香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有感而發

升級   15.26%

該用戶從未簽到

上星期926個比賽,事隔一年,突然間覺得自己好似置身於單車展,多咗好多參加者踩名貴TT, 又見到好多人用貴轆,隻隻大中小刀都皮皮聲,促進經濟繁榮之餘,亦令小弟眼界大開。
但是,比賽時見到某些踩刀健兒踩到極辛苦都起唔到車,我真係戥佢地辛苦。我國古語雖有云:工欲善其事 必先利其器。但係明知唔夠力,點解唔用對輕d呢?難道比賽嘅目的只係為show裝備。
賽後又從朋友口中得知,當日有TT車手竟然只會跟人車而不肯帶車,面皮直頭成呎厚,此等自私無恥之輩,真係令人目瞪口呆!
+1 0
上一篇︰新仔JASON報到下一篇︰賽後投票 - 2010.10.3 歐化寶1/4馬拉松 (樂華杯) 2010 (共13票,4.08分)

升級   52.3%

該用戶從未簽到

在這個遊戲內, 各人有不同目標, 做好自己就算....
最緊要自己玩得開心

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

車展? 不留都有架啦, 唔會係第一次, 亦都唔會係最後一次. 睇開D啦.

升級   15.26%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2010-10-3 20:43 發表 在這個遊戲內, 各人有不同目標, 做好自己就算.... 最緊要自己玩得開心

唉,我只感得有d好笑同埋不知所謂。

升級   21.55%

該用戶從未簽到

消費力lee家野 各人不同, 睇開小小.
    有一人住大屋, 有一家3代住一細屋.
    一隻雞蛋可以一毫子同一美金一隻.
    消費力因人而異

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

虛榮感姐

升級   44.74%

該用戶從未簽到

車唔車展,show唔show off呢樣野野我又無乜感受

師兄見到踩TT食風尾唔肯帶車既既健兒就真係令小弟深感佩服喇
    佢係唔係將D補胎膠搽左係塊面先有成尺厚既臉皮?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

TT 車吾一定要帶gwa?  吾夠人快就吾夠人快, 又或者帶頭果個是否肯留後gwa, 其實都吾關車事
    我都由鋁rb 轉左carbon tri, 由鋁軨轉小炭刀. 兩部車比賽時都有帶都有勾.
    勾一架慢車都會影響自己成績, 比賽都係要講戰術, 玩弄對手心理都係好重要一環.
    當然實力梗係好重要啦, 但合乎比賽規則就係正常, 比賽規則都係人想出黎, 我估都有想到勾車的利與害.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-5 09:19 發表
    TT 車吾一定要帶gwa?  吾夠人快就吾夠人快, 又或者帶頭果個是否肯留後gwa, 其實都吾關車事
    我都由鋁rb 轉左carbon tri, 由鋁軨轉小炭刀. 兩部車比賽時都有帶都有勾.
    勾一架慢車都會影響自己成績, 比賽都係 ...

我926嗰日都有試過勾同被勾, 頭嗰兩個半圈勾住前面兩位C兄, 全程保倒均速35, 但踩得好舒服, 好似唔洗用力; 之後尾嗰兩個半圈嘗試爬頭, 時速上到36, 偶然望吓後面, 原來已經被人勾緊, 因為少比人勾, 所以有d壓力, 不斷叫自己唔可以低過36, 最後我臨入轉項區, 啲C兄先至自己繼續去.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-5 09:19 發表
    勾一架慢車都會影響自己成績, 比賽都係 ...

926 o個日同位 ching, 好似 # 160 , 互勾左 1.5圈, 就係因為我人車太雞, 佢己经決定 5 互勾自已帶,
    怕影响到佢成績

至于 0 車 0 wheelset, 人各有痣, 最緊要揸住中旨做人, 玩得開心。
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-10-5 10:23 發表
    成日聽你地講勾車.真係好想感受下係點,,

你揾阿 DEE hing, 互勾感覺下, 好爽架

升級   79.33%

該用戶從未簽到

有睇過篇文講亞洲的選手在國際賽中遭排擠,其原因係在輪車時躲在後面,不願帶車,有好多教練都指示選手只跟不帶。但你玩得哩個遊戲,有成隊來自不同車隊、不同國籍的選手一起合作輪車,輪到你時就躲去後面,真係好肉酸!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

926 比賽時我都有勾人車, 當時我想休息一下就跟左係個CHING 後面, 大約 28KM 左右, 之後我休息左 1K 左右就超左佢頭諗住佢會跟返我尾, 但佢又無跟到....

我都想帶下頭, 不過車同人都太雞, 無人跟尾

升級   95.6%

該用戶從未簽到

總之平有平玩, 貴大貴玩, 人地有經濟能力有錢買貴裝備,
    我無錢依家幾千蚊都係咁玩, 最緊要自己開心, SUNNY 兄睇開D
    711MF 該用戶已被刪除

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有錢同有經濟能力同消費力 係冇關係, 富豪吾一定餐餐貴, 平民吾一定餐餐平.
    各有各喜好啦重知.
    上一場801比賽單車時都比kenneth yip 講, 勾就要上前, 跟吾倒就吾好跟...我出左100%都跟吾倒. 真係吾係話勾就勾得倒.

重知個個都係比賽玩得好開心.

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我反而想問下一D野。本來926 我都可以勾到一個外個人(35K 到啦),不過我又怕用晒D力,跑步會無力,所以跟咗一陣放棄咗。

其實我個問題係,如果係單車到用盡全力,咁係跑步到會影響到幾多呢?
    踩單車應該用幾多力先係最好呢?

可唔可以分享下呢?

升級   15.26%

該用戶從未簽到

其實比賽來來去去都係果班人,有時有啲人真係好無品。
    試過一次比賽起步時比人用隻蛙腳踏中幾下後,仲反而比人用粗口問候。

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-10-5 23:21 發表
    我反而想問下一D野。本來926 我都可以勾到一個外個人(35K 到啦),不過我又怕用晒D力,跑步會無力,所以跟咗一陣放棄咗。

其實我個問題係,如果係單車到用盡全力,咁係跑步到會影響到幾多呢?
    ...

e個都係我時常遇到嘅問題, 以前我踩車時會有幾多, 用幾多, 但到左跑步時至知死, 完全發唔倒力; 今次踩車只用8, 9乘力, 到左跑步就pick up得比較快, 好快已經可以用正常速度去跑