞民傷財, 若將申辦費用放在培訓本地運動員身上, 十年八年後一定會有自家的金牌運動員產生. 總好過把幾十億放在非運動員身上.  所以我投反對申辦票.

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 sunrise 於 2011-1-13 10:19 發表

之前果篇公開信似乎無講明係"反對申辦亞運"喎! 反而可以理解係支持政府申亞運, 不過條件係要"妥善解決跑步者使用所謂"單車徑"問題"; 唔知我有無會錯意呢!

X 2
    我都有相同感覺

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-13 10:19 發表

封信第一句:

得知特區政府有意申辦亞運會及承諾大力推廣普及運動, 香港長跑網 作為推廣運動的團體感到十分雀躍。

We are so excited to learn that The Government of the HK SAR has the intention to bid to host the 2023 Asian Games and commit to popularize sports.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

中文那2句是我寫的
    那就由我試試解析一下

草疑那時
    特首明確表示
    不論申辦是否成功
    都一定會大力支持推廣普及運動
    因此這樣寫出作公開信的開頭

繼而再列出不同事件
    說明某些部門的做法