香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hksis8888
打印 上一主題 下一主題

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   61.1%

該用戶從未簽到

好!講完,報名最實際!

明年賽場見!

升級   59.8%

該用戶從未簽到

查實大家報渣馬,唔理10K定全馬,唔多唔少都希望肯定自己的努力,
得到人地認同,會唔會全馬,半馬同10KD衫會唔同,
至少俾全馬的人覺得,我係同一般跑不同,付出的努力,汗水,心機.................
比人地多好多好多好多好多.........................................
個心都安慰D
BTW,ching ctse一齊加油LA

升級   2.63%

該用戶從未簽到

小弟初到貴版,如有得罪請多多指教。

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』

睇真D先啦~大家跑咩成績呀?你又要咁又咁,咁你又比咩出黎?比賽D獎金去咗邊呀知唔知?比人帶走晒呀~!成續唔好,咁又想比幾多支持?可能大家會話做得好好、好努力。但結果就係唔夠好、唔夠努力。已經比個本地獎金出黎,開條路比大家"機會"去證明返D野,然後呢?邊個帶得走?冇!放咗响度未郁過。

計你自己個袋度果300蚊,又有冇計過獎金要比幾多?又知唔知"請"個職業跑手要洗幾多錢?醫療支援D人力呢?有冇計過水站要幾多人力物力去"支持"你?果件3D錢,你真係以為你果300蚊入面夠比咩?唔要3比小d?咁唔飲水得唔得呀?飲兩站可以可以又平D?要唔要開個買三送一?

人地國家、人地城市點點點…小弟去過七個國家比賽,唔敢話咩都見過,但該見嘅應該都見過!42公里比4個水站見過未?42公里限時4個半鐘,水站3點之後開始收見過未?依家有成14個水站,個個站都滿水,有晒醫療睇場。比賽收你2萬港幣,完全冇SUPPORT,連水同食都要自己帶,見過未?年年都有開比賽,見過就唔會覺得有咩問題!

信唔信由得各位,但小弟可以肯定!如果你跑倒第一名,帶走晒D獎金,你一定會話300蚊好平!超值!如果係冇想過要贏,只係想參與嘅話,我地係唔係應該要有感謝嘅心情呢?300蚊真係咁大?大到可以足夠我地叫幾萬人陪我地跑步?大到要全港上千萬嘅人停半日比我地响呢個城市度玩半日?我疑惑!

覺得好笑嘅係,大家話要支持跑馬,但大家所討論嘅正正就係負面嘅動作!
300蚊貴?250好唔好?25夠未?唔使錢都仲得~
你跑倒42KM 2:30比返錢你都仲得
一個國家入面:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』
跑馬世界入面:『唔好問比賽提供咗咩比你,先問下自己比咗個咩成績個比賽!』

無意得罪,如有不悅,煩請息怒

升級   7.45%

該用戶從未簽到

發人心醒, support
原帖由 joserose 於 2010-10-1 19:27 發表

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你 ...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 joserose 於 2010-10-1 19:27 發表

睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你 ...

講得好!

升級   80%

該用戶從未簽到

跑馬世界入面:『唔好問比賽提供咗咩比你,先問下自己比咗個咩成績個比賽!』

升級   0%

該用戶從未簽到

同意
不過件T-shirt可以改個設計就更加好la
btw 我都成日著住件t-shirt倒垃圾

升級   4.8%

開心
  • 簽到天數: 1 天

300蚊有幾大??  個個人都有唔同見解! 見人見智吧!

但公道一點講, 香港渣打馬拉松肯定唔算貴.

每年渣馬前後都聽到好多負面聲音, 但以小弟玩比賽3年,玩過香港及國外國內由5km至全馬既比賽.

上兩次參加渣馬既感受絕對係 "好"既.

無人想加價, 但300蚊而言仍是值得的.

成績 ??? 冠軍只有一個. 要贏人先要贏自己, 每一次既目標就係要比之前成績好. 咁先會進步.

