香港長跑網  - 長跑長友

HI!肥仔新黎報到!!

升級   60%

該用戶從未簽到

大家好!!我係新人肥仔跑手!
希望大家多多指教!

另外我想請教下大家我應該買咩鞋好
本人169cm,65kg
諗住買對跪鞋朝早跑街用
請問大家有咩建議?

升級   60%

該用戶從未簽到

我每朝跑之前都會食一排朱古力
而係我跑o既過程入面,
都總會有幾段係行,而唔係跑

我想問下我咁跑會唔會減到肥?

升級   60%

該用戶從未簽到

希望大家幫幫手,唔該哂

升級   95.6%

該用戶從未簽到

如果想減肥不如唔好食朱古力, 改食麥包黎代替得唔得? 當然唔好空肚跑啦

跑過程入面加入行休息下都無問題, 每次最好 over 40min, 咁會見效d

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 today72 於 2010-9-26 15:19 發表
我想請教下大家我應該買咩鞋好
本人169cm,65kg
諗住買對跪鞋朝早跑街用
請問大家有咩建議?

我見長跑網上有人介紹NB1063,400元一對,不過事隔一年去買話已經沒有了,要買1064,貴左百多元。我一個星期只係跑30到40km,著1064感覺很好,不過我未用過其他trainer,唔知其他鞋怎樣。﹝我體重跟你差不多﹞

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 today72 於 2010-9-26 23:20 發表
我每朝跑之前都會食一排朱古力
而係我跑o既過程入面,
都總會有幾段係行,而唔係跑

我想問下我咁跑會唔會減到肥?

我都係早上跑,是去完church mass之後去,所以不能夠先吃早餐﹝mass前一小時不可進食﹞,都係跑完再算,有時跑完兩個鐘仲要搭車成個鐘返到屋企先食,唔覺得運動前一定要食D野先。如果你跑步目標是減磅,咁就避開朱古力,真係要食,可以考慮食隻蕉,GI中高,提供能量效果不錯。

行也是一種運動,如果你同我一樣是初初跑步,最難克服是跑到全場最慢同跑下又要行下,不過我睇的書第一件事就教我唔怕慢或行,最怕係冇恒心,所以我好快捱過左一關,目前可以持續跑兩個小時﹝steady state﹞,可以開始研究如何加快速度。希望你好快過了這關。

跑步減肥效果同幾樣野有關,第一是跑步強度不可太高也不可太低,以jogging做起點再快一點就足夠了,第二是跑步時間要足夠長,起碼要超過30分鐘,第三是注意飲食,如果第一第二點達到,整天的新陳代謝作用都提高,但若沒有配合減少吃不健康的食物,運動的效果也不明顯,所以大家都勸你不要吃朱古力了。第四是各人體質不同,有些人減重/肥效果很明顯,有些人卻不是,但只要運動令你身體更健康,生活更健康,體重超一點也不是大問題。

升級   60%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-9-28 17:25 發表

我都係早上跑,是去完church mass之後去,所以不能夠先吃早餐﹝mass前一小時不可進食﹞,都係跑完再算,有時跑完兩個鐘仲要搭車成個鐘返到屋企先食,唔覺得運動前一定要食D野先。如果你跑步目標是減磅,咁就避開 ...

多謝你d建議
我而家走去跑步之前,都會食條規蕉先去跑馬

但我岩岩發現左個問題
就係d我跑完之後,對"物"d毛痴哂係對鞋入面

請問應該點先洗得走d毛?