香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011渣打全馬99%同往年完全一樣!!!!!

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 161 天

我打去馬拉松秘書處問過, 又在官網用real的下載影片功能下載有關新賽道的片段, 確定只有一小段的路線更改, 就是起跑後轉入柯士甸道, 之後轉入廣東道, 再轉入匯翔道後, 不是轉入連翔道, 而是轉入匯文道和D1道, 再上西九龍公路, 跟着的路線同住年完全一模一樣, 之前田總所講的不用上干諾道西天橋, 畢打街隧道和Harcourt Road天橋, 完全是厄人!

根本田總完全無心香港馬拉松攪成一個有級數的賽事, 覺得有點兒心灰!!!!
    +1 0
    上一篇︰報到 too late.....下一篇︰渣打馬拉松可以網上報名了

升級   53.67%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我想知段片邊度搵??

升級   0%

開心

在官方網頁的拉到最落的右下角會找到一個叫馬拉松影片, 如果你有安裝realplayer的話, 你將滑鼠指標指向那個馬拉松影片的小框框的右上角, 會有一個"下載此視訊"彈出來, 你click就可以下載了

升級   17.67%

該用戶從未簽到

2010 only....

改/唔改 真係咁重要?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-10-2 01:18 發表
    2010 only....

改/唔改 真係咁重要?

唔係必要, 又唔係重要, 但我覺得有需要
    反正佢改唔改, 我地呢d 死硬派都一面鬧一面參加啦

升級   53.67%

開心

原帖由 leehyalbert 於 2010-10-2 00:33 發表

在官方網頁的拉到最落的右下角會找到一個叫馬拉松影片, 如果你有安裝realplayer的話, 你將滑鼠指標指向那個馬拉松影片的小框框的右上角, 會有一個"下載此視訊"彈出來, 你click就可以下載了

師兄,段片係2010的..

升級   0%

開心

原帖由 kito807 於 2010-10-2 10:12 發表

唔係必要, 又唔係重要, 但我覺得有需要
    反正佢改唔改, 我地呢d 死硬派都一面鬧一面參加啦

你講得對, 問題就係你可以查番9月3日的新聞(星島, 明報, 東方), 我引用其中一段 " 渣打馬拉松籌委會昨出席中西區區議會,交代明年初馬拉松的交通安排。籌委會表示,為減低中環區馬拉松賽道對公眾交通的影響,及改善沿途因兩旁車輛排出的廢氣對參加者造成的影響,加上配合中環至灣仔繞道的興建工程,中環區部分賽道將往北移。"

姑勿論改道的目的, 但帶來的正面影響, 就是起碼減少上斜的數目, 各位師兄師弟問心, 你地恨不得無咁辛苦可以完成全馬或半馬, 容易D做PB.

而重要的就是, 已經向外公佈, 一個月後又反口, 無信用. 而在10月1日, 各大報章的新聞都報道渣打馬拉松2011的發布會, 其中星島日報的報道中提及主辦當局解釋為甚麼當初說改道而最後不改道的藉口, 就是說選手和工作人員對舊賽道比較熟悉. 如果咁講, 一世都唔駛改, 因為邏輯上, 一轉賽道, 即表示係新野, 新野一定唔會熟悉!

升級   21.9%

鬱悶
  • 簽到天數: 14 天

香港渣打的赛道很漂亮。。不改也好。。。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   2.63%

該用戶從未簽到

真係好厲害!!!咩都可以鬧一餐,真係好勁!
    杉又鬧、價錢又鬧、路線又鬧、改又鬧、唔改又鬧、做又鬧、唔做又鬧…真係好想知點先唔會比人鬧!

果然係傳統中國人:搵人d缺點就一流!人地d優點都係下流!

升級   100%

奮鬥

其實我都唔明, 就算係獎金邊緣跑友, 都從沒有抱怨過賽道...
    雖然如果改易咗, 機會大好多...!
    但要明白香港渣馬根本唔係一個造時間的地方, 要造成績的跑手, 必須加倍努力! 但正正係因為咁, 先至有挑戰性, 這才是渣馬最吸引之處! 做得到的話, 滿足感更大!
    既然有咁多時間投訴, 不如用啲時間去練跑啦!