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 potsuen 於 2010-10-2 12:20 發表

300蚊有幾大??  個個人都有唔同見解! 見人見智吧!

但公道一點講, 香港渣打馬拉松肯定唔算貴.

每年渣馬前後都聽到好多負面聲音, 但以小弟玩比賽3年,玩過香港及國外國內由5km至全馬既比賽.

上兩次參加渣 ...

Good! 呢個Post開始有番D正能量喇!

好好享受場比賽既,各位!

升級   4.8%

開心

有感而發

細心再一看各位的回應, 再有感而發.

hksis8888
    “點解唔俾人自由選擇要唔要件衫 ? 唔要就減報名費”
    60000件衫既數量計,唔計New Balance個名,每件成本唔使$15.00 ,根本對收費影響不大.

leefs
    “要求主辦單位增加透明度公開有關賬目及收入用途”
    我都贊成既,不竟動用了大量公眾資源,有須要令大眾了解多點.

Hychong
    “「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」”
    我未跑步長都幾想有件渣打衫,覺得幾型, 當我玩比賽後就無了呢個感覺,因此件衫太普通了.
    跑步無外型睇既, 好多比賽你都會見d唔似跑友既人跑, 以貌取人不是太好.

Miller
    “有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?”
    食飯唔知米貴, 謝謝分享資料, 等大家知米貴.

~~菲菲~~
    “件衫年年同款, 咁真係接受唔到囉”
    贊成! 係時候要改變一吓! 我贊成全馬要有一點分別. 等想擁有呢點 “分別” 既跑友努力進軍全馬.

Mike_Li
    “曾穿馬拉松T shirt 倒垃圾,但我並無覺得有甚麼好笑”
    我都有著過嚟幫朋友搬屋,又試過著嚟出國旅行, 以質料而言係一件好衫.

Oscarynk
    “區議會有錢要使姐”
    無錯! 區議會每年有政府撥經費攪活動, 如有特殊項目又有得申請攞錢攪活動 (如慶祝申辦東亞運成功等)
    所以會平d, 所以大家千其唔唔參加. 要善用資源.

jogging_cat
    “第一次跑長跑就係2007渣馬10k,記得我攞到件衫既時候都不知幾開心,簡直就當佢係真蔵”
    我覺得紀念品 & 跑初係必要既, 對好多跑友都有紀錄價值,如第一次比賽,第一次升呢半馬or 全馬.
    所以請大會為設計 “上心”一點

比因
    “我地又可唔可以調轉頭諗下, 係香港呢D環境可以搞到馬拉松已經係唔易? “
    贊成!...我試過參加吉隆坡渣打, 有幾段人有人跑,車有車行 , 相對而言香港全程封路仲想點丫?

總結:
    人多既地方意見就會多, 包容唔到別人的意見就會容易產生爭訤, 大家多一點包容吧!
    真的包容不了便放棄囉! 呢年我都有一d比賽我 black list咗, 原因係覺得攪手唔係將攪好一個長跑比賽放係第一位, 例如路程唔足呀, 賽道安排差,嚴重樽脛導致跑唔到呀! 比賽完無成績出呀等等… 唔開名影響其他人喇!  渣馬?! 絕對係每年期待既比賽.

升級   53.67%

開心

我一開頭都到渣馬加價有意見的,
    但睇完咁多位師兄既POST,先知道原來水馬係咁貴,
    又或者原來係有如全馬都係4個水站既比賽。

其實渣馬係氣氛差D,可能同起跑時間同地點有關,
    上年我跑10K 的,因為係東廊跟本就冇人可以去睇到,
    只有係幾個天橋位有D大學生打氣。

300蚊其實依家物價都尚算合理,但我總覺得成日參加跑步EVENT都好似拎埋一袋垃圾返屋企。。。 除左塊鐵有意義D 之外。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

