香港長跑網  - 長跑長友

哇,今日飲完 紅牛 red bull去跑步,大有進步A_A

升級   98.95%

該用戶從未簽到

小弟以前跑運動場25個圈係要1hr 15min,今日竟然跑到56min@@(我跑左一個月而已)

雖然又大雨又大風,但係好爽。

其實我開呢個post係想問''飲red bull有咩壞處''?

絕無買廣告!!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

有個可能的壞處是

有得飲就跑得到,無得飲就跑不到

跑步是靠自己,不是靠飲品呀

另一個看法
    跑了一個月有進步
    天氣適合跑快了
    有進步都是很平常的事

Kin in Running

升級   98.95%

該用戶從未簽到

回復 2# 的帖子

下...點解我睇左3,4次都唔明您講咩既-__-'

係咪我既理解能力差呢

升級   100%

開心

原來打錯了個字,加了些標點
    看看如何

升級   98.95%

該用戶從未簽到

喔喔,我一定唔會長期飲,比賽前飲支都無妨呀@@

提升表現;改善集中力及加快反應;強化警覺;改善情緒狀態;促進新陳代謝

升級   11.05%

該用戶從未簽到

其實練左1個月有進步都唔出奇, 加上1個月前熱好多, 時間都會慢d

升級   68%

該用戶從未簽到

升級   74.6%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 v_1 於 11-10-2010 18:18 發表

提升表現;改善集中力及加快反應;強化警覺;改善情緒狀態;促進新陳代謝

如果平時唔係飲開,咁比賽前就更加唔應該飲啦,身體未必適應到

你飲牛牛谷狀態...賽後辛苦&傷係你自己既身體

一分鐘,十年功....共勉之

升級   7.2%

該用戶從未簽到

少飲為秒.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 12 天

原帖由 司機 於 2010-10-14 22:28 發表

如果平時唔係飲開,咁比賽前就更加唔應該飲啦,身體未必適應到

你飲牛牛谷狀態...賽後辛苦&傷係你自己既身體

一分鐘,十年功....共勉之

祝福語:少飲為妙~~師兄

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 chuen3182 於 15-10-2010 00:37 發表

祝福語:少飲為妙~~師兄

我本人完全唔飲lee d 野...又貴又唔解渴

我習慣以汗水換取成績..

升級   46.33%

該用戶從未簽到

真係睇你想點,如果時間同榮譽真係好重要,依家香港對E類賽事冇藥檢,仲有好多藥可以食,但係以一種健康運動來看待跑步,根本就唔應該諗E D野,無論對身體日後的影響怎樣,用藥物提升能力已經同運動的本意有違。

不過話時話,藥物泛濫的今天,連做了世界單車聯會藥檢十多年的負責人都指出只要藥物本身對運動員的身體沒有影響,藥檢的觀念應該改變,因為藥檢的能力永遠落後藥物的出現,令公平比賽無從reinforce。

升級   17.67%

該用戶從未簽到

原帖由 v_1 於 2010-10-11 18:18 發表

最近睇左d有關咖啡因既資料.
    -改善集中力,幫助將脂肪轉為能量, 在運動中吸收冇利尿作用
    又話其實馬拉松賽例並不禁用咖啡因.(其實係咪架?)
    好多gel/sport drink 都有咖啡因.
    所以單單講咖啡因,其實好多人都接受為一般supplement, 好似維他命咁,睇法係中性...

不過redbull應該仲有好多其他野. 正如好多其他product都會有d講到好神奇而一般人係唔會知有咩用既成份~ e.g.個名好長既咩咩胺基酸
    我成日飲既綠力就話有d咩海藻成份促進什麼什麼

升級   74.6%

奮鬥

原帖由 WalkBreaks 於 15-10-2010 17:47 發表

不過redbull應該仲有好多其他野. 正如好多其他product都會有d講到好神奇而一般人係唔會知有咩用既成份~ e.g.個名好長既咩咩胺基酸
    我成日飲既綠力就話有d咩海藻成份促進什麼什麼

光合作用 .......講笑

升級   7.2%

該用戶從未簽到

原帖由 v_1 於 2010-10-10 10:54 PM 發表
    小弟以前跑運動場25個圈係要1hr 15min,今日竟然跑到56min@@(我跑左一個月而已)

雖然又大雨又大風,但係好爽。

其實我開呢個post係想問''飲red bull有咩壞處''?

絕無買廣告!!

跑左一個月 1hr 15min => 56min, 証明係泡沫......

升級   40%

該用戶從未簽到

你飲得多會有依懶&耐藥性,唔飲會唔得@@

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心

回復 18# 的帖子

所以我gel都無食了
    無力跑得快就慢慢跑