香港長跑網  - 長跑長友

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   24%

該用戶從未簽到

加11% 到 $300 , 對我呢類低收入人士係負擔 .

點解唔俾人自由選擇要唔要件衫 ? 唔要就減報名費 .

升級   46.33%

該用戶從未簽到

其實渣馬是一項賺大錢的項目,大家又反應熱烈,點可以唔加﹝毅行都話有慈善成份,渣馬就純賺錢﹞

如果唔係要投入熱門話題,有大把其他比賽可以參加。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我都"強烈反對渣打馬拉松加價",
    更基於賽事利用到大量社會資源及公眾利益,
    要求主辦單位增加透明度公開有關賬目及收入用途!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係搞到人人唔想要...

平心而論,全世界已發展中國家地區,香港的馬拉松收費最平,美國至少過千,歐洲至少五、六百。

當然一分錢、一分貨,外國其實相當好玩,一千元換來一個極難忘的回憶絕對值得,而香港馬拉松也將近是全世界最沉悶、最少節目、最沒有趣味和人情味的馬拉松。

如果今年賽會一改頹風,追近些少國際水平,付多一點報名費也合理,但只怕最後渣打加了價,但賽事仍是如舊一樣沉悶、無人情味,加價便相當不值了...

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我想先要說說
    近2年是有改善的
    有不少地方
    主辦一收到投訴
    下年便作了改善

我要跑全馬,我一定會報名的
    但我會考慮不報其他HKAAA的賽事

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-9-29 10:53 發表
    從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係 ...

完全同意, 講左好多年, 又咁多聲音, HKaaa 都係斗唔過贊助商( 5 要件衫减收費)。
    題外話, 件衫 d 料我幾鍾意, 由其 2010 呢件, 好排汗, 去街, 跑步
    有時搬貨都會著佢

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-9-28 18:53 發表
    從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係 ...

HY, why do people complain about a $38.46 US entry fee marathon ???

升級   13.2%

該用戶從未簽到

原帖由 hychong 於 2010-9-29 10:53 發表

我都係著佢黎倒垃圾咖!

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

lvrunner,因為佢地根本唔知搞一個比賽o既成本係幾多,只係知佢地要俾幾多出黎報比賽,佢地覺得點解有d 10k比賽可以唔使$50都係有咁多紀念品,有比賽過左$100就係好貴,主辦單位就好好賺…

打個比喻,岩岩星期日荃灣區有個長跑,有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?咪又係區議會出錢,即係有份交稅o既人津貼d跑手咯…

升級   0%

該用戶從未簽到

攪比賽成本都真係唔少~~~
    其實我都唔係介意俾多几十蚊, 但都係想大會攪得好d,
    件衫年年同款, 咁真係接受唔到囉
    個記念牌我覺得都可以慳返

升級   0%

該用戶從未簽到

任何活動要俾錢都會有意見...只因人人出發點不同...
    渣打馬拉松有人當係長跑賽事...會認真去操練...沒有任何紀念品都會參與...
    亦有人當作嘉年華會去參與...去影下相...拿D紀念品...最好越多紀念品越好....
    還記得上年有報不到賽事的跑友們說...不認真跑步既人霸左D名額
    咁..不如又倒轉諗...為何有心跑既人不早點去報名呢?
    講到底...都係有理說不清...每人心中底線不同

hychong
    留意到閣下的回覆...總愛說外國的賽事如何好..如何好...
    香港的賽事如可不好...如何差...
    坦白講...小弟未有機會參與外國賽事...
    但呢刻...我對我曾付出的每場報名費...
    曾參與既賽事...在各方面總算滿意...
    或許..我只是願意付出幾十蚊至幾百蚊的小跑友...沒什麼特別大要求吧!

若有一天我能出外見識...定必作一比較...看看香港的賽事是否真的差到如此地步...

升級   100%

擦汗

原帖由 miller 於 2010-9-29 14:04 發表
    lvrunner,因為佢地根本唔知搞一個比賽o既成本係幾多,只係知佢地要俾幾多出黎報比賽,佢地覺得點解有d 10k比賽可以唔使$50都係有咁多紀念品,有比賽過左$100就係好貴,主辦單位就好好賺…

打個比喻,岩岩星期日荃 ...