Joserose君:
    「睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』」

討論一個比賽貴不貴、好不好,拿外國比賽和經驗作對照,應該沒有離題嘛。參與討論的跑手,也是因為對比賽有心,所以才發言。

不是大家不想付出,而是根本沒有途徑,讓大家付出。我去年曾問田總,可否在expo給我一個counter,付租也不緊要,讓我向跑手宣傳外國比賽,盡點綿力豐富一下expo的節目。答案是:「對不起,counter只提供給贊助商。」

布拉格馬拉松賽會主席訪港,想拜會田總。我曾經代問田總有沒有時間見客交流?田總第一個答案是:「對不起,我們的馬拉松是二月底。」我再問田總:「不如forward你個答案到布拉格?」他們改口說,看安排吧,但到他來港一天,田總仍是不置可否。其實沒有時間見,拒絕也可以,但一直不回覆,的確有點奇怪兼難預時間。

如果你有途徑,讓我們出力,請告訴我們。

「人地國家、人地城市點點點…小弟去過七個國家比賽,唔敢話咩都見過,但該見嘅應該都見過!42公里比4個水站見過未?42公里限時4個半鐘,水站3點之後開始收見過未?依家有成14個水站,個個站都滿水,有晒醫療睇場。比賽收你2萬港幣,完全冇SUPPORT,連水同食都要自己帶,見過未?年年都有開比賽,見過就唔會覺得有咩問題!」

我完全同意你的觀點,有些不發達的地方,辦得成比賽是難能可貴。但令人失望是,香港的主辦單位熱誠太少,若賽會多點熱誠,顧及參賽者的感受(上車的跑手號碼布要打X),細節上花點心思(T恤),其實已可以紓解很多人的不滿。這些要求,並不是不合理和苛求。以香港的條件,要求這些也合理吧。

「覺得好笑嘅係,大家話要支持跑馬,但大家所討論嘅正正就係負面嘅動作!
    300蚊貴?250好唔好?25夠未?唔使錢都仲得~」

若有不同意見和討論是負面,大概這個討論區不需要存在了。

其實我都有諗過,組織打氣團在西隧出口打氣,不知你有沒有興趣參加?

Potsuen君:
    「“「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」”
    我未跑步長都幾想有件渣打衫,覺得幾型, 當我玩比賽後就無了呢個感覺,因此件衫太普通了.
    跑步無外型睇既, 好多比賽你都會見d唔似跑友既人跑, 以貌取人不是太好.」

對不起,是我表達得不清楚,我的重點不是說倒圾培,不是肚腩,而是想講,馬拉松衫大家都不想要,寧可拿去送給別人,令小孩子有這些感覺。我可以找回該跑手,為我作證,我是於三項鐵人日聽他說的,他說衣服開都未開就送給人了。但我當下沒有寫埋這句。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

講到尾, 一個真正喜歡跑步的人, 焦點都會放在眼前的42.195公里; 比賽沒紀念品, 再沒氣氛也好, 那都是我參加的比賽, 不是別人.

尤記得當年首赴濠江參賽, 沒食物派, 沒有簇擁的打氣人群, 才知兩者(香港與澳門)的分別; 可是到了今日, 我仍會繼續去參賽, 因為對我來說, 澳門馬拉松天氣合適, 每次我都跑得很愜意, 那便夠了, 那是一個好比賽, 不需太多理由.

讓我們用腳去投票, 想參加的跑友, 早點報名吧, 去年只消10數天便告額滿了!

升級   44.21%

該用戶從未簽到

睇完咁多位既post,覺得加三蚊都合理既,話哂都要好多人力物力
    件衫就真係改吓設計都好,年年都差不多,不過我平時都好少會攞返著,都係比賽時先著

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 比因 於 2010-10-2 22:13 發表
    講到尾, 一個真正喜歡跑步的人, 焦點都會放在眼前的42.195公里; 比賽沒紀念品, 再沒氣氛也好, 那都是我參加的比賽, 不是別人.

尤記得當年首赴濠江參賽, 沒食物派, 沒有簇擁的打氣人群, 才知兩者(香港與澳門)的分別 ...

有 Point !

