香港長跑網  - 長跑長友

樓主: iceberg99
打印 上一主題 下一主題

New Watch - Forerunner® 410 released from Garmin

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-6 15:26 發表

咪係囉! 舊果隻好地地,新果隻功能又唔係相差咁多,不過係佢防水功能同電量吸引,考慮清楚先囉,橫掂有隻用緊。 上網找過相關用家評語,這隻錶入水後也是不能定位,即係游水時只計時,計唔到距離。

聽講要放在泳帽中....

升級   100%

該用戶從未簽到

有咩方法可以IPX7既都可以用黎游水?
有次三鐵比賽見人帶在手上用小型膠袋套住.
自己諗下諗下,又覺得應該防唔到水

大家有咩方法呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

如果 compare Timex Ironman 同 Garmin 310XT,
個人認為 310XT 功能比較好些,但我現在既 405 都 ok,
遲些才考慮吧!
但 310XT 唯一較輸既地方係佢用舊 chipset!
詳盡 Times Ironman review 如下:
http://www.dcrainmaker.com/2010/ ... bal-trainer-in.html
詳盡 Garmin 310XT review 如下:
http://www.dcrainmaker.com/2009/ ... n-depth-review.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2010-10-6 16:19 發表
如果 compare Timex Ironman 同 Garmin 310XT,
個人認為 310XT 功能比較好些,但我現在既 405 都 ok,
遲些才考慮吧!
但 310XT 唯一較輸既地方係佢用舊 chipset
http:// ...

對, 就是這個原因, 我偏向看好410 , 210 的. 一般來講, 如果設計冇bug , 應選較新的chipset . 因個別需要如電力, 防水才可選.  以兩款來選, 真係各個優劣, 大牌子 310xt(以gps 起家的, 不容有失的) VS 較新的設計 timex ironman gps.  買家要配合自己需要來選的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2010-10-6 16:19 發表
遲些才考慮吧!
但 310XT 唯一較輸既地方係佢用舊 chipset!
http:// ...

其實Timex Triathlon同310XT都係StarIII,搵衛星應該一樣,最近聽了個有關GPS應用既講座,StarIII同StarIV一樣咁準,以前唔準是因克林頓政府要在GPS加jammar干擾,StarIV chipset可以去除這jammar就準d,但係而家奧巴馬政府話唔加jammar干擾,GPS給民用,咁樣,StarIII同StarIV都一樣咁準,至於找衛星,如果該錶有hotfix既,預先搵定,開機找位置就會快d。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-6 16:47 發表

其實Timex Triathlon同310XT都係StarIII,搵衛星應該一樣,最近聽了個有關GPS應用既講座,StarIII同StarIV一樣咁準,以前唔準是因克林頓政府要在GPS加jammar干擾,StarIV chipset可以去除這jammar就準d,但係而家奧 ...

oh, ic. thx

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-10-6 16:06 發表
有咩方法可以IPX7既都可以用黎游水?
有次三鐵比賽見人帶在手上用小型膠袋套住.
自己諗下諗下,又覺得應該防唔到水

大家有咩方法呢?

其實求其一隻cheap cheap Casio都可以防水幾十米
造一隻落得水的表真係咁難?
抑或是為了避開在水中無法使用GPS的缺憾?

依幾隻新錶都出得好無誠意
求其改少少又出新款

不過基本上帶著游水都無大用
GPS tracking 亂晒龍,又無 auto lapping
只可以用來數下塘,計下時而已

想用到GPS,只可放到泳帽中
要玩三項,最好有quick release & bike mount

http://www.dcrainmaker.com/2010/06/new-garmin-forerunner-310xt-openwater.html

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-10-6 21:15 發表

其實求其一隻cheap cheap Casio都可以防水幾十米
造一隻落得水的表真係咁難?
抑或是為了避開在水中無法使用GPS的缺憾?

依幾隻新錶都出得好無誠意
求其改少少又出新款

不過基本上帶著游水都無大用
GP ...