咁香港馬拉松公司可否,就增加透明度公開過去有關賬目及收入用途,有所回應!
    PS,香港長跑網嘅賬目係公開大家需要隨時可以查數!

升級   56.95%

該用戶從未簽到

渣打呃$呀>_<

升級   7.45%

該用戶從未簽到

加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。一分錢、一分貨,如果加到過千蚊,味可以按排多的人員、紀念品等等lor,但到時又比人話太貴。總之,香港很多人都是抱有"百彈'心態。
    hychong兄,小弟也曾穿馬拉松T shirt 倒垃圾,但我並無覺得有甚麼好笑,它不是T-shirt 嗎?香港馬拉松T shirt和外國馬拉松T shirt有分別嗎?大家都不是T-shirt一件。

升級   100%

擦汗

原帖由 228華 於 2010-9-29 14:55 發表
    渣打呃$呀>_

渣打銀行係贊助者,唔關佢事,唔好搞錯!

升級   46.33%

該用戶從未簽到

hychong > 當然一分錢、一分貨,外國其實相當好玩,一千元換來一個極難忘的回憶絕對值得,而香港馬拉松也將近是全世界最沉悶、最少節目、最沒有趣味和人情味的馬拉松。
    >>我諗同收費無關,香港立緊法,最低工資都係講緊唔過30元,睇wiki,UK有成80元以上,其實每個地方水準唔同,唔可以比較,香港用目前的水平供貨大家都搶住參加,主辦單位又點有動力改善。

miller > 岩岩星期日荃灣區有個長跑,有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?咪又係區議會出錢,即係有份交稅o既人津貼d跑手咯
    >>區議會有錢要使姐,我住西貢區,區議會又咪係一樣大把錢使在不必要的地方,D錢都一樣係納稅人的錢。其實講真各個賽事的目的不同,有D為左搵錢,有D為左個名,有D有政治目的,有D要籌款,有D為左推廣運動﹝其實是否真係有?﹞好難橫向比較的。

Mike_Li > 加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。
    >>最近朋友相繼結婚,太太見到在清水灣酒店結婚朋友的相說好靚,我惟有說那裡好貴.... 收費水平各有各定,只是願者上釣而已,300元不貴,我計返我教書時的時薪﹝只以上課時間計 的話﹞,簡直唔使半小時就可以了,一笑。但認真D想下,田總的比賽,除左要專業外,我認為仲要有推廣作用,將收費高定,未必符合推廣目的。

另外,我估各位計算時,不要把T-shirt計入去,那是贊助商的,派或不派對收費沒有影響的。

升級   56.95%

該用戶從未簽到

又係喎~~@_@
    原帖由 leefs 於 2010-9-29 15:04 發表

渣打銀行係贊助者,唔關佢事,唔好搞錯!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-9-29 12:54 發表

完全同意, 講左好多年, 又咁多聲音, HKaaa 都係斗唔過贊助商( 5 要件衫减收費)。
    題外話, 件衫 d 料我幾鍾意, 由其 2010 呢件, 好排汗, 去街, 跑步
    有時搬貨都會著佢

話時話, 我都唔記得2010年件scm跑衫"pat"左去邊, 睇下今晚搵唔搵得番先!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

我要跑全馬,無嘜選擇一定會報名
    加了價,跑友當然期望個比賽"升呢"
    但都知道實際環境所限
    加價容易升呢難

不過都想提出下
    唔好年年件T都是一個設計…..

Kin in Running

強烈要求渣打馬拉松今年<<<大幅改變t-shirt設計>>>

人工智能:
    如果今年件t-shirt又是無大改變
    會考慮集體捐出件新衣,以示抗議

1. Kin
    2.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

強烈要求渣打馬拉松今年<<<大幅改變t-shirt設計>>>

人工智能:
    如果今年件t-shirt又是無大改變
    會考慮集體捐出件新衣,以示抗議

1. Kin
    2. laputa99
    3.
    4.
    5.