升級   100%

擦汗

原帖由 potsuen 於 2010-10-2 13:34 發表
    細心再一看各位的回應, 再有感而發.
    “有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?”
    食飯唔知米貴, 謝謝分享資料, 等大家知米貴.
    ...
    原帖由 dominic.kwok 於 2010-10-2 16:37 發表
    我一開頭都到渣馬加價有意見的,
    但睇完咁多位師兄既POST,先知道原來水馬係咁貴,
    又或者原來係有如全馬都係4個水站既比賽。

其實渣馬係氣氛差D,可能同起跑時間同地點有關,
    上年我跑10K 的,因為 ...

其實呢个比賽"水馬咁貴"係有完因嘅,
    有關比賽今次所擺的水馬費用係由某公司贊助的,
    但贊助者事先聲明要使用指定水馬出租提供公司,
    所以價格不可作準,基本上正常未必咁貴!

升級   4.8%

開心

"攪比賽" 同跑比賽一樣, 唔係一定要贏第一既, 比之前自己成績有進步已經係贏.

只要個比賽攪到每年都比上年好, 咁已經係一個好既比賽.

升級   2.63%

該用戶從未簽到

小弟好單純,就係鐘意跑,跑嘅動力來自於個人鐘意跑步嘅熱誠。對手永遠都係得自己,其它跑手都係戰友而唔係敵人。

唔係比支援,唔係比比賽單位做得好唔好,唔係比件杉好唔好睇…係比緊條路、係比緊個人。
    講真,我真係從來都冇在意過大會比咩我。水站個又得!四十個都係一樣!大會做得好唔好係大會嘅事,跑得好唔好就跑手嘅事。個個都係跑同一條路,個個都係飲咁多站水,個個都係响同一個條件下做同一件事:跑。

跑步建立信心係來自於自己!係自己做唔做倒,冇人幫倒你!如果打個x會信心盡失,咁打個o會唔會好D?唔打記號又話唔理你,打記號又驚你唔舒服,咁要唔要報名果時開一欄比跑手選咗先?小弟跑過一場100k,跑唔完果d比人收返個號碼牌,之後完全冇記錄,咁果d人咪死都唔得了?

每個距離件杉唔同樣,影響倒個結果咩?諗下,依家打個x响上面都咁難過,如果件杉唔同,咁著咗果件"比10k付出更多努力同汗水"果班跑手又點呢?會唔會更難過呢?又要唔要開三班車黎車三組唔同距離嘅跑手會舒服d呢?花咁多心思想個搞手出件杉好d,不如花更多心思諗下點樣令到自己個時間好d好過啦~仲易d tim~

我地係跑手又唔係搞手。
    我地一路話個搞手咁唔好咁唔得,但搞手又有冇返頭話跑手咁跑唔好咁跑唔得?搞手搞得唔好比跑手話,比外國人笑,佢在意嘅話自然會搞好佢,佢唔在意嘅話,點話都冇用。但返轉頭,身為一個跑手,跑唔好,有冇比人話,有冇比人笑,搞手又有冇話過跑手?跑手又有冇在意過?

回複師兄個問題:如果你有途徑,讓我們出力…
    我答案好簡單:跑個好成績出黎,乜都有得deal,你信唔信?
    (下刪三百字,小弟自己都覺得唔太適合)

師兄好鐘意提外國,又討論下。
    真係咁唔得,就唔會有其它國家嘅高手黎跑,佢地儍格?定係佢地未跑過其它比賽?又唔見佢地話有問題?唔通佢地跑果時有開冷氣咩?又唔見佢地話件杉唔得?打x唔舒服?冇!咩都冇!黎跑完之後帶走晒d錢好開心咁走咗,完全冇抱怨過半句,仲好多謝香港tim,點解!?點解!?我都好想知點解!

簡單,唔代表容易
    輕鬆,唔代表舒服

如有得罪,還請見諒

升級   100%

擦汗

點解有兩位師兄(可能係1位)個IP係一樣嘅!