Ching,
其實我意思係GPS錶游唔到水,有時玩三鐵要帶多隻錶,但又save唔低d時間
有d煩啫
如果用可以游水既GPS錶,起碼可以一氣呵成嘛

升級   4.75%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-6 16:47 發表

其實Timex Triathlon同310XT都係StarIII,搵衛星應該一樣,最近聽了個有關GPS應用既講座,StarIII同StarIV一樣咁準,以前唔準是因克林頓政府要在GPS加jammar干擾,StarIV chipset可以去除這jammar就準d,但係而家奧 ...

多謝亮哥的有用資料!

我其實想買隻 310XT, 搵到ebay最平 USD320 + 15 DHL 連心跳帶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-10-6 23:56 發表

多謝亮哥的有用資料!

我其實想買隻 310XT, 搵到ebay最平 USD320 + 15 DHL 連心跳帶

bello兄客氣了! 今晚跑步,同公牛兄傾偈,原來佢剛買了310XT($3200),後期出的chipset係唔同d,佢話搵衛星幾快,好滿意!  小弟較早前問過sportsworld公司,團購310XT,20隻以上,每隻$2800連心跳帶,不過同小弟傾價錢既鬼仔Liam無做了,要問老闆娘(鬼妹)再傾個價錢。
如果佢肯$2800連心跳帶,想問下會有幾多人會報名團購? 夠20人,小弟會搞團購。
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 30# 的帖子

唔該晒亮哥!
最好平多d啦,有新款出左呀嗎!

1. bello
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

升級   33.68%

• 簽到天數: 1 天

1. bello
    2. mephistopheles (落街跑左轉青公, 返到黎就見到有團購, 真好 )
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

升級   25.8%

該用戶從未簽到

想問下係咪只團購錶,樓上題過嘅quick release & bike mount可以順道代訂嘛?
    唔該亮哥

升級   0%

該用戶從未簽到

想問下會有幾多人會報名團購Garmin310XT(約HK$2800連心跳帶)? 夠20人,小弟才會搞團購。

1. bello
    2. mephistopheles (落街跑左轉青公, 返到黎就見到有團購, 真好 )
    3.
    4.
    5.
    6.
    7.
    8.
    9.
    10.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bello 於 2010-10-7 01:05 發表
    唔該晒亮哥!
    最好平多d啦,有新款出左呀嗎!

1. bello

夠人數時小弟會同佢講價的,團購人數越多,議價能力越高!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-10-7 07:10 發表
    想問下係咪只團購錶,樓上題過嘅quick release & bike mount可以順道代訂嘛?
    唔該亮哥

如果是Garmin的附件,是可以一併訂埋的。先看看夠不夠20人報名才定。

升級   25.8%

該用戶從未簽到

其實會唔會另開TOPIC搞團購可能會好D呢?
    因有d ching ctse唔知尼個topic搞緊團購

升級   4.75%

該用戶從未簽到

回復 37# 的帖子

讚成!個個開始備戰,應該仲有人有興趣

另外quick release kit + cycling mount, ebay 賣 usd 25

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 D文 於 2010-10-7 22:03 發表
    其實會唔會另開TOPIC搞團購可能會好D呢?
    因有d ching ctse唔知尼個topic搞緊團購

好的,我們另開topic吧!

升級   29%

該用戶從未簽到

一見倒佢同405一樣係用touch圈, 就怕怕~~ 大汗d同濕左水就完全失靈~~ 加上已用左2年, 電池老化左, 操一次46k LSD就已經冇哂電 (已經charge滿先出去), 所以都想換, 但對garmin有d唔太滿意 (維修要ship番去台灣, 有d煩~~), 想試下隻timex gps, 之前9月頭都打過去代理問過, 佢就話hk未有得賣. 上網訂就免啦, 加埋heart rate 帶要成usd$360, 隔山買d咁貴o既野, 都係有d唔放心, 惟有得hk代理入貨先買啦~~