香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

日跑夜跑為咗咩呢?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

一有時間就去跑步,落雨幾日冇得跑就周身都好似唔舒服;每次跑完身水身汗,返到屋企就被老婆話“咁辛苦為咩呢?”各位ching有冇咁遭遇呢?其實諗深一層,到底為咩呢?我自己認為都係為咗身體好啲,少啲病痛,最緊要是辛苦後那種滿足感!
    +1 0
    上一篇︰換鞋後,較怏覺得累!!!!下一篇︰Nike+ Sportband

升級   41.95%

該用戶從未簽到

1) 為健康
    2) 流汗的感覺很過癮
    3) 運動後滿足感

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Running do have mutiple benefits :

-  happiness after the exercise

-  good to health

-  releasing of negative mood

-  feeling of success (especially fast runners such as Gills & Miller)

-  knowing many runner friends

-  more exposure online

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

其實你地覺緊既point , 其他運動都可以喎.

我諗都係為左健康

所以有時覺得d 人 跑得過了火. 失左平衡. 甚至受傷. 往往係有違原意

升級   0%

該用戶從未簽到

為愛, 為人生, 不斷跑有如不斷重復去愛, 不斷重復去創造人生.

升級   82%

該用戶從未簽到

Gills見君留言  猜心理狀態已復  看來未受前事有所影響  幸甚

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

> 唔駛book場

> 一個人又得一班人又得

> 辛苦1小時後其餘23小時好舒服

> 親戚朋友讚你咁單調都玩一定堅忍過人

> 多個藉口添置裝備

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 20-6-2008 11:20 發表

Gills見君留言  猜心理狀態已復  看來未受前事有所影響  幸甚

白頭佬

多謝白C兄關心, 小弟最強係鬥志, 亦係長跑必需之精神, 未到最後一刻, 最後一啖氣, 都唔會認輸. 所以上次頂到最後關頭, 先....上車埋單, 估唔到除渣打外, 尼度都有車坐, 唔記得恭喜白C兄奪標而回, 為網增光, 下次要同C兄一齊影相.

升級   82%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-6-20 11:43 發表

多謝白C兄關心, 小弟最強係鬥志, 亦係長跑必需之精神, 未到最後一刻, 最後一啖氣, 都唔會認輸. 所以上次頂到最後關頭, 先....上車埋單, 估唔到除渣打外, 尼度都有車坐, 唔記得恭喜白C兄奪標而回, 為網增光, 下次 ...
    好同意你所講『鬥志』是取勝必須完素,這方面我是缺乏的。每每在跑到辛苦時都有上岸的心態,同級對手同場較量時,又害怕對手實力是否超出自己,無信心同佢地併到底。上次獲獎實是意外,因同組的年齡距離很大,高手又多,以我自己這高齡人士實是吃力非常。當日整個佈署只是感受比賽氣氛,吸收拼博時的心理體驗吧!希望從中能為將來的賽事提高心理質素。

白頭佬

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

下次要同C兄一齊影相.

Me too

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-6-20 12:11 發表 Me too

Gills兄與白頭兄在台上影相喎...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 peteruno 於 2008-6-20 12:03 發表
    好同意你所講『鬥志』是取勝必須完素,這方面我是缺乏的。每每在跑到辛苦時都有上岸的心態,同級對手同場較量時,又害怕對手實力是否超出自己,無信心同佢地併到底。上次獲獎實是意外,因同組的年齡距離很大,高手又 ...

點解呢  ? 你吾係為做PB 而跑, 點解同他人比呢 ?  更何況香港水平相對亞洲又吾係算高 , 比來又有咩意思呢 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 daniel0415 於 2008-6-20 10:23 發表
    一有時間就去跑步,落雨幾日冇得跑就周身都好似唔舒服;每次跑完身水身汗,返到屋企就被老婆話“咁辛苦為咩呢?”各位ching有冇咁遭遇呢?其實諗深一層,到底為咩呢?我自己認為都係為咗身體好啲,少 ...

其實點解要咁功利去諗, 鐘意咪做LAW, 無乜話為咩O既, 人生就係咁O架啦

升級   35.4%

該用戶從未簽到

跑步係享受
    唔係辛苦
    跑步係興趣之一, 唔跑唔舒服
    太耐無跑又會好掛住個重跑既感覺

我跑步帶比我健康,自信,消磨空閒時間
    仲有女人又有一個藉口去shopping ,買跑衫,跑鞋, 跑褲....(呵呵~女人咩時候都要靚啦~ )

?