香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

屯門新人報到!

升級   70%

該用戶從未簽到

各位ching、ctse 多多指教
+1 0
上一篇︰Polar RS200sd > Garmin Forerunner 110/310XT/405CX/410/405下一篇︰岩岩幫FRIEND 網上APPLY.. 全馬同半馬已經連選都唔俾選..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 fish@@! 於 2010-10-7 12:04 發表
各位ching、ctse 多多指教

突然有咁多屯門友出現..哈哈..
來鄧記一齊玩下啦~~

升級   70%

該用戶從未簽到

因為報咗渣打10km嘅關係,終於"dick"起心肝落街跑步,點解會咁有決心?
呵呵...說來話長....連我自己都唔相信我有咁大轉變

我讀書時期我都算係一名運動健將,出咗嚟做嘢後就無時間/心機做運動,
你知啦,返工已經咁"支力"、又要讀書、電視節目又吸引,邊度願意落街跑步。
加上早幾年前斷咗隻腳and"印"帶c裂,一跑(唔好話跑,就算行得耐同企得耐)個舊患就痛,所以就完全忘記咗跑步同做運動嘅樂趣。

我本身有吸煙(都知對身體唔好),加上唔做運動又重磅(170cm高 130磅),行幾步樓梯已經氣喘仲成日病。
心諗...有無搞錯呀,二十幾歲女,身體咁差,成個阿婆咁,老咗點算?
我同自己講,我唔想老咗週身病痛,所以就"dick"起心肝做運動。

見我細佬去打拳好似好好玩,又減到肥所以跟咗佢去打泰拳啦。
我最記得第一堂真係超辛苦,不過好享受出咗一身汗嘅感覺,真係好正。
因為唔夠氣,上完呢堂後仲連煙都介埋。
如是者keep咗住一星期上兩堂,上咗4個幾月。

咁啱見到渣打馬拉松開始接受報名,我又咁貪玩,一於試吓玩吓先。
於是乎捉理細佬陪我一齊跑。
其實當初都驚隻腳頂唔住,因為上泰拳堂嘅時候都有少少痛,
個護踭唔係好得。
不過都定下咗練跑大計,
一星期跑兩至三課,加打兩堂泰拳,琴晚係第一日。

本來諗住跑 3 km度,話晒咁耐無跑過隻腳又痛,
點知自己原來跑咗 7 km,我自己都唔係好相信做得到,
可能平時有操拳(啲體能都操得幾甘吓)。
係初段未搵到步速同跑姿個膝頭哥有啲痛,
不過2km後就無 lu,
係我最擔心嘅腳踭到咗大約5km開始痛,
不過都頂得住,

下次試吓用護踭睇吓有無好啲先

另外想問各位有無好啲嘅護踭介紹呀

升級   70%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-10-7 13:03 發表

hi ﹗小弟是屯門慢腳,逢星期一晚,我哋都會响鄧記出沒,如有興趣,可以參考以下連結,過來一起跑。多多指教﹗﹗

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4035&extra=page%3D1

星期一晚幾點至幾點呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 fish@@! 於 2010-10-7 13:53 發表

星期一晚幾點至幾點呀?

7點開始....通常到9點...

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

welcome fish 加入長跑網大家庭.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Fish Ctse,

Welcome to LongRun.hk!

Congratulations to ur quitting of smoking.  I quitted it more than 2 decades ago too^.^

Keep running and see U in running races later!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax