香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hksis8888

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 smith 於 2010-10-4 21:26 發表

莊先生,睇到你嘅留言,真係...唉...記者喎....唉....Too simple, sometimes naive.

倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。  - 乜倒垃圾,唔可以跑渣馬??莊先生會 ...

乜倒垃圾,唔可以跑渣馬??莊先生會唔會太誇張哩?

我覺得你唔好係到自欺欺人,倒垃圾都跑馬拉松?咁香港冇人唔跑馬拉松啦!

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 timothywongtw 於 2010-10-9 12:11 發表 乜倒垃圾,唔可以跑渣馬??莊先生會唔會太誇張哩? 我覺得你唔好係到自欺欺人,倒垃圾都跑馬拉松?咁香港冇人唔跑馬拉松啦!

那個post有人說"倒垃圾,唔可以跑渣馬"?
請師兄指點一下可以嗎?

實是求是,想想那個設計要不要改改吧!
當然一句見仁見智就可以推到九宵雲外
但又話點點點推動田徑運動,為何不可以在小事上做好一點
令更多參與者感到滿意和自豪?

升級   31%

該用戶從未簽到

原帖由 timothywongtw 於 2010-10-9 12:11 發表

乜倒垃圾,唔可以跑渣馬??莊先生會唔會太誇張哩?

我覺得你唔好係到自欺欺人,倒垃圾都跑馬拉松?咁香港冇人唔跑馬拉松啦!

師兄請小心言論, 小弟亦曾經兼職倒圾垃, 真係拖住個籮係樓梯收垃圾果隻, 今年都有報名半馬, 如你所講, 應該冇幾多人同我一齊跑

升級   7.45%

該用戶從未簽到

原帖由 MrMoonLight 於 2010-10-9 15:35 發表

師兄請小心言論, 小弟亦曾經兼職倒圾垃, 真係拖住個籮係樓梯收垃圾果隻, 今年都有報名半馬, 如你所講, 應該冇幾多人同我一齊跑

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 josam 於 2010-10-3 12:06 發表
加價我冇意見 反正一年一次 只希望煮飯單位可以投入多啲熱情

就係因為香港太多你呢啲冇不滿,冇意見嘅人,田總年年加,你就照樣年年報,所以香港馬拉松年年都係到退步囉!

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 chisuet 於 2010-10-4 13:43 發表

無錯, 除長跑賽外, 田總也有不少田徑賽及競走賽, 報名費都只係三四十元, 青少年組則更便宜,
一些較冷門的項, 如道路競走賽得只廿零人玩但要封路, 肯定蝕得好緊要.
但我覺得為了推廣不同的田徑項目也應該繼續 ...

咁錢就加咗,咁配套有冇好到呢?我覺得一年比一年差!

升級   11%

該用戶從未簽到

原帖由 Oscarynk 於 2010-10-3 09:07 發表
真係好難跟晒咁多位師兄的討論,不過,睇完又覺大開眼界,正如參加渣馬有65000人﹝2011﹞,有人想攞獎金,有人要做PB,有人要開心,有人要辛苦,但大部份人都只係想參與,而大部份這裡討論組的人都係後者,就如 ...

重有你唔好忘記,錢又加咗,人數都加咗!即係收入係比之前多好多!田總年年都增加參賽人數,但係有冇諗過香港賽道承受到咁多參賽者嗎?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 timothywongtw 於 2010-10-9 16:20 發表

咁錢就加咗,咁配套有冇好到呢?我覺得一年比一年差!

記得上年有一班hkrunners聯署比咗封意見書比田總, 佢地真係有派代表出嚟聽跑手意見, 例如去年的全馬完成紀念牌, 分時間區, 終點休息地方等, 就係當時的成果. 證明攪手真係有聽過民意!
    一年比一年差? 請問你跑咗幾多次渣打? 我由98年連續參加至今, 想當年大會連朱古力和sports drink也沒有, 我見沒有參加的跑友在路上support其他人, 當年得數千參加者, 誰敢說渣打馬拉松完全沒有進步呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   18.95%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-10-10 00:19 發表

記得上年有一班hkrunners聯署比咗封意見書比田總, 佢地真係有派代表出嚟聽跑手意見, 例如去年的全馬完成紀念牌, 分時間區, 終點休息地方等, 就係當時的成果. 證明攪手真係有聽過民意!
    一年比一年差?  ...

小弟2010初次跑10k,感覺非常好,所以今年又報左名,
    我好滿意 非常認同師兄講法